Сучасні пральні машини мають практично ідентичний механізм роботи. Звичайно, склад комплектуючих, габарити і дизайн техніки можуть відрізнятися в залежності від виробника, але базові принципи залишаються незмінними. Щоб правильно ідентифікувати причину несправності пристрою та несправну деталь, необхідно розуміти ключові принципи функціонування пралки. Детально розглянемо специфіку розборки та ремонту техніки.

Який інструмент потрібен для ремонту пральних машин

Зламані апаратні модулі необхідно своєчасно відремонтувати або замінити. Для цього потрібне відповідне обладнання. Однак це ще не привід звертатися за допомогою в сервісний центр. Пральну машину можна розібрати самостійно за допомогою підручних засобів:

  • плоска та хрестова викрутка;

  • ножиці по металу;

  • гайковий ключ;

  • пасатижі;

  • тестер;

  • кліщі для розсування хомутів.

Якщо необхідна заміна зламаної комплектуючої, тоді потрібно заздалегідь придбати оригінальну запчастину, яка буде підходити до вашої моделі пральної машини.

Основні причини поломок пральних машин і рекомендації щодо їх усунення

Щоб розібрати техніку необхідно заздалегідь ознайомитись з особливостями розташування базових деталей. Зараз детально розглянемо найбільш притаманні пральним машинам несправності та розкажемо яким чином можна відновити коректну роботу пристрою.

ТЕН

Згорів тен пралки

Спочатку необхідно зняти верхню панель корпусу. Вона закріплена кількома болтами, які можна демонтувати звичайною викруткою. Від’єднайте від системи зливний шланг. Коли доступ до електронагрівника буде відкритий, необхі

дно вимкнути комплектуючу шляхом відключення проводів, які забезпечують живлення цього пристрою. Обережно відкрутіть фіксуючу гайку. Тепер слід витягти ТЕН поступовими рухами, не пошкодивши конструкцію деталі. Оригінальна запчастина монтується по аналогічному принципу, але всі дії слід виконувати в зворотному порядку.

Двигун

Замінити мотор набагато важче, оскільки він кріпиться зсередини за допомогою додаткових гвинтів. Спочатку слід вимкнути всю електрику. Для цього витягуйте живлення із відповідного роз’єму. Щоб відкрити доступ до двигуна, демонтуйте верхню та нижню кришки корпусу. Вони закріплені декількома болтами. Зніміть приводний ремінь. Робити це слід обережно, оскільки висока ймовірність пошкодження деталі.

За допомогою викрутки та ключа дістаньте кріпильні гвинти, на яких тримається двигун. Запам’ятайте схему підключення системи живлення, щоб уникнути проблем під час підключення нового мотору.

Насос

Якщо в бак пральної машини постійно заливається вода, тоді необхідно перевірити придатність до експлуатації насосу. Ремонт також починається зі зняття сервісної панелі. За допомогою викрутки зніміть хомути. Таким чином ви послабите систему кріплення водяних патрубків. Установіть новий насос, а потім проведіть сборку техніки в зворотному порядку.

Система управління

Ідентифікував проблеми в роботі механізму управління слід почати з розборки обертової ручки. Не виключено, що проблеми з контактами стали каталізатором помилкового виконання команд пральною машиною. Вона може виконувати лише один цикл, а інші режими залишаються недоступними. В середині механізму знаходиться плата. Коли ручка зіштовхується з контактами, то виконується запуск наступного режиму пральної машини.

Автоматичне реле – ще одна важлива складова електронної плати управління, несправність якої веде до того, що пральна машина активує всі доступні функції по колу. Для відновлення електроніки необхідне професіональне обладнання, тому краще зверніться за допомогою в сервісний центр. Обов’язково перевірте придатність до експлуатації регулятора.

Протікання

Процес прання починається з того, що впускний клапан відкривається і через систему водопостачання наповнюється бак. Реле контролює рівень води. Якщо пральна машина починає протікати, перевірте придатність до роботи: реле, впускного клапану, гумової манжети. Можливо, люк не забезпечує повноцінну герметичність.

Характерні ознаки некоректної роботи пральної машини

Середньостатистична пральна машина перебуває в експлуатації без ремонту до 6 років. Після закінчення цього терміну з’являється шум, сильна вібрація, перестають функціонувати деякі режими, пристрій починає протікати. Фахівці виділяють 7 основних ознак несправності пральної машини:

  • зростання вібрації – дефект з’являється через те, що користувач перевищив максимально допустимий об’єм завантаження, тобто додав забагато одягу. Слід також перевірити правильність установки машини. Можливо, пристрій стоїть на нестійкий поверхні. Бажано виставляти пралку за рівнем;

  • сильний шум під час віджимання білизни – цей симптом сигналізує о пошкодженні підшипників. Їх неможливо відновити, відповідно необхідно замінити зламану деталь на оригінальну комплектуючу;

  • прання проходить в холодній воді – це ознака того, що ТЕН перегорів. Його необхідно замінити. Щоб продовжити термін його експлуатації необхідно регулярно проводити чистку пральної машини лимонною кислотою;

  • не обертається барабан – подібна проблема виникає через пошкодження електродвигуна. Обов’язково перевірте схему живлення. Виміряйте рівень напруги мотора;

  • вода не поступає в пральну машину – це сигнал несправності насоса, або впускного клапану. Можливо, є проблеми в роботі системи водопостачання;

  • програми перемикаються самостійно – сигнал про наявність порушень в роботі електроніки, насамперед в модулі управління;

  • люк не відкривається – ознака пошкодження механізму блокування. Необхідно замінити цю деталь.

Тепер ви знаєте, як слід виконувати ремонт пральної машини. Також ви ознайомились з основними правилами розборки техніки.

Матеріал люб'язно наданий сервісним центром lviv-remont.com.ua