Оформлення інтер’єру – непроста справа, яка вимагає від дизайнера ідеального естетичного смаку та особливого чуття. Дійсно вдалі проекти створюються з продумуванням кожної маленької деталі. І всі вони підкорюються правилам єдиного стилю. Обирати його варто дуже уважно.

Еко-стиль – один із найбільш цікавих, сучасних і яскравих напрямків дизайну. Він сформувався наприкінці минулого століття. З того часу стиль змінив свій вигляд, проте концепція залишилася незмінною. Дизайн інтер’єру в еко-стилі став демонстрацією, маніфестом на тему свідомого ставлення до проблем довкілля. Втомлені від великого міста люди із задоволенням створюють у кафе та офісах більш комфортні умови, наближені до природи.

еко-стиль в інтер'єрі

Еко стиль: особливості та правила

Екологічний стиль оформлення інтер’єру – це особливий напрямок. Його концепція полягає у відтворенні естетики живої природи, поклонінні її красі та силі. Еко-дизайн у різних приміщеннях створює атмосферу живого оазису серед сірих урбаністичних джунглів.

Головні характерні риси стилю такі:

  • Використання озеленення в якості декору. У приміщеннях може бути багато кімнатних рослин, оригінальних тераріумів, мініатюрних дерев у горщиках. Рослини стають інструментом декору. Вони перегукуються з кольоровою гамою, а також розписом на стінах.
  • Головні матеріали – натуральні, або такі, що підходять для вторинної переробки. Це може бути натуральне дерево, камінь, кераміка, цегла. Також можна зустріти більш сучасні матеріали, які імітують вигляд натуральних. Проте в таких інтер’єрах цінується саме те, що дає людині природа. Тому з імітаціями варто бути обережним.
  • Велика кількість світла, в основному природного. У приміщеннях з екологічним дизайном світло має приємний природний відтінок. Від галогенових ламп доведеться відмовитися. Велике значення мають світлові потоки, які потрапляють з вікон. Важливо пам’ятати, що світло повинне заповнювати усе, проте не дратувати, не сліпити.
  • Декор на екологічну тематику. Це можуть бути мотиваційні плакати, картини з рослинним розписом, «зелені» інсталяції.

Загалом такі інтер’єри створені з дотриманням лаконізму та стриманості. В них немає нічого зайвого чи дисгармонійного.

еко-стиль в інтер'єрі

Особливості кольорової гами в еко-дизайні

Колір має велике значення в дизайні інтер’єрів. Від обраної кольорової гами залежить комфорт приміщення, його вигляд і особливі риси. Екологічне оформлення інтер’єру максимально природне. В оформленні інтер’єру використовують кольори, які зустрічаються в природі. Це можуть бути:

  • різні відтінки коричневого – від шоколадного до блідо-коричневого;
  • зелений у різних варіаціях – салатовий, блідо-зелений, насичений зелений, колір трави, тощо;
  • стримані відтінки червоного та рожевого;
  • пастельні світлі відтінки – пісочний, беж, ніжно-лавандовий;
  • різні відтінки синього – небесно-синій, ніжно-блакитний, фіалковий, т.д.

В оформленні використовується велика кількість відтінків сірого. Це може бути колір мокрого асфальту, натурального каменю, бетону, білого дерева тощо. Поєднують відтінки за принципом контрастів, проте домінують завжди більш спокійні і світлі кольори. Головне правило поєднання – створення ідеальної гармонії, яку можна зустріти у дикій природі.

еко-стиль в інтер'єрі

Цікаві рішення для еко-інтер’єрів

Еко-дизайн дає дизайнерові велику свободу для експериментів та створення незвичайних деталей. Зазвичай нові оригінальні предмети інтер’єру створюються зі вторинної сировини. Найцікавіші ідеї такі:

  • Тераріум зі старої лампи розжарювання. Старі лампи розжарювання використовуються у побуті достатньо рідко. Їм на заміну прийшли більш сучасні освітлювальні прилади. Дизайнери фактично дали життя старим лампам. Зі скляної колби витягують усе «начиння». Всередину поміщають маленькі камінці, висаджують мох чи лишайники. Іноді в таких контейнерах можуть рости мініатюрні рослини. Виглядає такий інструмент озеленення дуже стильно. Його можуть кріпити на стіни, підвішувати під стелею або просто ставити на робочий стіл.
  • Вироби зі старих пакетів. Більшість еко-дизайнерів використовують старі пакети для створення невеликих меблів. Сировину очищають, нагрівають та спресовують. В результаті виходять оригінальні пуфи, міні-столики, тощо. Хороший варіант для зони відпочинку в офісі.
  • Меблі з дерев’яних піддонів. Такий вид меблів став справжнім мейнстрімом, проте не втратив своєї актуальності. Зі старих піддонів створюють зручні дивани, кавові столики, навіть стелажі для книг. Такий «будівельний матеріал» дозволяє створювати цікаві речі.

Із вторинної сировини дизайнери створюють цілі інсталяції, картини. З неї роблять цікаві лампи, світильники, торшери. Такі вироби використовуються не лише в еко-інтер’єрах, але і для декорування приміщень в інших стилях.