Навіть найякісніший та найзатребуваніший продукт буде купуватися набагато гірше, якщо завчасно не подбати про його красиву та розкішну упаковку. Те ж саме стосується і веб середовища.Сайт з цікавим контентом, приємним асортиментом, інтригуючими послугами, привабливами цінами – от все добре, але користувачі йдуть зі сторінки, ще як слід не розібравшись. Чому? Саме через невдалий дизайн.Занадто яскравий, або навпаки, дуже похмурий, висока концентрація всього, або ж 2-3 незрозумілих іконки, що не несуть жодної інформаційної цінності – і це ще далеко не весь список проблем, з якими ведуть активну боротьбу сучасні веб-дизайнери.Що потрібно знати, щоб стати веб-дизайнером?Тут скоріше питання в тому, що потрібно вміти та які навички розвивати.

В ідеалі дизайнер повинен вміти:

  • Працювати з основними графічними редакторами (сімейство Adobe, Corel Draw та ін.)
  • Хоча б на початковому рівні розуміти мову гіпертекстової розмітки Html та роботу з CSS-стилями
  • Розумітися в принципах UX та UI дизайну, закінчивши, наприклад, курси веб дизайну у Львові
  • Володіти почуттям стилю, бути завжди відкритим до нових знань та активно слідкувати за трендовими змінами в сфері веб-дизайну.

При великому бажанні та готовності навчатися у експертів, цих навичок може бути цілком достатньо вже для початку кар’єри дизайнера веб середовища. Але потрібно бути готовим до того, що ця професія досить різностороння. Так, одному роботодавцю достатньо буде, якщо його співробітник створюватиме «адекватні» дизайн-макети, які потім повинні будуть впровадити на сайт вже програмісти. Іншому ж цього може не вистачати.В таких випадках доводиться більше копатися в технічній частині, роздумуючи як ту чи іншу ідею можна відтворити на сторінці, яка поведінка користувачів буде на конкретну анімацію, чому кнопка повинна перемикатися саме таким чином, а контент розташований саме по такому принципу. Якщо веб дизайнер дійсно розбирається в усьому переліченому вище, його вже можна сміливо прозвати і психологом, і провидцем, і навіть розробником. Звісно ж таких професіоналів досить мало, але вони на ринку праці ціняться більше, ніж у піратів золото.Як досягти такого рівня? Треба вчитися, вчитися і ще раз вчитися, а ще багато практикуватися і не боятися помилок. Якщо за плечима закінчені курси з графічного дизайну, то зайвим точно не буде і вивчити програмування для початківців. Ніхто не каже, що треба буде досконало розбиратся в коді і формувати якісь складні математичні формули. Проте банального розуміння «як все працює» стане цілком вдосталь для того, щоб запобігти багаточисленних правок від відділу розробок.Дизайнеру, який володіє лише вузьким інструментарієм, набагато складніше досягти успіху в своїй діяльності. А все чому? Технології не стоять на місці, розвиваються навіть не кожний день, а кожну секунду, необхідно встигати за новими трендами, розумітися не лише на своїх процесах, а й в принципах роботи всієї команди, з якою доводиться взаємодіяти. Тільки такий тісний зв’язок гарантує дійсно неперевершений результат у вигляді бездоганного проекту та мільйонів задоволених користувачів.Україна чи заокеанські простори - де більше можливостей?І ось роки навчання подолано, місяці практики та десятки власних проектів позаду. Надалі треба визначитися зі шляхами розвитку. Потреба в досвідчених веб-дизайнерах з кожним роком тільки зростає і не лише в українських компаніях. Причому для роботи не обов’зяково навіть вивчати курси англійської. Достатньо розуміти вимоги замовника (поспілкувавшись з ним попередньо).Отже, варіантів для професійного розвитку у веб-дизайнерів вистачає, залишається лише почати свій кар’єрний шлях з першої сходинки – навчання та роботою над портфоліо.