Ріпак – культура популярна і завжди користується попитом на ринку. Недивно, що вітчизняні аграрії охоче вирощують цю рослину. Де ж вони закуповують посадковий матеріал? У профільних постачальників, таких як «Астра-С». Про цю компанію ми згадали не випадково – її добре знають вітчизняні фермери, так як вона є офіційнім дистриб'ютор відомих європейських корпорацій «SAATEN-UNION» та «CAUSSADE-SEMENCES». Тут завжди представлений різний ріпак ціна на який радує своєю лояльністю.

У каталогах можна знайти більше двадцяти сортів культури. З одного боку така різноманітність посадкового матеріалу радує – завжди є можливість підібрати відповідні насіння, з урахуванням погодних умов, типу грунту. Але з іншого боку фермерам стає складніше визначитися з варіантом. Давайте розглянемо популярні сорти ріпаку і з'ясуємо, чим вони примітні.

Почати варто з насіння з багатообіцяючою назвою «Чемпіон України». Це озимий ріпак, що вже є плюсом – найчастіше у нас висаджують саме його. Де саме його варто вирощувати? «Чемпіон України» непогано росте в зоні лісостепу і при правильному вирощуванні здатний видавати до 4-5 тонн з гектару. Вегетаційний період такого сорту становить приблизно 272 дні. У цього вітчизняного ріпаку непогані показники олійності. Використовують його в основному в харчовій промисловості і в тваринництві.

Чи стійкі посіви «Чемпіон України»? Так, культура непогано протистоїть виляганню, вона несприйнятлива до посухи та до хвороб.

Не менш популярний сорт «Чорний Велетень» - його активно використовують в олійному виробництві (відсоток олії в насінні культури сягає показника в 45%). Вегетативний період у даного сорту більше – до 323 днів. Ріпак примітний стійкістю до деяких видів захворювань. Наприклад, до альтернаріозу. Що можна сказати про його врожайність? В середньому фермери збирають 4,5 тонн ріпаку «Чорний Велетень» з одного гектару. Зверніть увагу, що даний сорт не виснажує грунт, що підвищує його рентабельність.

Популярний рапс у нас – «Соло». Це досить нова культура, яку вивели теж в Україні. Потенціал її дорівнює 5,5 тонн з одного гектара при правильному вирощуванні. Олійність ріпаку висока - 48%. «Соло» стійкий до морозів, вилягання. Вирощувати його можна як в степу, так і в Поліссі, що робить сорт універсальним варіантом для вітчизняних аграріїв.

При виборі ріпаку враховуйте не лише особливості кожного сорту. Важливо також звертати увагу на вартість насіння і ринкову ціну конкретної культури на ринку. Це допоможе вам підібрати найбільш рентабельний сорт.