27 серпня відійшов у вічність перший мер Львова - Василь Шпіцер: де попрощатися

Фото - з відкритого доступу
27 серпня на 73-у році життя відійшов у вічність перший мер Львова - Василь Шпіцер. Саме йому належала ідея побудувати підземний трамвай. 

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook чинний мер Львова Андрій Садовий. Він розповів, що Василь Іванович завжди відчував настрої львів'ян, щиро вболівав за місто та Україну.

"Ми всією громадою кажемо „Дякую!“ за щирість, твердість та мудрість. Вічна пам’ять!» — написав міський голова Львова Андрій Садовий.

Довідково.Він був першим мером Львова у незалежній Україні. Політик та підприємець Василь Іванович Шпіцер народився 1947 року у с. Нижня Лукавиця у Стрийському районі Львівщини. З 1965 року - мешкав у Львові. Закінчив НУ “Львівська політехніка” за спеціальністю - інженер електронної техніки, навчався в аспірантурі Московського авіаційного інституту.

Після завершення навчання, працював майстром у львівському ВО “Союзенергоавтоматика”, інженером у Львівському науково-дослідному радіотехнічному інституті. У період перебудови почав активну громадську діяльність, зокрема, був делегатом на з’їзді Товариства української мови ім. Шевченка та на конференції Народного Руху у Львові.

У 1990-му став депутатом Львівської обласної та міської рад. Із 1990 по 1994 рік був міським головою Львова. Саме йому належала ідея збудувати підземний трамвай (читай - “Львівське метро”) у центрі міста, втім реалізувати її так і не вдалось. У 2012 році йому вручили «Почесний знак св. Юрія» від громади міста, а в 2017 сім'я Шпіцерів отримала звання «Шляхетна львівська родина».

Де попрощатися? За даними пресслужби Львівської міськради, церемонія поховання відбудеться у суботу на Личаківському кладовищі. У п'ятницю, 28 серпня, о 19.00 год відбудеться парастас у церкві Пресвятої Трійці на вул. Тершаківців, 1а.

В суботу, 29 серпня, з 10.00 до 12.00 год триватиме прощання. Чин похорону розпочнеться о 12.00 год у церкві Пресвятої Трійці на вул. Тершаківців, 1а. Поховають Василя Шпіцера на Личаківському кладовищі.

Церемонія похорону і прощання відбуватиметься відповідно до карантинних норм і обмежень. Відтак, усіх просять з розумінням поставитися до цих вимог.

Нагадаємо, що 19 серпня з життя пішов видатний український науковець, президент Національної академії наук України Борис Патон. Йому мало виповнитися 102 роки.

Читайте також: Хто керував Львовом упродовж останніх 28 років: ретроспектива

Матеріал підготовлено на основі повідомлення у Facebook Андрія Садового