Львівщина наполягає повернути реабілітованим землі, забрані радянською владою

Львівська обласна рада прийняла звернення до Верховної Ради України щодо внесення змін до законодавства про земельні відносини. У зверненні, зокрема, йдеться про повернення земель потерпілим від політичних репресій під час радянської окупації.

Депутати звернулись до голови Верховної Ради України Володимира Литвина з пропозицією внести зміни до законодавчих актів України, що регулюють земельні відносини, в частині повернення реабілітованим громадянам відібраних у них радянською владою земель. На думку обласних обранців, потрібно напрацювати та ухвалити окремий закон «Про реституцію майна, примусово відчуженого органами СРСР» або ж внесення суттєвих змін і доповнень до чинного, зокрема земельного законодавства.

«Усвідомлюючи те, що для більшості українських громадян, які до 1939 року територіально входили до складу колишнього СРСР, землі сільськогосподарського призначення надавалися виключно в користування, оскільки в законодавстві Радянського Союзу був відсутній інститут приватної власності на землю, питання реституції (поновлення порушених майнових прав, приведення їх до стану, що існував на момент вчинення дії) землі є актуальним для частини громадян України, зокрема мешканців західних областей України, які до початку Другої світової війни територіально входили до складу інших держав – Польщі, Угорщини, Румунії.

Враховуючи практичний досвід застосування інституту реституції в країнах Центральної і Східної Європи – Угорщині, Чехії, Словаччині, Болгарії, Румунії, Литві, Естонії та ін., Львівська обласна рада наполягає на розгляді й ухваленні згаданого вище проекту закону про реституцію майна (землі) або ж пропонує повернутися до розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України законопроекту № 8332 від 21 жовтня 2005 року «Про відновлення прав власності фізичних осіб на майно, примусово відчужене органами СРСР», - йдеться у тексті, ухваленого на вчорашній сесії облради, звернення.

Новини компаній
13:00, Вчора