• Головна
  • Референдум Правого сектору: боротьба з продажною владою або дестабілізація України?
Аналітика
18:04, 22 липня 2015 р.

Референдум Правого сектору: боротьба з продажною владою або дестабілізація України?

Аналітика

Вчора, 21 липня, на Майдані пройшло віче, організоване Правим сектором. Приводів для крупного мітингу в центрі Києва було кілька: підсумки закритого з'їзду партії, інцидент у Мукачеві, який до цих пір не вирішено, і ескалація конфлікт з українською владою. Віче зібрало понад 6 тис. чоловік.

Ключовою тезою мітингу стала заява Дмитра Яроша про початок підготовки до всеукраїнського референдуму. На думку лідера Правого сектора, на цей референдум необхідно винести ряд питань: оголошення війни Росії, відмова від Мінських угод, легалізація ДУК (Добровольчий український корпус) і, що найголовніше, недовіра Президенту, парламенту та уряду.

Крім Яроша, перед присутніми виступали активісти і прихильник ПС, чиї уявлення про події істотно різнилися.

Наприклад, відомий дисидент і письменник Левко Лук'яненко заявив про неприпустимість третього Майдану, так як це може зіграти на руку Кремлю. А ось командир батальйону ОУН Микола Кохановський заявив, що революція не була завершена, і "третьому Майдану - бути". Ще один відомий дисидент Степан Хмара і зовсім заявив, що Україна повинна повністю відмовитися від торгівлі з Росією.

На думку професора кафедри політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексія Гараня, дані заяви Правого сектора можуть не тільки підірвати авторитет України на Заході, але й дестабілізувати ситуацію всередині країни. Про це Гарань розповів у коментарі CitySites.

хоче цього Правий сектор або не хоче, це призводить до дестабілізації в країні.

"Ця ситуація спрямована на отримання якихось очок. Але хоче цього Правий сектор або не хоче, це призводить до дестабілізації в країні. А в ході цієї дестабілізації, будуть ловити рибку олігархи, в тому числі Коломойський і Фірташ, а також наш північний сусід. Так що ми отримуємо загрозу українській державності ", - упевнений політолог.

За його словами, позначений референдум не несе жодних юридичних наслідків. Експерт додав, що Правий сектор достойно бореться на сході України, але це не дає нікому права влаштовувати стрілянину в мирних містах.

Більше того, подібні радикальні дії не знаходять підтримку і серед українців.

Про це в коментарі CitySites розповіла Директор Фонду Демократичні ініціативи "Ірина Бекешкіна.

"Після останніх подій, радикальні настрої на собі акумулює саме ПС. Зараз за різними даними, електоральна підтримка цієї партії по відношенню до всього населення становить близько 3,5%, а по відношенню до тих, хто піде на вибори - 5%. Тому я б не сказала, що радикальні настрої в суспільстві поширені ", - упевнений експерт.

За словами Бекешкіної, вчорашнє віче на Майдані було нечисленним, що також свідчить про невисоку підтримці радикальних методів.

Замість епілогу

Так чи інакше, необхідно визнати, претензії Правого сектора до влади багато в чому виправдані: зміни відбуваються зі скрипом, а деякі проблеми не вирішуються, тільки після чергового загострення в суспільстві і стрільби. З іншого боку, радикальні заклики представників ПС також не можуть не насторожувати, адже на кордонах залишається багатотисячна угруповання російських військ. Також очевидно, що проваливши "проект Новоросія", і не зумівши розвалити Україну, Кремль зробив ставку на реальний внутрішній конфлікт, який міг би "вибухнути" в Києві, а не на околицях. Залишається сподіватися, що "гра на межі" опозиційних вуличних політиків і влади пройде без наслідків.

Михаил Криволапов 

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032_ua #Правий_сектор
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,88
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...