• Головна
  • У Львові не поспішають демонтовувати радянську символіку
12:30, 27 червня 2015 р.

У Львові не поспішають демонтовувати радянську символіку

Вже пройшов місяць, як міська рада прийняла рішення щодо демонтажу радянської символіки в місті. Проте чиновники не поспішають виконувати відповідне рішення аргументуючи тим, що демонтаж можна провести до листопада цього року.

Як повідомив у коментарі 032.ua заступник начальника управління культури Львівської міської ради Михайло Мороз, закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборона пропаганди їхньої символіки», який був прийнятий Верховною Радою 9 квітня 2015 року і набув чинності в травні, встановлює чітку дату, до якої органи місцевого самоврядування повинні у встановленому порядку здійснити демонтаж пам’ятників та пам’ятних знаків. І ця дата – це 21 листопада 2015 року.

Органи місцевого самоврядування повинні у встановленому порядку здійснити демонтаж пам’ятників та пам’ятних знаків до 21 листопада 2015 року

«Тобто ще є достатньо часу для того, щоб визначити потенційний перелік таких об’єктів, проаналізувати наскільки вважається символікою в розумінні цього Закону, наскільки підпадає під заборону використання і пропаганди, і чи підлягає демонтажу відповідно до законодавства.  І далі якщо так, то очевидно буде розроблений механізм, як цей демонтаж проводити.

Зараз виконавчі органи влади спільно з істориками, представниками архітектурного та мистецького середовища фактично здійснюють аналіз потенційних об’єктів, які можуть підпадати під вимоги цього закону», – наголошує Михайло Мороз.

Також начальник управління культури ЛМР зазначає, що закон України має чіткі критерії щодо того, які пам’ятники та пам’ятні знаки мають бути демонтовані. Це зокрема ті, які присвячені особам:

– причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні та до здійснення політичних репресій;

– особам, які обіймали керівні посади в комуністичній партії та вищих органах влади СРСР (але тут роблять вийняток, що це не стосується тих осіб, діяльність яких була значною мірою пов’язана з розвитком української науки та культури);

– обов’язково повинні бути демонтовані пам’ятки та пам’ятні знаки, присвячені працівникам радянських органів державної безпеки,

«Це робили львівські майстри, і воно є гарно»

– а також подіям пов’язаних із діяльністю Комуністичної партії і встановленням радянської влади на території України або окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за Незалежність України.

А от голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міськраді Любомир Мельничук на своїй офіційній сторінці у Facebook»  заявляє про інше: «На наші вимоги невідкладно демонтувати комуністичну символіку з будівель, які не належать до пам’яток архітектури, та виконати Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» Андрій Садовий відповідає просто: це робили львівські майстри, і воно є гарно».

Нагадаємо, 21 травня, депутати Львівської міської ради проголосували за демонтаж радянської символіки у Львові.

Читайте також: Де у Львові можна знайти комуністичну символіку.

У Львові не поспішають демонтовувати радянську символіку (фото) - фото 1

У Львові не поспішають демонтовувати радянську символіку (фото) - фото 1

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032_ua #демонтаж_радянської_символіки #Михайло_Мороз
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,67
39,76
EUR
42,58
42,68
PLN
9,86
9,91
Оголошення
live comments feed...