• Головна
  • Для Червонограда на Львівщині таки обрали нову назву: що відомо про перейменування
12:02, 27 березня
Надійне джерело

Для Червонограда на Львівщині таки обрали нову назву: що відомо про перейменування

Для Червонограда на Львівщині таки обрали нову назву: що відомо про перейменування

Нещодавно Комітет державної влади підтримав рішення про перейменування міста Червоноград на честь митрополита Андрея Шептицького. Відтак місто отримає нову назву - Шептицький. Але остаточне рішення має ухвалити Верховна Рада.

Кілька днів мешканці Львівщини обговорювали нову назву міста Червоноград, дискутували, сперечались щодо нового варіанту Шептицький. Варто зазначити, що до 1951 року місто називалося Кристинополь, згодом воно перейшло у склад СРСР і стало Червоноградом.

Для Червонограда на Львівщині таки обрали нову назву: що відомо про перейменування , фото-1

Що відомо про перейменування

Історична назва сучасного Червонограду – Кристинопіль (з 1692 до 1951 року). Однак 10 листопада 1951 року був виданий Указ Президії Верховної Ради Української РСР про утворення Забузького району у складі Львівської області і на території району утворили Червоноградську міську раду з центром у місті Червоноград.

Інститут національної пам’яті у межах декомунізації рекомендував перейменувати місто Червоноград у Львівській області. Фахівці інституту пропонували обрати за назву – Кристинопіль. Мешканці Червонограда виступили проти. Згодом у місті провели опитування та голосування. Під час опитування мешканці висловлювали свої пропозиції щодо нових назв. Відомо, що всього проголосували 2823 мешканців, а у громаді проживає понад 90 тисяч осіб. Найбільшу кількість голосів віддали за перейменування міста Червоноград на Червоноград. Загалом у трійку увійшли три назви – Кристинопіль, Христинопіль, Шептицький.

У кінці року під час сесійного засідання депутати Червоноградської міської ради не дійшли згоди щодо рішення про перейменування міста Червоноград на Червоноград.

Чому Шептицький?

Нова назва мста пов'язана із Митрополитом Андреєм Шептицьким.

Андрей Шептицький – видатний український діяч, меценат, представник українського шляхетного роду Шептицьких, предстоятель УГКЦ.

У 1892 році він склав вічні обіти у Кристинопільському монастирі (належав до отців василіан), а також викладав тут філософію. Нині на території монастиря є його памʼятник. У Волсвині заснував Чин студитів, а також особисто профінансував будівництво дзвіниці. 

Про митрополита Андрея Шептицького у Червонограді нагадує Василіанський монастир святого Юрія Української греко-католицької церкви. У тодішній Кристинопіль майбутній глава Української греко-католицької церкви приїхав у 1892 році, щоб приготуватися до складання вічних обітів. 

Для Червонограда на Львівщині таки обрали нову назву: що відомо про перейменування , фото-2

Адже 11 серпня 1892 року Андрей Шептицький присвятив своє життя Богові. А вступив Роман Шептицький у Добромильський монастир отців василіян 29 червня 1888 року і там обрав ім’я Андрей.

Які ще населені пункти перейменують на Львівщині

Які населені пункти перейменують

Львівський район:

  • село Гончари – село Гончарі,
  • село Красічин – село Красичин.

Стрийський район:

  • село Листв’яний – село Листвяний.

Золочівський район:

  • село Кіз’я – село Кізя,
  • село Підгородне – село Підгороднє,
  • село Червоне – село Ляцьке,
  • село Чішки – село Чишки.

Яворівський район:

  • село Іорданівка – село Йорданівка.

Остаточно зміну назви затвердить своїм голосуванням Верховна Рада.

Читайте також: Червоноград на Львівщині таки перейменують: відома назва

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#червоноград #перейменування_червонограду_на_львівщині #перейменування_міста_червоноград
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Спецтема
Редакція 032.ua пропонує добірку найкращих визначних та цікавих місць, пам'ятників, локацій у Львові. Ви зможете ще раз переконатися, яке прекрасне місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,81
39,84
EUR
42,80
42,85
PLN
9,84
9,89
Оголошення
live comments feed...