• Головна
  • Декомунізація в Україні: топонімічні маніпуляції і трохи саботажу
Тема для обговорення
10:54, 22 листопада 2015 р.

Декомунізація в Україні: топонімічні маніпуляції і трохи саботажу

Тема для обговорення

У цю суботу, 21 листопада, завершився перший етап декомунізації, який викладений у відповідних законах. Таким чином, передбачається, що протягом 6 місяців з моменту вступу в силу закону, місцева влада зобов'язана розглянути перейменування всіх топонімів, пов'язаних з радянськими символами, а також демонтувати всі пам'ятники партійних діячів СРСР.

Після 21 листопада настає тримісячний термін, коли парламент повинен затвердити або самостійно перейменувати всі "радянські" географічні назви, нанесені на карти України. Процес декомунізації серйозно буксує в ряді міст. Ймовірно, однією з причин є виборчий процес, який у багатьох політсил почався 3-4 місяці тому.

"На жаль, коли був прийнятий закон, ми не знали дати місцевих виборів", - заявив у коментарі Радіо Свобода директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Він також додав, що саботаж декомунізації не веде до кримінальної відповідальності, однак це не завадить зробити перейменування неминучим.

У Києві декомунізація почалася до прийняття закону

У столиці депутати міської ради почали декоммунізіровать міський простір ще до прийняття закону Верховною Радою. Ні місцевий політикум, ні городяни не перешкоджають перейменуванню вулиць і знесенню більшості радянських символів. При цьому час від часу виникають суперечки про художню цінність тих чи інших об'єктів, які потрапили під заборону. Для того, щоб не зруйнувати і не втратити такі символи, у вересні було створено відповідну раду. Одним із завдань дорадчого органу буде складання каталогу цінних предметів, які необхідно демонтувати.

За останніми даними, в Києві залишається близько 105 пам'ятників і пам'ятних знаків, пов'язаних з комуністичним режимом.

У Харкові перейменували 173 вулиці за день до "дедлайну"

У п'ятницю, 20 жовтня Харківська міська рада перейменувала 173 вулиці та провулку, чотири парки та сквер, і одну станцію метро. Що стосується районів, то на думку чиновників, деякі з них можна не перейменовувати, а "замінити" суть їхніх назв.

Так Фрунзенський район планують назвати на честь лейтенанта Тимура Михайловича Фрунзе, Жовтневий район можуть "перейменувати" на честь визволення України від нацистів, замість Жовтневої революції, Дзержинський район отримає ім'я лікаря-невролога і психіатра, професора Владислава Едмундовича Дзержинського.

Міськрада не планує змінювати і назву Комінтернівського району, оскільки, на думку членів комісії при міськраді, ця назва хоч і є комуністичною, але під закон "Про декомунізацію" не потрапляє.

В Одеській області також хочуть обійтися грою слів

В Одеській області процес декомунізації, як не дивно, гальмує нова влада. Якщо Одеса встигла позбавитися комуністичних топонімів ще в середині 90-х, то в області ситуація патова. Керівництво місцевого осередку БПП розгорнуло кампанію проти перейменування двох великих міст регіону - Котовська та Іллічівська. Було запропоновано перейменувати Котовськ в Котовськ. На цей раз в пам'ять про невідомого білоруського священника Котовича або навіть на честь пухнастої домашньої тварини. Та ж схема була задіяна в Іллічівську. Там місцева влада пропонувала іменувати місто на честь християнського пророка Іллі. Пам'ятники Леніна в Одесі, Ізмаїлі і райцентрах також залишаються на своїх місцях.

У Кривому Розі комісія з декомунізації саморозпустилася

У Кривому Розі була створена робоча група "з вивчення та впровадження закону з декомунізації", до якої увійшов 31 чоловік. Зібрати "декоммунізаторов" вдалося лише 1 раз - 31 серпня. З тих пір комісія не проводила засідань.

Маріуполь не перейменував жодної вулиці

Влада прифронтового міста Маріуполя не подужає закон про декомунізацію. Тут руки чиновників і депутатів дійшли тільки до громадських слухань. Також було сформовано список топонімів, які незабаром повинні бути замінені. Три райони (Орджонікідзевський, Ленінський, Жевтневий) будуть перейменовані. Без змні залишиться тільки назва Приморського району. Всього в Маріуполі належить перейменувати 86 об'єктів. Характерно, що комуністичні назви зупинок громадського транспорту не увійшли до вищезгаданого списку.

Новий мер Ніколавева не вважає декомунізацію пріоритетом

Переможець мерських виборів Миколаєва Олександр Сенкевич ("Самопоміч") до дня голосування заявляв, що перейменування вулиць не стоїть на порядку денному.

"Я готовий говорити про те, що в нинішньому бюджеті міста Миколаєва фінансів для проведення даних заходів не передбачено. Крім того, є таке поняття як пріоритетність ... Перейменування вулиць і яких-небудь об'єктів знаходиться в наших пріоритетах нижче, ніж безпека і комфорт миколаївців ", - заявив він.

Традиційним противником будь-якого виконання закону про декомунізацію в Миколаєві є "Оппоблок". Всього в місті необхідно перейменувати близько ста вулиць.

У Дніпропетровську хочуть залишити колишню назву міста

У Дніпропетровську процес декомунізації буксує, як і в більшості східних регіонів. На останній, 70-й, сесії Дніпропетровської міської ради депутати навіть не стали вносити до порядку денного ці питання.

"Я вважаю, що Дніпропетровськ має бути перейменований. Як не крути, але Петровський, на честь якого він був перейменований в 1926 році, - кривавий керівник радянської України. Чому місто має носити ім'я ката?" - вважає співголова комісії з перейменування Вадим Шебанов.

До слова сказати, у свій час міська влада на офіційному сайті Дніпропетровської міської ради поставила опитувальник на предмет назви міста. Близько 80% проголосували не хочуть розлучатися з нинішньою назвою.

На останній сесії міськради нинішнього скликання депутати також повинні були дати добро на демонтаж пам'ятників Григорію Петровському і Сергію Кірову. Всі пам'ятники радянським партійним діячам, які будуть демонтовані, відвезуть в "парк тоталітарного періоду".

У Львові не демонтуватимуть радянську символіку

На сьогоднішній день у Львові планують перейменувати тільки одну вулицю, яка носить ім'я радянського державного діяча Григорія Петровського (на честь якого названо Дніпропетровськ).

"Попередньо мова йде тільки про перейменування вулиці Петровського. Можливо, також будуть перейменовувати вулицю Комарова, Козланюка і Генерала Карбишева. Але це все буде вирішувати комісія разом з урахуванням думки фахівців Інституту національної пам'яті", - говорить заступник начальника управління культури Львівської міської ради Михайло Мороз.

Що стосується радянської символіки, то після ретельного дослідження у Львівській міськраді було прийнято рішення не проводити демонтаж. Чиновники побоюються, що демонтаж окремих елементів призведе до руйнування композиційної системи будинків.

У Запоріжжі мер хоче ввести мораторій на декомунізацію

У Запоріжжі декоммунізаційні успіхи невеликі - досі не знесений жоден пам'ятник, що не перейменована жодна вулиця. Навіть в будівлі обласної ради досі залишається велика кількість серпів-молотів і радянських зірок.

Громадські слухання на тему перейменування були проведені номінально - на сайті міської ради були опубліковані номери телефонів та електронні адреси, на які можна було надсилати свої пропозиції. На основі таких "слухань" був сформований список варіантів для нових назв комуністичних вулиць.

Нещодавно на сайті міськради з'явилися 18 проектів рішень з перейменування різних об'єктів. До списку потрапила площа Леніна, яку планують перейменувати на Запорізьку, озеро імені Леніна хочуть перейменувати в озеро Славутич, а Ленінський район - в Дніпровський район. Також на сесію винесено проект рішення про демонтаж пам'ятника Леніну.

В цілому, згідно з підрахунками комісії з декомунізації, в Запоріжжі потрібно перейменувати 117 об'єктів топоніміки: райони, сквери, бульвари, вулиці, провулки, проїзди, проспекти, площі, майданчики, а також одне озеро і один острів. Поки місто може похвалитися тільки тим, що з будівлі залізничного вокзалу щезлі серп і молот, замість цього там повісили годинник і герб України.

Характерно, що новий мер Запоріжжя Володимир Буряк відкрито заявив, що необхідно ввести мораторій на перейменування вулиць.

На щастя, подібні рішення - не в сфері компетенції міського голови, а тому будемо чекати реакції Верховної Ради на подібні заяви. За законом, тепер вона повинна взяти на себе ініціативу щодо перейменування об'єктів топоніміки.

Михайло Криволапов

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,36
39,43
EUR
42,87
43,00
PLN
9,91
9,95
Оголошення
live comments feed...