На зорі електрифікації будинків був тільки один спосіб — проводка з алюмінієвого кабелю витої пари, які монтувалася на стінах з допомогою фарфорових роликів-ізоляторів. Через майже століття дана технологія знову здобула популярність, але конструкція була дещо змінена і істотно вдосконалено. Сучасна проводка у стилі ретро лише зовні імітує старовину, але вона набагато надійніше і безпечніше.

Як влаштований ретро кабель?

Якщо раніше застосовувалися тільки алюмінієві одножильні дроти, то зараз струмопровідні жили виготовлені виключно з міді. Для освітлення застосовують ретро кабель перерізом у півтора міліметра, а для розеток і вимикачів потрібно дріт завтовшки 2,5 мм. Якщо в квартирі встановлено потужне обладнання (кухонна техніка, водонагрівачі, електроплити), то до електрики їх підключають прихованим способом: ретро-кабелів великої товщини просто не існує.

Вінтажні розетки в широкому асортименті представлені в нашому інтернет-магазині.

Перший шар ізоляції кабелю — вінілова оболонка, другий — волокно негорюче, а зовні декоративна оздоблення. Декоративна оздоблення зазвичай виготовляється зі скловолокна, бавовняного волокна або негорючого шовку. Кабелі з шовкової опліткою коштують дорожче всього. Зовнішній шар обов'язково просочується вогнестійким лаком.

Ретро світильники купити вигідно ви можете у нас.

Ретро-проводка ідеально підходить для дерев'яного будинку, має обробку в стилі: «вінтаж», «прованс», «кантрі», «лофт».

Переваги і недоліки

Серед плюсів цього типу електрифікації дерев'яного будинку варто відзначити: своєрідність. Великий вибір кабелів, вимикачів і розеток дозволяє вибрати найбільш підходящу концепцію конкретного інтер'єру; простота монтажу. Прихований спосіб передбачає штроблення стін і інші трудомісткі операції. Відкритий монтаж дозволяє заощадити час, не докладаючи особливих зусиль; простота ремонту. Пошкодження кабелів дуже просто виявити. Кабелі монтуються за допомогою спеціальних ізоляторів, що встановлюються на изолирующиеся прокладки. Тобто, забезпечується стовідсоткова захист від замикання. Звичайно, ця різновид проводки не позбавлена і деяких недоліків: менша міцність порівняно з закритим способом (неакуратним рухом можна пошкодити кабель); обмеження простору. Установка накладних розподільних коробок, вимикачів і розеток, краде простір; незручність при ремонті будинку. Кабелі заважають виконувати опоряджувальні роботи.

Монтаж

Щоб виконати розводку ретро-проведення знадобляться:

- розподільні коробки;  

- кабелі потрібного перетину (від 1,5 до 2,5 мм);

- накладні розетки в стилі ретро;

- ретровыключатели;

- достатня кількість фарфорових ізоляторів-роликів.