Задумуючи будівництво будинку, облаштування сауни, або зведення альтанки - слід підібрати якісні, добре висушені деревні матеріали. Але це не вирішить проблему у повній мірі. Всі дошки, бруси і т.д. повинні бути надійно захищені від механічних і біологічних пошкоджень антисептичними обробками для деревини.

Добросовісний постачальник пиломатеріалів подбає про це ще на стадії транспортування свого товару. Але, навіть в цьому випадку варто підстрахуватися - адже невідомо, який термін дії у антисептика.

Види антисептиків

Торгові марки пропонують антисептики для деревини, термін служби яких від 8 місяців до 35 років. Різняться ці антисептики ще й по орієнтації на певний вид «захворювання» деревини:

- протимікробні (біоцидниє);
- фунгіцидні (протигрибкові);
- інсертіцідние (проти жучків-короїдів).


По складу антисептичні засоби розділяють на: органічні (масляні), неорганічні (водорозчинні) і комбіновані.

Важливо пам’ятати, що у приватному житловому будівництві використовуються водорозчинні просочення.

Водорозчинні антисептики найчастіше не мають їдкого запаху, вони не псують вигляд готового виробу. Оброблені водними розчинами дерев'яні конструкції можна фарбувати і склеювати. Ці продукти нешкідливі для людини.

Випускаються у вигляді готового розчину (Сенеж, Teknos, Altax) або у вигляді концентрату (Neomid, Bochemit, Tytan, Oxidom).

Обробка деревини антисептичним засобом проводиться пензлем, валиком або фарборозпилювачем. При цьому способі обробки препарат зачіпає виключно поверхневі шари виробу з деревини.

Для глибокої обробки - предмет з деревини поміщають в гарячий або холодний антисептичний розчин на певний термін. В результаті отримуємо найбільш ефективний захист, а також  обробленому таким способом виробу не страшний контакт з водою. Глибокого проникнення можна досягти, помістивши пиломатеріал в автоклав з антисептиком під високим тиском.

Застосування антисептиків

Збираючись купити антисептик, не полінуйтеся розібратися у всіх наявних на ринку засобах. Так ви оберете антисептик, який буде повністю відповідати вашим потребам. Виробники випускають препарати, призначені як для зовнішніх, так і для внутрішнього застосування. Є кошти, які добре працюють в місцях підвищеної вологості - лазні, сауни.

Якщо необхідно зберігати пиломатеріали на певний період, виберіть антисептик з терміном дії до 8 місяців. В умовах особливо агресивного зовнішнього середовища підійдуть важковимивні антисептики. У них великий термін дії - до 35 років. Найчастіше їх використовують для альтанок, терас, каркасів стін, чорних підлог і пр.

Важливо пам'ятати, що такі антисептики можуть змінити колір деревини.

 Наноситься антисептик на оброблювану поверхню при таких умовах:

 - температура повітря не нижче + 5 °C;
- відносна вологість не вище 80%;
- для якісного результату поверхня повинна бути чистою і гладкою.

В нашому маркеті будівельних матеріалів Oxidom ви завжди знайдете антисептик для вирішення будь-яких завдань. Для цього достатьно перейти по посиланню http://oxidom.com/otdelochnye-materialy/drevesina/ та ознайомитись з нашим асортиметом антисептичних засобів. Наші фахівці дадуть вам повну інформацію про препарат і сфери його застосування, а замовлення доставлять в обумовлені терміни.