Сильногазовані напої популярні як в Україні, так і в усьому світі. Вони приємні на смак та ефективно освіжають у спекотну погоду, але пити їх можна не всім. Шипуча солодка вода чи енергетики здатні спричинити проблеми зі здоров'ям, тому потрібно бути обережними під час споживання. Image

Яка користь газованих напоїв

Варто зазначити, що тільки обмежене та нерегулярне вживання солодкої води може позитивно впливати на організм. Серед корисних властивостей газованих напоїв виділяються:

  1. Втамування спраги — лимонади чи вода з ароматизаторами допомагають освіжитися в спекотні дні. Вуглекислий газ у складі стимулює слизову оболонку рота та горла, що спричиняє почуття прохолоди. Щоб насолодитися свіжим смаком, достатньо купити Pepsi в інтернет-магазині.
  2. Розслаблення — газована вода допомагає відпочити, особливо після тривалого або напруженого дня. Переважна більшість споживачів відчуває певний релаксаційний ефект після вживання таких напоїв.
  3. Покращення травлення — у невеликих кількостях вуглекислий газ сприяє розширенню кишківника та рухливості його стінок.

Крім того, сильногазовані напої покращують настрій. Вони асоціюються зі святами, вечірками з друзями та веселощами. А знайти популярні різновиди солодкої води можна в маркеті важливих штук.

Чи шкідлива сильногазована вода

Регулярне споживання цих напоїв пов’язане з ризиком розвитку низки негативних наслідків, таких як:

  1. Зневоднення — газована вода містить інгредієнти, такі як кавова або чайна основа, що можуть призводити до додаткового виведення рідини з організму. Також до складу входить велика кількість різних кислот, які руйнують емаль зубів і знижують рівень pH в організмі.
  2. Серцево-судинні захворювання — напої можуть підвищувати кров’яний тиск, що стає фактором ризику розвитку гіпертонії, інсульту чи інфаркту міокарда. Також газована вода збільшує рівень холестерину в крові, що сприяє утворенню атеросклеротичних бляшок у судинах.
  3. Накопичення жиру — великий вміст цукру впливає на вагу, а також підвищує рівень глюкози в крові, що може призвести до розвитку діабету. Напої з великою кількістю калорій не підходять для тих, хто дотримується дієти чи спеціального харчування.
  4. Алергія — наявність у складі барвників, штучних ароматизаторів і консервантів може спричинити реакцію в людей із підвищеною чутливістю.
  5. Проблеми з травленням — вміст кислоти призводить до подразнення шлунка, відчуття важкості та порушення роботи кишківника.

Загалом, хоча сильногазовані напої привабливі та смачні, важливо розуміти можливі наслідки їхнього споживання для здоров'я. Найкращий вибір — зберегти баланс у харчуванні та вживати солодку воду в невеликій кількості для користі.