В Україні вже третій рік поспіль триває легалізація гральної індустрії. За попередніми оцінками, на вітчизняному ринку азартних ігор обертаються близько 160-175 млрд грн. Отримані ж бюджетом податкові платежі розраховані з сум, що в рази менші від очікуваних. З метою покращення контролю за гральним бізнесом та збільшення надходжень законодавці продовжують удосконалювати регуляторну базу, включаючи й зміни в системі оподаткування.

Проблеми з оподаткуванням грального бізнесу

Легальні оператори ринку азартних ігор сплачують декілька видів податків: на прибуток, на додану вартість, на валовий ігровий дохід. Також компанії платять єдиний соціальний внесок та військовий збір. Оподаткуванню підлягають і виграші гравців.

Проблема, за словами голови Всеукраїнської ради гемблінгу А. Кучухідзе, у тому, що в Податковому кодексі не визначено поняття виграшу на гральних автоматах. Тому будь-яка виплата вважається виграшем та підлягає оподаткуванню у розмірі 18% від загальної суми. Скажімо, користувач вибрав ігровий автомат Мавпочки, вніс на рахунок 500 грн, зробив ставок на 250, виграв 400 грн. У випадку виведення грошей йому потрібно сплатити податок з виграної суми та залишку на депозиті.

Суть другої проблеми в оподаткуванні доходу, отриманого від гральних автоматів. При цьому визначення, що таке дохід, відсутнє. Зазвичай його розраховують як різницю між сумою ставок та податком з доходу організатора. Розмір доходу оператора залежить також від теоретичного процента виплат. Він не може бути нижчим, ніж 90%. Якщо ж, приміром, гравці ставлять на слот Gates of Olympus, у якого RTP 96,5%, то ймовірність виграти є високою. Значить, оператор заробить менше, а сплатити доведеться більше, ніж отримав прибутку.

Грати за такими правилами невигідно, тому незаконні клуби, які не платять ніякі податки мають переваги перед легальними.

Що змінить очікуваний закон

Гральний бізнес та користувачі його послуг зацікавлені в прийнятті податкового закону, оскільки мають надію, що буде створена збалансована та зрозуміла система, адаптована до специфіки легалізації азартних ігор в Україні.

Якщо депутати ухвалять закон, то розмір податку на прибуток становитиме 18%, ПДВ збережеться без змін, а валовий ігровий дохід буде оподаткований за ставкою 10%.

Також легальні оператори платитимуть 18% податку на доходи фізосіб та 1,5% військового збору з виграних сум. Виграші, щоправда, будуть оподатковуватися не всі, а лише ті, що перевищують 10 мінімальних зарплат. Сума ліцензійних зборів не зменшиться, а от потрійна оплата буде скасована.

Очікується, що з ухваленням законопроєкту 2713-д сфера азартних ігор стане більш привабливою для бізнесу, на ринку з’являться нові оператори, відповідно, збільшаться доходи й податкові надходження. Також експерти прогнозують відтік клієнтів з нелегальних казино.