Професійний розвиток потрібен усім фахівцям і фахівчиням, особливо це стосується педагогів, які виховують та навчають дітей, подають приклад, значною мірою впливають на погляди та життєву позицію учнівства. Педагоги завжди повинні бути в курсі нових технологій, методик навчання, знати головні новини в освіті, які можна дізнатись на Національній платформі можливостей професійного розвитку EdWay.

Актуальні напрямки підвищення кваліфікації

Для кожного педагога найважливіше розвиватись, здобувати щоразу глибші знання та навички за фахом. Проте існують напрямки, які важливі всім без виключення педагогічним працівникам. Зараз найбільш актуальними є наступні програми:

  • психологія дитини;
  • когнітивно-поведінкова терапія;
  • використання штучного інтелекту у навчанні;
  • підготовка лідерів освіти в умовах воєнного стану і післявоєнної розбудови України;
  • ефективне планування педагогічної діяльності та професійний розвиток;
  • YouTube для педагога;
  • шляхи підвищення ефективності корекційно-розвивальної роботи з дітьми із особливими потребами та їх соціалізація в суспільстві;
  • упровадження новітніх технологій в освітній процес.

Вчительство має повну свободу вибору напрямку та тематики курсів підвищення кваліфікації, проте повинен проходити їх регулярно, а саме щорічно. Педагог повинен самостійно проаналізувати, яких саме знань, навичок не вистачає йому для ефективної діяльності, та вже після цього аналізу визначитись, яке саме навчання йому потрібне.

Про що потрібно знати педагогу, який проходить курси вперше

Кожен педагог має пам’ятати про необхідність проходження програм підвищення кваліфікації. Це обов’язкова умова для всіх педагогічних працівників.

Педагогічні працівники повинні підвищувати кваліфікацію щорічно, а загальна кількість академічних годин для підвищення кваліфікації протягом 5 років не може бути меншою за 150 годин, згідно із Законом про ПЗСО.

Усі доступні курси можна знайти на платформі можливостей професійного розвитку EdWay. Реєстрація і весь функціонал платформи безкоштовні для всіх користувацьких груп. На сайті є можливість подати заявку на участь, максимально автоматизувати процес підвищення кваліфікації, створити власний план удосконалення на певний період (наприклад, на рік) та отримувати нагадування про початок навчання. З EdWay професійний розвиток стає доступнішим та цікавішим.

Платформу розробляє та обслуговує громадська організація EdCamp Ukraine та Прозорі рішення за підтримки Save the Children in Ukraine та Education Cannot Wait #ECW, за підтримки Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, а також за участі інституційних партнерів — державної установи Український інститут розвитку освіти, Державної служби якості освіти України, Освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, Державної наукової установи «Інститут освітньої аналітики».