До десяти мільйонів людей заповнюють анкету на отримання диверсифікаційної імміграційної візи щороку (https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/diversity-visa-program-entry/diversity-visa-submit-entry1.html?wcmmode=disabled), тобто беруть участь в лотереї на Грін-карту США, приблизно стільки ж, а то і більше, намагаючись потрапити в Америку по студентській або робочій візі, програмам обміну та іншими законними або не дуже способами. Єгор Левченко, українець, який народився в Каневі, перетнув Атлантику 5 років тому суто в туристичних цілях, але вирішив залишитися в Нью-Йорку. Сьогодні він не тільки пристосувався до американського життя, а й допомагає нашим людям рятуватися від війни, розв'язаної збожеволілим диктатором Путіним.

Як Левченко переїхав до США? Де вдалося попрацювати за ці 5 років? Скільки потрібно грошей для комфортного життя в Нью-Йорку або Майамі? Як українцям переїхати за кордон у 2023 році? Відповіді на ці та інші питання ви дізнаєтеся з розповіді Єгора.

Як Левченко вирішив переїхати у США?

«Влітку 2018 року я зустрів свого друга Микиту у Львові, – розповідає Єгор. «Ми гуляли парком Івана Франка, він закликав мене поїхати з ним до США. Я сумнівався, чи варто заходити так далеко. На той момент він ще працював у Києві в Приватбанку. Мене збиралися підвищити до начальника відділу. В цей же час інший товариш активно закликав зайнятися бізнесом, заманюючи в розробку програмного забезпечення для продажу страхових послуг. Як хобі я виступав у театрі-студії «Біла ворона». В цілому я відчував себе в Україні добре, особливих причин для переїзду не бачив.

Мій друг Микита хотів переїхати в Америку назавжди, і він запропонував мені просто поїхати за компанію на кілька місяців - подивитися. Тебе ніхто не змушує жити там постійно – побачиш, відпочинеш і ми зможемо повернутися до Києва». Такий варіант здався мені прийнятним, але на той момент вільних грошей на переліт туди і назад та проживання у США на 2-3 місяці не було. Я знімав будинок на Подолі, багато заощадити не вдавалося. У підсумку Микита запропонував мені безпрограшний варіант - заплатити половину ціни за переліт в Нью-Йорк і допомогти в перший місяць, якщо буде важко, а на решту часу і зворотний квиток я назбираю сам. Тоді нарешті я вирішив: чому б і ні? Коли влаштовувати собі такі поїздки, якщо не в молоді роки.

Якийсь час я все ще скептично ставився до поїздки. Не вірив, що все вийде. Але зараз ці сумніви викликають посмішку, адже я вже п'ять років живу у США.

Візу відкрили достатньо легко — складних бар'єрів не виявилось

За словами Єгора Левченка, він був майже впевнений, що американську візу йому не дадуть, і на цьому пригоди закінчаться поїздкою у США:

«Ми з Микитою поїхали до Києва (він жив у Львові), поїхали до консула в американське посольство (https://ua.usembassy.gov/uk/), отримав всі рекомендації по документах. Насправді все пройшло напрочуд легко. Як я пізніше зрозумів, найголовніше, що потрібно було побачити комісару, який проводив співбесіди з кандидатами, це те, що я не мав імміграційних намірів. І якщо Микита був по суті хитрий, то у мене не було відповідних планів. Я приніс довідку з місця роботи з банку, та умови мого договору оренди, про всяк випадок, який я продовжив на рік всього 3 місяці тому, навіть надав якийсь папірець про участь в театральній студії. Не можу точно сказати, скільки часу пройшло з моменту оформлення туристичної візи, але мені здалося, що все було затверджено швидко. І ось вони проставили штамп моєї американської візи в паспорті. В кінці жовтня ми з Микитою прилетіли у Нью-Йорк. 

Я пам'ятаю, як і зараз, весь спектр відчуттів, які наповнили при купівлі авіаквитків в авіакомпанії «Міжнародні Авіалінії України». Саме тоді я зрозумів, що дійсно полечу у штати. Це було і хвилювання, і страх, і передчуття того, що мало статися, і прилив сил, і просто багато радості.

Єгор Левченко закохався в Америку і вирішив залишитися

Коли Єгор приїхав у США 27 жовтня 2018 року, він був приголомшений величчю Нью-Йорка. Йому здавалося, що він не в реальності, а в голлівудському фільмі - настільки цей мегаполіс був світлим і живим. І, напевно, весь перший місяць перебування у США ці почуття зберігалися.

«Мені було складно спілкуватися з людьми через мовний бар'єр, – згадує Єгор Левченко. Але я відчув, що нарешті побачив те, що бачив багато разів у фільмах. По суті, тоді я зрозуміла, що моя мрія збулася, про що навіть не здогадувалася. Я закохався в Америку, зрозумів, як мені тут подобається, ходив і посміхався, як американець. Я вже не могла уявити, що кілька місяців сумнівалася і думала, що мені не потрібна ця поїздка.

Єгор Левченко був вражений місцевою культурою, людьми і визначними пам'ятками Нью-Йорка. Він був шокований тим, наскільки мультикультурний, різноманітний і цікавий це місто. Він був радий дослідити і дізнатися більше про це нове місце. Не випадково Америка - місце пригод і можливостей, місце романтиків і мрійників. Буквально весь час після приїзду у США Єгору хотілося дізнатися, що ще може запропонувати ця дивовижна країна.

Перші враження від США для Левченко пов'язані, звичайно ж, з одним конкретним містом - Нью-Йорком. Велика заслуга, яку українець полюбив держави, належить Великому яблуці. Але пізніше ця любов поширилася і на інші місця. Просто перше враження було максимально вдалим.

«Мені так сподобалася Америка, що я вирішив поки не повертатися додому. Але для цього потрібно було або стати нелегалом з купою потенційних проблем, або змінити статус проживання в країні, наприклад, вступивши на навчання, знайшовши офіційну роботу або одружившись на громадянці США.

Як Єгор Левченко залишився в Америці?

«У мене не було ніякого плану, на відміну від Микити. Адже спочатку він збирався залишитися у США на постійне місце проживання. Фішка в тому, що у нього був досить простий і ефективний спосіб. Він кілька років зустрічався з американською дівчиною - вона приїхала до нього у Львів, вони перетнулися в Туреччині, Єгипті, ОАЕ, Венеції та Парижі. Щоб перетворитися з туриста в іммігранта, їм досить було одружитися, і в реальності це не виявилося фіктивним. Зараз Микита живе з Віфанією в Пенсільванії, у них двоє дітей. Він продає вантажівки Peterbilt, чудово почувається фінансово та сім'єю. Його американська мрія здійснилася.

На щастя для мене, у Микити був запасний варіант, якщо раптом шлюб не спрацює. Він накопичив гроші на вступ до місцевого коледжу, тому при необхідності планував подати документи на вступ і змінити свій статус з туриста на студента. По суті, я пішов цим шляхом, використовуючи різні бюрократичні хитрощі в своїх інтересах.

Алгоритм дій по зміні статусу у США при прибутті в країну з туристичною візою:Перш за все, потрібно з'ясувати, як довго вам дозволено перебувати в Америці. Важливо не переплутати наступні моменти:

  1. Віза B1 / B2 для туристичних поїздок видається стандартно терміном на 3 роки, хоча іноді і менше. Але це не означає, що весь цей час можна перебувати в штатах. Умовно кажучи, Ми приїхали на місяць, повернулися, потім через рік знову. А через 3 роки потрібно подавати документи на нову візу. Раніше дату виїзду після спілкування з туристом визначав прикордонник по прибуттю - ставив штамп з датою з паспортом. Але зараз це не так. Ви сказали, я буду тут 2 місяці, швидше за все, цей термін буде встановлений. Але перевіряти потрібно на внутрішній системі в спеціальному електронному вигляді.
  2. Щоб легально перебувати в штатах не в туристичних цілях, потрібно змінити свій статус на інший, якщо це робота або навчання, то це Nonimmigrant Status. Служба громадянства та імміграції США, тобто USCIS, рекомендує не затягувати з питанням зміни статусу і подати заявку за місяць-півтора до дати від'їзду. Але навіть якщо ця рекомендація не буде виконана, то головне - відправити заяву на зміну статусу до прикордонного терміну перебування у США. Єгору Левченку довелося покинути країну 27 грудня 2018 року, він подав заяву на зміну статусу іммігранта на початку місяця. При цьому шлюб з американкою або американкою - це дещо інша процедура - врегулювання статусу є повноцінною імміграцією.
  3. Процедура
    зміни статусу не швидка, займає від декількох місяців до пари років. Вам потрібно залишитися у США протягом цього періоду, інакше процедура буде скасована. Також неможливо офіційно записатися на навчання або працювати в процесі розгляду заяви.
  4. Як подається заявка? Потрібно скласти клопотання спеціальної форми і зібрати пакет документів. Отже, щоб стати студентом, необхідно спочатку вступити до навчального закладу, який бере участь у програмах обміну SEVP або доступний іноземцям, заповнити спеціальні форми, зареєструватися в інформаційній системі, сплатити збір у розмірі 350 доларів.
  5. Неможливо почати навчання до заохочення зміни статусу. Якщо заявка розглядається довго, то студенти коледжу пропускають цілі семестри. Більш того, в деяких навчальних закладах вартість навчання не переноситься на наступний семестр (рік), коли навчання фактично почалося. Необхідно уточнити цей момент додатково. 
  6. Як тільки Служба громадянства та імміграції США схвалює зміну статусу проживання, іноземець отримує документ, що дозволяє йому залишитися в країні. Інша віза (студентська) в паспорт не вклеюється, тому якщо ви їдете додому на канікули, то доведеться оформляти нову візу через консульство або посольство. 

 «Микита позичив мені гроші, щоб вступити до інституту, - розповідає Єгор Левченко. - Моя ситуація розглядалася близько півроку. Цього разу офіційно я не працював. Але потім знайшов роботодавця, який погодився оформити робочу візу (в разі працевлаштування петицію про зміну статусу подає саме компанія іноземця). А частина грошей, які були сплачені за навчання в коледжі, мені повернули (близько 70%). Але це скоріше щасливий збіг обставин. Іноді це довше, важче та/або дорожче».

Де працював Левченко в Нью-Йорку ?  

Коли Єгор вирішив залишитися у штатах, йому довелося шукати засоби до існування. Як офіційно, так і нелегально знайти роботу в такому великому місті, як Нью-Йорк, де проживає майже 8, 5 мільйона чоловік, не дуже проблематично. Ситуація дещо ускладнювалася тим, що Левченко погано знав англійську, тобто відразу йти працювати, Наприклад, в якості офіціанта він не міг:

“Коли українець приїжджає в Нью-Йорк, де хоче залишитися на ПМЖ, то все буде абсолютно гладко тільки при наявності родичів або солідних заощаджень (і тут мова йде не про десятки, а скоріше про сотні тисяч доларів).

Я дійсно погано володів англійською, мій рівень володіння мовою під час співбесіди в посольстві США в Києві був, напевно, ще одним доказом відсутності міграційних намірів. Я вивчив мову тільки в школі і вище трьох (тобто 5-6 балів) за нього у мене зазвичай не було. Незважаючи на це, мені вдалося звикнути і акліматизуватися в місті. По-перше, Я був не сам, але з Микитою ми підтримували один одного, допомагали його новоспечена дружина і її друзі.

По-друге, в Нью-Йорку є велика російськомовна діаспора на Брайтон-Біч. Так, це не сама доброзичлива і чуйна обстановка, коли справа доходить до підтримки, але вулиці Брайтона допомагають звикнути до неї і дають масу уроків життя в Америці. Саме на Брайтон-Біч ми купили рекламну газету і почали шукати роботу. По суті, Секрет успіху і перший крок до горезвісної американської мрії - працьовитість і цілеспрямованість. Ці якості допоможуть практично кожному досягти успіху в штатах.”

Moving Company & Basboy

Єгор Левченко мав дві відправні точки після прибуття у США. Він погано знав англійську мову і не міг працювати офіційно, поки USCIS розглядала заяву про зміну його не імміграційного статусу. Тому спектр можливостей працевлаштування був не самим вражаючим:

«В оголошеннях разом з Микитою ми змогли знайти буквально два-три вартісних варіанти. Це робота в мувінгових компаніях, тобто вантажники, які допомагають з переїздом, або підсобні працівники в ресторанному бізнесі. Зазначу, що Микита, напевно, взагалі не міг працювати, у нього були невеликі заощадження, але його статус теж переглядався і в цьому підвішеному стані він також не міг легально працевлаштуватися.

Спочатку ми домовилися працювати в мувінговій фірмі. Як вантажнику, нам з Микитою доводилося допомагати людям переїжджати з однієї квартири в іншу. Як я зараз пам'ятаю, я відкриваю двері вантажівки, вистрибую на тротуар, витираю брудні руки об халат і голосно кажу: "Ну, привіт, Манхеттен"! Так я отримав свої перші долари у США.

Але в ролі вантажників ми протрималися недовго. Важу близько 70 кг, Микита трохи міцніше, але недостатньо для перенесення меблів та інших вантажів. Роботодавець також намагався завантажити більше під приводом того, що українці такі ж сильні, як козаки. Давай, поїхали.

Буквально через тиждень ми твердо вирішили знайти роботу в ресторанному бізнесі, незважаючи на незнання мови. Ми були в захваті, коли дізналися про вакансію, яка передбачала роботу в кафе. Йдеться про бабо або бассерів. Це молодший персонал в закладах громадського харчування, який миє посуд на кухні і підлогах в залі, прибирає попільнички зі столів після зміни. Робота теж непроста, але легше вантажників. За зміну можна було отримати близько 100-150 доларів.

Бармен і бартендер

Єгор Левченко активно вивчав англійську мову, щоб претендувати на більш високооплачувану і приємну роботу. У Нью-Йорку це, здається, зробити нескладно. Але для цього потрібно жити не в російському кварталі і не працювати з вихідцями з пострадянського простору. Тоді процес піде швидко.

«Через півроку в США, десь навесні 2019 року, я досить непогано заговорив англійською, - розповідає Єгор Левченко. «Я змінив роботу і став барменом. У мене добре виходило працювати за стійкою, тому що ще в Києві в студентські роки я підробляв в барі. Більш того, в якості хобі я придумувала різні оригінальні коктейлі. Плюс до всього, в театрі також були деякі акторські здібності. Загалом, коли статус студента вже був підтверджений, а мої успіхи в адвокатурі вразили начальника Павла, він запропонував мені офіційне працевлаштування і посаду ... Бармен.

До речі, сам я про таку професію толком не знав. Кажуть, що бармен і бармен - це одне і те ж. Але якщо просто працювати за прилавком - це рутина і одноманітність, подали напій і все, то перед барменом стоїть дещо інше завдання. Він взаємодіє з гостем, огортає його увагою, готовий дійсно поговорити по душам, і цей професіонал також готує не просто ром і колу або маргариту, І круті авторські коктейлі. Тому барменів називають тонкими психологами і людьми творчої професії.

Наприкінці 2019 року я вже заробляв у Нью-Йорку майже стільки ж за зміну, скільки за місяць у Києві. В цей же час я отримала пропозицію про роботу в Майамі, де ресторанний бізнес прекрасно себе почуває цілий рік. На південь США я переїхав майже не роздумуючи. Але все пішло не так, як ми хотіли, почалася пандемія Covid-19».

Які основні переваги життя у США?

На думку Єгора Левченко, основними перевагами імміграції в Америку є наступні:

  • різноманітність можливостей для заробітку. Робота знайдеться кожному, головне не лінуватися і шукати;
  • Рівність дійсно є - у жінок не менше можливостей, ніж у чоловіків. При цьому чоловікові не соромно піти в декрет, тому друг Микита зробив це при народженні другої дитини;
  • відкритість людей, доброзичливість сусідів;
  • справедлива державна влада. Так, бюрократичних питань багато, але в цілому страхові виплати і податки виглядають збалансованими;
  • відмінні перспективи бізнесу для тих, хто шукає і генерує ідеї;
  • адекватна вартість життя;
  • мультикультуралізм і вірність іншим звичаям, традиціям, вірі і т.д.

А в чому мінус життя в Америці?

Не все в штатах ідеально, і до негативних сторін імміграції можна віднести наступне:

  • доступність банківських послуг безпосередньо залежить від кредитної історії. Його краще не псувати, а, навпаки, будувати з позитивними результатами по погашенню кредиту, інакше навіть смартфон купити в кредит не вийде;
  • висока вартість медичних послуг. Без страховки захворіти і лікуватися дуже дорого. Страхування також не найдоступніше;
  • не повний соціальний пакет у звичному для українців розумінні. Лише кожна п'ята людина у США може розраховувати на оплачувану відпустку по догляду за дитиною. А на державному рівні такої можливості немає, тільки від приватних роботодавців;
  • лояльність до маргіналізованих верств суспільства. У будь-якому великому місті, будь то Нью-Йорк, Майамі або Лос-Анджелес, на вулицях живе безліч бездомних.

Жорсткий карантин, відсутність роботи, власний бізнес

Коли почалася пандемія коронавірусу, Єгор Левченко фактично залишився без роботи. Ресторани і магазини працювали онлайн, але коктейль для відвідувача віддалено не приготуєш і не сможешь поговорить по душам. Обмеження були дійсно серйозними. Людей просили залишатися вдома і ходити тільки в аптеку і продуктові супермаркети. Сфера послуг стала. Прогулянки прямо не заборонялися, але за умови соціального дистанціювання.

«Навесні 2020 року врятовані державою виплати врятували мене, – каже Левченко. - Гроші виділялися людям постраждалих професій як на федеральному рівні, так і від держави. Існували пільги на оренду житла. Загалом, я не мав рації на межі виживання. Але перспективи подальшого успіху в професії виглядали туманними. Тому моя голова постійно була зайнята роздумами про те, який бізнес я можу придумати, що змінити в своїй професійній діяльності, щоб відчувати себе комфортніше. 

Спочатку мені вдалося потрапити в «бульбашку Національної баскетбольної асоціації». Було так, на території Діснейленду закрили професійних баскетболістів (https://disneyworld.disney.go.com/) в Орландо, де вони тренувалися, їли, жили і намагалися закінчити сезон 2020 року. Потрапив туди барменом, тобто за професією теж був в «бульбашці», не міг покинути це місце, регулярно здавав ПЛР-тести, але непогано заробляв, знайомився із зірковими баскетболістами, серед яких Ентоні Девіс, Лука Дончич, Джиммі Батлер. За підсумками плей-офф я все-таки захворів, на початку жовтня мене відправили на самоізоляцію - хвороба пройшла без симптомів.

Потім, ближче до зими, визріла моя перша бізнес-ідея. Спочатку я багато про це думав. Повернувшись до Києва, я не раз замислювався відкрити ФОП і займатися бізнесом. Але була одна серйозна проблема - населення було неплатоспроможним, тобто весь час намагалося заощадити. У США все інакше, тут готові витрачати свої гроші навіть далеко не багаті люди. В Америці бізнес має більше можливостей і більше ресурсів для отримувати гроші за свої послуги, а люди взагалі охочіше розлучаються з доларами. Різниця з усіма пострадянськими країнами дуже велика.

У підсумку, згадавши свій театральний досвід, я вирішила запустити сервіс «Дід Мороз вдома». Хоча я теж приїхала як «Дід Мороз» для російськомовних сімей. Моя фішка полягала в тому, що я, навчена досвідом постійних перевірок на коронавірус в «бульбашці», продовжувала робити ПЛР-тексти не менше 2 разів на тиждень, і позиціонувала себе як дійсно безпечний аніматор на новорічні свята. І цей бізнес-досвід виявився вдалим. Я оцінив один візит тривалістю 30 хвилин як 200-250 доларів - в залежності від віддаленості клієнта від мене. У грудні я заробив більше 10 тисяч доларів.

Через рік я вирішив повторити той же досвід, але поїхав в Нью-Йорк. Але клієнтську базу з Майамі я не закинув - я просто найняв кілька студентів з Miami Dade College, які працювали тут, і торгував з кількома співробітниками-іммігрантами на Манхеттені, де просив 300-400 доларів за 20 хвилин. Ми запропонували послуги привітання Санти корінним американцям, а також для російськомовних.

Розповім про цікавий випадок, що стався в Нью-Йорку в престижному районі Трайбека (https://en.wikipedia.org/wiki/Tribeca). У двадцятих числах грудня нас викликають, клієнта звуть Олексій - теж з України. Приїжджаємо, бачимо красиву багатоповерхівку. Як шанувальник творчості Леонардо Ді Капріо, я одного разу прочитав, що у нього в подібній будівлі є пентхаус. Ось ми сідаємо на ліфт з Олексієм, і я запитав, чи не випадково Ді Капріо не живе десь біля цього будинку. На мій подив, він відповів: «Ні, не десь поруч, а в цьому будинку». Чи могла я подумати в 2017 році, працюючи в київському Приватбанку, що через 3 роки буду розважати малюків в районі Трайбека в ролі Діда Мороза, і в тому самому будинку, де живе мій улюблений актор Ді Капріо. На початку 2021 року карантинні обмеження через коронавірус почали послаблювати. 

У Майамі вже можна було попрацювати на деяких літніх майданчиках барів, що, власне, і зробив Єгор Левченко. Але при цьому він продовжував перебирати бізнес-ідеї в голові:

“Тоді у мене виникла ідея створити сервіс, який би займався професійною зйомкою днів народжень і не тільки. Здавалося б, ідея не нова. Але в світлі коронавірусних реалій були певні перспективи. Американцям, які були змушені залишатися вдома, не вистачало емоцій, тому вони хотіли відобразити якісь особливі моменти на фото або відео. При цьому сам я фотографією або відеозйомкою не займаюся, тому мій сервіс був скоріше посередницьким майданчиком між замовниками і фахівцями своєї справи. Майданчик, де можна подивитися приклади робіт, відсортувати фотографів за ціною, залишити відгук - все це було на етапі запуску і пошуку інвесторів, але 24 лютого 2022 року почалася повномасштабна війна і мені довелося змінити свої плани.”

Скільки потрібно заробити, щоб добре себе почувати в США?

Як зазначає Єгор Левченко, рівень доходу для комфортного життя безпосередньо залежить від регіону. В цілому оренда житла, медицина і різні послуги (перукарня, кафе і т.д.) в Америці істотно дорожче, ніж в Україні, але їжа, одяг і побут можна порівняти,  а іноді навіть дешевше. Також дорого вчитися в США.

“У Майамі квартира-студія з урахуванням комунальних послуг обходиться мені в $ 1800. Але це гарне місце недалеко від пляжу. 200 у.о. Я плачу за медичну страховку. Інтернет дорогий - до 60 доларів. Їсти не потрібно багато - близько 70 доларів на тиждень за одного. І, працюючи в закладах громадського харчування, я можу там дешево харчуватися. Всього потрібно близько 2500 доларів на місяць. Заробляв барменом з урахуванням чайових не менше 3300 на місяць. У Нью-Йорку для комфортного життя потрібно близько 3000 USD, але якщо жити в самому місті в ізольованій квартирі, а в передмісті можна вкласти ті ж 2500. Все це без урахування дітей, з ними все дорожче. “

Яке місто вибрати для проживання в США?

«Мій улюблений - Нью-Йорк, - каже Єгор Левченко. - Але ж тут дорога нерухомість, галаслива і дуже динамічна. Тому вважаю це місто найкращим для вже сформованого мігранта. Тільки тим, хто прибув до Сполучених Штатів, може бути нелегко. У тому ж Майамі моя робота краще. Інші хороші місця для життя включають Каліфорнію. Це найкраще місце для представників IT-сфери. Техас виглядає оригінально. Тут також багато айтішників, але фермери і не тільки будуть добре себе почувати. До кращих сімейних регіонів я б відніс штат Массачусетс, включаючи Бостон і передмістя. Для лікарів можна порекомендувати не тільки всі перераховані вище міста і штати, але і Міннесоту.”

Два місяці апатії та більше року постійної допомоги українцям 

У лютому і березні 2022 року Єгор Левченко перебував у жалюгідному душевному стані. Думки про стартапи і бізнес відійшли на другий план. 

Основна робота барменом також не приносила ні задоволення, ні звичних чайових, Як може бути інакше, коли потрібно розважати клієнтів, а кішки дряпають душу.

"На щастя, моя дівчина, теж українка Олена, придумала чудовий активний план", - каже Левченко. «Ми зібралися в Майамі з друзями з України, запустили крик у соцмережах, що хочемо об'єднати зусилля, відправити гуманітарну допомогу на батьківщину, зібрати гроші на бронежилети, тепловізори, дрони. Результат вийшов просто найкрутішим - всього нам пожертвували понад 100 тисяч доларів. І це всього за 4 дні. Перша велика партія допомоги вирушила до Львова.

Після цього ми зробили ще кілька гонорарів, залучили місцевих жителів, я отримала схвалення від власника свого бару і стала активніше спілкуватися з клієнтами про пожертвування. Так ми отримали ще 4-5 зборів з аналогічними загальними сумами.

У травні мені прийшла в голову ідея, що потрібно створити платформу для мігрантів з України. Не всі люди залишилися в Польщі, Чехії чи Німеччині. Ті країни вже не справлялися з потоком біженців, чому б не поїхати далі - в США. І тоді Канада спростила отримання віз. Так з'явився проект «Трансатлантичний зв'язок». Крім нього, у нас є й інші спільноти, наприклад, «Нові починання».

Ми орієнтовані на всебічну допомогу українцям, які приїжджають до США, рятуючись від війни. Допомагаємо фінансово, знаходимо житло, працевлаштовуємося, підбираємо мовні курси, організовуємо зустрічі, де спілкуємося, знайомимося тощо. У нас є кілька психологів, які готові допомогти при депресії, ПТСР та інших психічних проблемах. Пам'ятаю, що звикла досить швидко, тому що була з Микитою, Тому я переконаний, що іншим буде легше, якщо вони не почуватимуться самотніми за кордоном».

Що таке платформа TransAtlantic Connection простими словами?

«Це програма допомоги переселенцям з України. - розповідає Єгор Левченко. «Зараз я допомагаю українцям інтегруватися в США. Знаходжу житло для людей, які тільки приїхали, допомагаю з пошуком роботи, при необхідності влаштовуюся на мовні курси, підробіток. А ще ми організовуємо зустрічі діаспори та різні культурні заходи – всі ті, хто нещодавно переїхав за океан. Я займаюся цим вже майже рік. Після шоку 24 лютого 2022 року я майже 2 місяці не могла взяти себе в руки. Але потім зрозуміла, що настав час якось діяти – допомагати українцям у США.

Коли мені знадобилася допомога для 2-3 мігрантів одночасно, я все одно якось впоралася з дівчиною. Але потоки українців не стали меншими. Тому довелося об'єднати зусилля з однодумцями. Так народилася платформа TransAtlantic Connection. Тут всі спочатку працювали на волонтерських засадах. Але потім надійшли пожертви від успішних українців у США та небайдужих місцевих жителів. Зараз ми практично сформували повноцінну бізнес-модель: Для мігрантів вся базова допомога поки безкоштовна (інакше і бути не може), але є додаткові послуги, плюс ми працюємо посередниками - до нас вже звертаються мовні курси, ріелтори, роботодавці - для них ми як рекламний майданчик і джерело клієнтів. Наприклад, у нас вже є договори з Find a REALTOR (https://www.realtor.com/realestateagents), і це дуже успішний сервіс з пошуку житла та агентів з нерухомості. Гроші, які ми заробляємо, йдуть на оплату праці співробітників TransAtlantic Connection, і це вже не маленька команда з 37 осіб, плюс пожертви Збройним силам України теж ніхто не відміняв.

Як зазначив Єгор Левченко, до нашої розмови він розглядав невелику, але затишну квартиру для сім'ї з Дніпра. Це досить типова нью-йоркська будівля, яке чимось схоже на нашу «хрущовку». Так, планування різні, але ось сходові марші, ось квартири сусідів, а ось потенційне житло для Світлани з сином Макаром і дочкою Нікою. Квартира далека від досконалості, але в ній є все, що потрібно, навіть проектор і консоль Xbox для дітей.

«Я, звичайно, не ріелтор і не фахівець з нерухомості. Але за останній рік я дещо навчився. Я завжди стежу за тим, щоб все обладнання працювало, а також намагаюся знайти для приїжджих житло, в якому можна проводити багато часу і ні в чому не потребувати. Як би ми не намагалися разом з TransAtlantic Connection тягнути людей до міста на різні зустрічі, концерти, але перші місяці вони сидять у Telegram (або іншому месенджері) і читають новини з України, часто відчувають провину за те, що друзі чи родичі залишилися, і вони тут без тривог, вибухів та інших потрясінь. У мене самого було щось подібне до квітня 2022 року. Краще спробувати відволіктися, граючи на консолі. Українцям зараз легше перебувати в США, ніж це було до Єгора Левченка, зазначає Єгор Левченко, легально потрапити до Сполучених Штатів Америки як біженець набагато простіше і легше, ніж це було до повномасштабного вторгнення. 

США запустили спеціальну програму допомоги Uniting for Ukraine (https://www.uscis.gov/ukraine). В рамках неї США готові прийняти до 100 тисяч осіб з України, а учасники програми можуть легально перебувати в країні до 2 років.

Ось основні вимоги до учасників програми:

  • проживання на території України до 11 лютого 2022 року. Умовно кажучи, Левченко, який пішов набагато раніше, вже не потрапляє під програму;

  • мати український паспорт – іноземці, які проживають в Україні, не можуть отримати статус біженця в США;

  • Для переїзду потрібно мати родича в штатах, знайти спонсора або людину, яка подарує житло. Платформа трансатлантичних зв'язків Левченка активно допомагає в цьому питанні;

  • потрібно зробити щеплення від деяких захворювань, таких як кір або поліомієліт, але вимога про щеплення від коронавируса в США вже скасовано. 

Чому Єгору Левченко подобається жити в США?

«Тут я відчуваю себе вільною, мої думки про бізнес не про виживання чи пошук засобів до існування, а про самореалізацію, отримання максимального задоволення від життя.

Звичайно, в будь-якій точці світу можна відчувати себе щасливим, навіть виконуючи рутинні завдання. Але я відчував, що перебуваю на своєму місці, а саме в США. З тих пір ці відчуття нікуди не зникли. Я насолоджуюся життям, намагаюся допомагати іншим людям відчувати себе якщо не тим же, то хоча б безпечним і в гармонії з собою. Я не кажу, що всі українці, які приїхали в Штати, повинні залишитися тут. Ні, навпаки, потрібно буде повертатися і відбудовувати руїни Харкова, Маріуполя, будувати нові міста, піднімати економіку. Думаю про повернення додому після перемоги. Але поки роблю все, щоб приїжджі співвітчизники відчували себе комфортно, затишно і не самотньо в Нью-Йорку, Майамі, невеликих американських містечках.