Раціон впливає на наш настрій, самопочуття та стан здоров'я. Саме тому, навіть у швидкому темпі життя варто дбати про те, щоб у вашій тарілці була здорова їжа. Тих, хто не має часу готувати, виручить доставка здорового харчування у Львові. А корисними порадами про те, що ж саме варто додати у свій раціон, ми поділимося в нашій статті. 

Як харчуватися здорово щодня?

Різноманітність їжі — це один з ключових аспектів здорового харчування. Намагайтеся додати в раціон різноманітні продукти з усіх основних груп: овочі, фрукти, злакові, м'ясо (або його альтернативи для вегетаріанців), рибу, молочні продукти тощо. Заздалегідь плануйте своє меню на день та не обмежуйтеся одними, й тими ж самими стравами, щодня.

Друге важливе правило — це оптимальна пропорція білків, жирів та вуглеводів. Корисні жири містяться у рибі, оливковій олії, горіхах та насінні. Білком багате м'ясо та різні види бобових. Повільні вуглеводи містяться в рисі, кіноа, цільнозерновому хлібі тощо. 

Також важливо:

  • Харчуватися вчасно. За можливістю, плануйте свій обід в один і той же час кожного дня.
  • Дбати про щадну обробку продуктів. Мінімізуйте в раціоні смажене, надавайте перевагу вареному та печеному.
  • Їсти свіжу їжу. Свіжа, щойно приготована їжа — це не тільки смачно, але й корисно для організму. Вона містить більше поживних речовин і має менше доданих консервантів. За можливості, уникайте заморожених напівфабрикатів, або хоча б зменшіть їхню кількість в раціоні. 
  • Дбати про водний баланс. Забезпечте організм достатньою кількістю чистої води, а не лише чаєм та кавою.

Якщо ви дуже полюбляєте солодощі, снеки, піцу, то повністю відмовлятися від улюблених ласощів не доведеться. Просто старайтеся, щоб на такі продукти припадало не більше, ніж 20% від загального раціону. 

Як харчуватися корисно, якщо нема часу готувати?

У шаленому ритмі сучасного життя часто не вистачає часу на те, щоб готувати обіди або вечері. При цьому доставка їжі у багатьох людей асоціюється з не надто здоровими опціями — наприклад, піцою або фаст-фудом. Насправді навіть замовляючи страви з ресторанів, можна мати цілком корисний раціон. Головне — правильно вибрати заклад. 

Багато львівських ресторанів — зокрема, Томатіна — готують збалансовані страви з корисних інгредієнтів. Ви можете замовити:

  • салати — від класичного “Цезаря” до легких овочевих, з морепродуктами;
  • перші страви — наприклад, крем-супи;
  • фіт-сендвічі — з цільнозернового хліба, з власноруч приготованими соусами. 

Тож подбайте про те, щоб ваш обід був збалансованим та корисним. Бажаємо смачного!