Багато хто з нас, коли обзаводяться пухнастим вихованцем, не думають про те, що він виросте і в його планах буде продовження роду. Тільки коли кіт починає діставати нявканням і мітити територію, господарі починають шукати причину, а після – методи рятування. Як рішення можна, звичайно, застосовувати різні засоби (гормональні препарати та ін), але це дуже небезпечно і може призвести до різних новоутворень, захворюванням репродуктивної системи, тому ветеринари нашої клініки зовсім не рекомендують застосовувати даний метод. На допомогу приходить кастрація котів

Що передбачає кастрація котів?

Процедура кастрації полягає у видаленні репродуктивних органів у тварини. Вона дозволяє запобігти розвитку важких захворювань, пов'язаних із репродуктивною системою, а також уникнути деяких поведінкових проблем, наприклад:

  • кіт мітить територію у будинку;
  • агресія кота;
  • кіт псує і дряпає меблі у квартирі;
  • травми, покуси, рани пiсля бійки під час виборювання території.

Кастрація показана всім тваринам, які не мають племінної цінності. Процедура проводиться по досягненню статевої та фізіологічної зрілості.

У якому віці каструвати кота?

Рекомендований вік для планової кастрації кота – від 8 до 14 місяців. Проведення процедури можливе і в більш ранній період життя, якщо, наприклад, тварина стає агресивною, кричить, проситься на вулицю, мітить у квартирі. Також можна каструвати вихованця і в зрілому віці - 3, 5, 7, 9, 10, 11, 15 років, головне оцінити стан його здоров'я. Наш найстарший пацієнт з кастрації мав 19 років.

Сама операція займає 5-7 хвилин, все інше - введення в наркоз і вивід з нього. А реабілітаційний період становить лише кілька днів.

Кастрація кота (Львів). Що потрібно знати перед операцією?

Перше та найголовніше – обстеження перед плановою дачею анестезії (консультація терапевта та кардіолога). На даний момент існують породні схильності до серцевих захворювань у ранньому віці. У кішок це переважно британські, шотландські, перські породи. Тому для того, щоб уникнути ускладнень, необхідно проходити кардіологічне обстеження перед наркозом.

Є й інші види захворювання, які мають прихований характер, коли на вигляд тварина цілком здорова, але вже є якісь проблеми зі здоров'ям. Для цього проводиться клінічний огляд перед тим, як проводити кастрацію кота.

Часто тварини страждають на крипторхізм. Спочатку яєчка (насінники) знаходяться в черевній порожнині, і тільки потім у процесі ембріогенезу вони опускаються в мошонку. Крипторхізм - це аномалія, за якої не відбувається опущення сімяників. Вони залишаються в черевній порожнині або під шкірою в пахвинній ділянці.

Сімяник, що знаходиться не на своєму належному місці, має тенденцію до розвитку онкологічного процесу, в ньому може утворитися пухлина. Таких тварин обов'язково потрібно каструвати, видаляючи обидва насінники.

Також на момент кастрації бажано виконати повний комплекс вакцинацій за віком.

Переваги кастрації котів

  • вихованець стають більш спокійними та миролюбними, добродушними до господаря та інших представників сімейства котячих;
  • коти перестають рватися на вулицю і мітити територію, що позбавляє Вас від неприємного запаху в квартирі;
  • перестануть звучати несамовиті серенади, що виконуються Вашим котом при черговому нападі любовного потягу;
  • ймовірність розвитку пухлин та гормонального дисбалансу в організмі тварини зводиться до нуля;
  • кастровані вихованці при належному догляді живуть на 1,5-2 роки більше, ніж їхні нестерилізовані побратими.

Кастрація котів у Львові за доступною ціною

Авіцена Вет – ветеринарна клініка (Львів), у якій кастрація котів проводиться грамотним, кваліфікованим ветеринаром-хірургом із 15-ти річним досвідом роботи. Якщо у Вас залишилися питання або сумніви щодо процедури, Ви завжди можете відвідати нашу клініку. Ветеринар (Львів) проконсультує Вас та відповість на всі питання. Також можливо заздалегідь провести клінічний огляд вихованця та отримати рекомендації щодо підготовки.