У світі зареєстровано близько сотні випадків зараження віспою мавп, зокрема у багатьох європейських країнах. За оцінкою експертів ВООЗ та ECDC, ризик поширення поки невисокий, але розумно дотримуватися запобіжних заходів. Що це екзотичне захворювання і як передається? Докладніше про це читайте на сайті Факти ICTV!

Мавпяча віспа - рідкісне вірусне захворювання, що за симптомами нагадує натуральну віспу. Джерелом є гризуни та примати. Хвороба уражає країнам Центральної та Західної Африки, де випадки інфікування реєструються практично щороку. Зареєстровані досі випадки захворювання мавпячою віспою в Європі були пов'язані з подорожами африканськими країнами, але щось пішло не так.

У групі ризику – сексуальні меншини

Випадки зараження мавпячою віспою виявлено у 15 країнах — у Європі, США, Канаді, Австралії. В Іспанії, Португалії та Великій Британії розслідуються вже кілька десятків випадків захворювання на мавпячу віспу, тепер список держав, де була виявлена  ця інфекція, поповнили Франція, Італія, Швеція та Австралія. Радник відділу інфекційних захворювань при Департаменті здоров'я Тамара Кулецька пояснила, що ці випадки зараження здебільшого не пов'язані з подорожами до Африки. Крім того, поки що хвороба поширюється переважно серед чоловіків, які мають статеві контакти з чоловіками.

"Відомі шляхи зараження: повітряно краплинний, контактний - через поверхню шкіри та бульбашки на ній, і непрямий, тобто через одяг або поверхні. А тепер додався і прямий контакт статевого зв'язку", - сказала спеціаліст департаменту.

Ризик поширення низький, але...

Інкубаційний період мавпячої віспи становить до 21 дня, хоча, як правило, від 7 до 16 днів. Хвороба починається гостро, з підвищення температури, і супроводжується м'язовою, суглобовою та головною болями. На другому етапі з'являються численні висипання, спочатку на обличчі, долонях та ступнях, а потім по всьому тілу. Специфічного лікування немає, а інформації про те, що щеплення від натуральної віспи забезпечує гарний захист і від віспи мавп - поки що мало.

"Багато залежить від стану здоров'я людини та її імунної системи. Європейський центр профілактики контролю та захворювань провів первинний аналіз ризику, і, за оцінкою відомства, ризик поширення низький, але він зростає, якщо людина планує подорож до ендемічної країни", - пояснила Тамара Кулецька.