Не дарма кажуть, що криза – це час можливостей. Попри те, що дефіцит палива в Україні є величезною економічною проблемою, українці не втрачають оптимізму й… пересаджуються на електросамокати й велосипеди. Про це свідчить різке зростання попиту на електротранспорт в найбільших мережах рітейлу України.

Велосипеди й електросамокати можуть стати гарною заміною для тих, хто звик їздити автомобілями – і не тільки через їхню незалежність від палива. У чому користь такого переходу, розберемо в нашій статті.

1. Це може позитивно вплинути на міську інфраструктуру

Чим більше людей використовуватимуть велосипеди, самокати чи моноколеса для пересування, тим скоріше виникне запит на спеціальні велодоріжки, які будуть розмежувати полоси пересування. Це у свою чергу стимулюватиме міську владу швидше запроваджувати зміни, а наявність безпечних місць для пересування – спонукатиме ще більше людей використовувати нові види транспорту замість авто.

Якщо тенденція не зміниться, то електричні самокати у Львові, Києві, Одесі та інших великих містах можуть стати невід’ємною частиною міського пейзажу.

2. Це екологічно

Загазованість міського середовища – звісно, не топова проблема під час війни. Але війна закінчиться, а потреба у вільному диханні чистим повітрям стане ще більшою. Головною причиною забруднень у великих містах майже завжди є вихлопи від двигунів внутрішнього згоряння. Перехід на електричні й громадські види транспорту – найоптимальніший спосіб знизити рівень забруднення й запобігти хронічним захворюванням легенів, серцево-судинної системи, а також знизити ризики онкології серед.

3. Це краще для громадського здоров'я: як фізичного, так і ментального

І не тільки через позитивні зміни через покращення екології. Пересування на електросамокаті, хоча і виглядає пасивним, стимулює розвиток м’язів балансу, координації та гарної осанки.

І це ще не все. Окрім фізичного, покращується й психологічне здоров’я. Дослідження SpinApp у Великобританії показали, що у користувачів електросамокатів покращується настрій, вони відчувають себе більш розслабленими й отримують задоволення від соціальних контактів.

4. Це більш економічно

Зарядити батарею або залити бак бензину – годі й гадати, що вийде дешевше. Економія лише на одному паливі, не враховуючи витрати на обслуговування авто, може складати тисячі гривень на місяць.

Ще один важливий чинник економії – це час, який водії марнують у заторах. Електричний транспорт дозволяє легко об’їжджати кілометрові черги з авто й не витрачати своє життя на безглузде сидіння за кермом.

5. Це вирішує проблеми з паркуванням

Знайти місце для парковки автомобіля в центрі великого міста – ще той квест. Для володарів самокатів і моноколес ця проблема просто закривається – пристрої можна забрати із собою у приміщення. Велосипедистам така розкіш не завжди доступна, але й паркувальний майданчик для велосипедів займає незрівнянно менше простору.