Сергій Тюкавкін про "евробляхи"

Як зазначає Сергій Тюкавкін - лютий місяць ознаменував закінчення багаторічного періоду “євроблях” в Україні. Цьому передував період для пільгового розмитнення авто. У зв’язку зі зростанням кількості нерозмитнених автомобілів до Митного кодексу України було прийнято зміни, які стосувалися саме пільгового періоду митного оформлення транспортного засобу. Свої коментарі з цього приводу дав і Сергій Тюкавкін. 

Ясна річ, це стосувалося автомобілів, щодо яких не дотримані строки та умови (вимоги) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту. З дотриманням умов, визначених абзацом першим відповідного пункту та добровільної сплати до державного бюджету фізичною особою, яка є власником такого транспортного засобу або уповноважена розпоряджатися ним та декларує такий транспортний засіб для вільного обігу на митній території України. 

«Вартість пільгового розмитнення дорівнювала розміру п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім того, на час дії пільгового періоду фізичні особи були тимчасово звільнені від адміністративної відповідальності, передбаченої статтями 470, 481 та 485 Митного кодексу» - пояснив адвокат Андрій Шульгін. 

Фактично період пільгового розмитнення закінчився ще 15 листопада минулого року, проте ще залишалась категорія громадян, що перебували у ООС і саме для них було продовжено термін для розмитнення авто ще на 3 місяці. 

«Наразі пільгово розмитнити свою улюблену “євробляху” вже не можливо» - пояснює Сергій Тюкавкін.

Але загалом усі бажаючі без зайвих проблем і перепон змогли розмитнити власне авто і отримати за пільговим тарифом українську “бляху”. Цьому сприяли усі порядні імпортери, що обіцяли підтримку своїм клієнтам, коли ті купували авто на іноземних номерах. Жодної різниці чи ускладнень не було у тих хто ввозив авто як транзит чи тимчасовий ввіз — в обох випадках розмитнення було реальним і безпроблемним. Власне обидві можливості ввозу авто на іноземній реєстрації були в рамках правового поля на той момент і попри усі страхи, що розкручувалися противниками єврономерів навколо цього залишилися лише страхами. 

Сергій Тюкавкін, який працював з авто на іноземній реєстрації з самого початку появи цієї “хвилі” в українському авто-бізнесі, розповів, що усі його клієнти без виключення, які забажали розмитнити авто — це зробили, хоч дехто і тягнув до останнього дня, але усім вдалось здійснити пільгове розмитнення. Таких порядних, як Сергій Тюкавкін виявилося переважна більшість, підтримка була майже на рівні родинних відносин, бо за період постійної боротьби за свої права “євробляхери” стали майже однією родиною. 

Сергій Тюкавкін: «Ми звикли, що епохи — це щось велике, як епоха ренесансу чи бароко. Але світ надто швидко змінюється і у кожної великої епохи є свої маленькі, локальні. Пройде небагато часу і українці пересядуть на електрокари — буде епоха електрокарів у автомобільному світі. Та усі з різними почуттями на душі і в серці будуть згадувати маленьку епоху “євроблях”, коли українці, що ще не стали надто заможними могли придбати собі чотириколісного друга лише на єврономерах».