З кожним роком кремація стає все популярнішою серед жителів України. Це альтернативний варіант поховання у землі. Прах не обов'язково закопувати в землю, можна зберігати у колумбарії або навіть удома. Також багато хто розвіює порох у улюблених місцях померлого. Наразі церква вже не противиться даному методу і священики навіть проводять обряд відспівування перед спаленням.

Багато хто думає що процес організації кремації дешевше та вимагає меншої підготовки. Проте це не зовсім так. До неї потрібно також готуватися, як і до традиційного поховання. З відмінностей - відсутність необхідності замовляти місце на цвинтар та копати могилу. В іншому, всі етапи підготовки аналогічні.

Де проводять кремацію в Україні

В Україні діє кілька крематоріїв, найвідомішим з яких вважається крематорій Києва, що знаходиться на Байківському цвинтарі. По суті, це цілий комплекс, який надає наступні послуги:

  • Оформлення всіх необхідних документів, потрібних для проведення похоронного процесу.

  • Спалювання тіла покійного.

  • Проведення робіт з поховання урни з прахом.

  • Продаж ритуального приладдя, яке потрібне для похоронного обряду.

  • Видача документів, що підтверджують кремацію.

  • Підготовку покійного до похорон (Нанесення макіяжу, одягання, перукарські послуги).

  • Зберігання тіл у спеціальних холодильниках, таких, як і в морзі.

Як відбувається кремація

Найчастіше для кремації використовується двокамерна піч, в якій одна камера призначена для спалювання труни з померлим, а друга – це камера догоряння. Після повного спалювання, залишки перетворюються на порошок кремулятором, а після нього за допомогою магніту вилучаються частинки заліза. Родичам покійного потрібно дотримуватися кількох правил:

  • Заздалегідь обговорюється дата і час проведення кремації, орендується зала для прощання.

  • Сама процедура кремації триває 1 день, але якщо є додаткові послуги, цей час може змінюватися.

  • Згідно із законодавством України, кремація неможлива безпосередньо в день смерті людини. Спалювання проводять на 2 або 3 добу. Якщо смерть була насильницькою, можливо знадобиться більше часу, доки проходитиме розтин лікарем-патологоанатомом та судово-медична експертиза.

Звичайно, всі етапи похорону з кремацією можна організувати самому, проте всі родичі можуть займатися організаційними питаннями відразу після смерті близького. Тоді на допомогу приходять ритуальні служби, такі як похоронне бюро Ритуал 24. Тут працюють лише професійні агенти, які знайдуть підхід до будь-якого клієнта. Вони візьмуть всю організацію проведення похорону на себе. Співробітники бюро займаються погодженням всіх необхідних процесів, замовленням транспорту, оформленням необхідних документів, підбором місця та меню для поминального обіду, послуг вантажників (https://ritual24.com.ua/nisii-truni/) та копальників. З їхньою допомогою можна швидко організувати процес кремації та подальшого поховання урни, а також гідно провести померлого в останній шлях!