Тьютор — це фахівець, який вивчає інтереси дитини та створює необхідне середовище для її розвитку https://www.futureschool.online/. У перекладі з латинського тьютор — це наставник. Вперше це визначення з'явилося ще в чотирнадцятому столітті в Британських університетах — Оксфорді та Кембриджі. Тьютори були посередниками між професорами та студентами: допомагали скласти розклад, пояснювали, як застосовувати академічні знання у реальному світі. Згодом повноваження тьютора значно розширилися. Цей спеціаліст працює за принципом індивідуалізації освітнього процесу: стандартизоване навчання не завжди дає ефект, тому зараз багато хто прагне перевести своїх дітей на індивідуальний графік чи сімейне навчання.

Програма тьюторського супроводу корисна, якщо дитина:

  • не знає, чим займатиметься у майбутньому і не має інтересів;
  • втратила мотивацію до здобуття освіти;
  • хоче навчитися самостійно ставити цілі та поводитися з інформацією з самоосвіти;
  • планує перейти на індивідуальний навчальний план.

Окремий вид тьюторів — фахівці супроводу в інклюзивній освіті, які допомагають дітям з обмеженими можливостями здоров'я адаптуватись у суспільстві. До обов'язків тьютора тут входить організація навчання, знаходження сильних сторін у дітей та допомога у їх розвитку.

Чому тьютор — найкращий помічник школяра?

Основна роль тьютора — допомогти дитині визначитися з вектором розвитку на найближче майбутнє. Зазвичай для цього проводиться кілька особистих консультацій. Робота тьютора складається з кількох етапів:

  • Дослідження інтересів дитини. Тьютор виявляє ті сфери, які цікаві школяру і можуть стати в нагоді в майбутньому. Це можна дізнатися за допомогою тестів, довірчого діалогу.
  • Виявлення сильних та слабких сторін. Для постановки мети та завдань потрібно розуміти, від чого відштовхуватися і з чим доведеться працювати. Для цього тьютор допомагає дитині проаналізувати свої сильні та слабкі сторони, радить, над чим потрібно попрацювати та як це зробити.
  • Розповідь про професії. Профорієнтація — важливий етап діяльності тьютора. На основі всіх проведених досліджень він підбирає кілька професій, які підходять дитині, і розповідає про них докладніше: у чому полягає робота, чи важко вчитися і які предмети потрібно підтягнути вже зараз. На цьому етапі тьютор допомагає поставити освітні цілі та будує індивідуальний план навчання.

Тьютори обов'язково мають вищу педагогічну чи психолого-педагогічну освіту та регулярно проходять курси підвищення кваліфікації. Вимоги до тьютора дуже високі, адже для дитини важливо, чи зможе вона довіритися дорослому.