У квітні місяці поточного року Міністерством Інфраструктури був опублікований законопроект про безпечну експлуатацію колісних транспортних засобів. Даний законопроект був розроблений відповідно до Угоди з Євросоюзом. Виходячи із задуму Міністерства нормативний акт повинен допомагати підвищувати безпеку на дорогах. У цьому акті прописано, що вкрай важливо відновити проходження обов'язкового техогляду, який був скасований ще десять років тому через високий рівень корупції у цій сфері.

Сама ідея повернення обов'язкового проходження ТО спрямована на суттєве зменшення смертності на дорогах в результаті ДТП, а також на підвищення безпеки на дорогах та звичайно ж зменшення кількості шкідливих викидів в атмосферу.

Що таке сертифікація автомобілів?

Сертифікація авто – обов'язкова процедура, що дозволяє законно використовувати транспортний засіб, що було ввезено в Україну з-за кордону. Після проходження процедури сертифікації власник транспортного засобу отримує спеціальний документ «Сертифікат відповідності на автомобіль». У законодавстві України йдеться про те, що автомобільний транспорт є об'єктом підвищеної небезпеки, який може завдати шкоди не тільки здоров'ю людини, але й в цілому її життю.

Крім того, крім підвищеного ступеня небезпеки автомобільний транспорт ще й є джерелом забруднення навколишнього середовища тому процедура сертифікації необхідна для підтвердження відповідності транспортного засобу рівню екологічних норм Євро. Іншими словами отримання документа підтвердить, що певні транспортні засоби за своїми екологічними та технічними характеристиками можуть абсолютно безпечно експлуатуватися на українських дорогах.

Дана процедура по оцінці стану автомобілів, його технічним характеристикам за європейськими вимогами, що прописані й закріплені в нашому законодавстві, обов'язкова.

Хто проводить сертифікацію автомобілів?

Якщо раніше техогляд проводили СЦ МВС в МРЕВ, то сьогодні ця функція успішно покладена на спеціальні випробувальні лабораторії, які мають відповідну акредитацію. Так, наприклад, популярна українська компанія Центр Авто має свою мережу таких лабораторій по всій країні. Основна спеціалізація фірми – сертифікація авто відповідно до чинного в країні законодавства, а також нормам з вимогами Євросоюзу, які діють в Україні згідно з Угодою про асоціацію.

Виходячи з нових правил, в процесі проведення процедури технічного огляду буде проводитися обов'язкове відеофіксування. Тому отримання документа про відповідність без діагностики не буде можливим. Результати ОТК будуть вноситися та зберігатися в спеціальній загальнодоступній базі. Ну а по завершенню процедури техогляду в разі успішного проходження випробувань буде створений протокол. Якщо ж після проведення техогляду результат буде негативним, буде створений спеціальний акт невідповідності.

До слова, законопроект передбачає санкції для власників транспортних засобів, які не будуть проходити ОТК. Згідно із законопроектом автовласник отримає штраф в сумі 1700 грн. Тому краще вчасно проходити техогляд тим самим щоб уникнути цих неприємних наслідків.

Контакти

Адреса:

  • м. Львів, вул. Стрийська, 195-А
  • м. Львів, вул. Польова, 55

Пошта: [email protected]

Телефони:

  • 098 500 5252
  • 093 500 5252