Публічні контракти від prozorro - це договори на грошові відсотки, укладені між замовником та підрядником, предметом яких є послуги, поставки чи будівельні роботи.

Три категорії державних закупівель

  • будівельні роботи - виконання або проектування, а також виконання будівельного об'єкта або будівельних робіт, а також виконання будівельного об'єкта з використанням будь -яких засобів, але з дотриманням вимог, визначених замовником.
  • поставка - це розуміння як придбання прав, речей та інших товарів, зокрема на підставі договору поставки, оренди, продажу, оренди чи оренди.
  • послуги - усі послуги, які не включають поставки або будівельні роботи.

Функції державних закупівель

  • сприяти збільшенню світового попиту та стимулювати діяльність суб’єктів, що конкурують на певному ринку;

  • захист вітчизняних підрядників від іноземної конкуренції;

  • підвищення конкурентоспроможності окремих галузей економіки.

Які загальні правила укладання державних контрактів?

Статті Закону про публічні закупівлі говорять наступне:

  1. Суть укладання державних контрактів на сайті https://zakupki.com.ua/ полягає у забезпеченні чесної конкуренції та рівного ставлення до підрядників.

  2. Провадження відкрите для громадськості.

  3. Інформація, надана установами, які беруть участь у процедурі в рамках поданих тендерних пропозицій, може бути зарезервована. Наступна інформація не може бути зарезервована: це назва (компанія) та адреси підрядників, а також інформація про ціну, дату виконання контракту, термін гарантії та умови оплати, що містяться в пропозиція.

  4. Особи, які жодним чином не мають конфлікту інтересів і які забезпечують неупередженість та об’єктивність, можуть брати участь у процедурі публічних закупівель - ці особи під час процесу підписують спеціальну декларацію

  5. Замовлення видаються лише підряднику, обраному відповідно до положень Закону.

  6. Процедура укладання контракту, за винятком, визначеним Законом, проводиться у письмовій формі. Є багато необхідних форм, які необхідно заповнити та підписати вчасно.

Процедура укладання контракту проводиться українською мовою.В особливо обґрунтованих випадках замовник може дати згоду на подання заяви про допуск до процедури укладання контракту, декларацій, пропозицій та інших документів також однією з мов, які зазвичай використовуються у міжнародній торгівлі, або мовою країни, де договір укладається.