Державна архітектурно-будівельна інспекція України (ДАБІ) — один із головних важливі впливу на ринок новобудов українських міст. Як ми зазначали в рейтингу ЖК Києва, у 2020 році темпи введення багатоповерхівок дещо сповільнилися. Чому експерти пов’язують це саме з ДАБІ, читайте далі.

Отримати дозвіл на будівництво: про складнощі та зміни

Експерти говорять, що наразі отримати в ДАБІ дозвіл на зведення новобудови чи сертифікат про введення будинку в експлуатацію практично неможливо.

Реформу цієї державної установи Кабмін на своєму сайті анонсував у березні 2020-го. Тоді галузь містобудування в повідомленні уряду назвали однією з найбільш корумпованих» і представили кілька постанов:

  • стосовно оптимізації органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду;
  • щодо ліквідації ДАБІ.

Уряд ухвалив їх 13.03.2020 р. під час свого виїзного засідання, на якому був присутній і президент України.

Що планували зробити в такий спосіб? Перш за все, ліквідувати монополіста — ДАБІ, оскільки орган був наділений надмірними повноваженнями. Замість цієї інспекції мали створити три центральні органи влади, відповідно, між ними розподілити регуляторні та контролюючі функції. Зокрема ідеться про:

  • сервісну службу містобудування, яка повинна виконувати реєстраційні процедури;
  • агентство з питань техрегулювання в містобудуванні, яке має визначати параметри, ДБН, єврокоди;
  • інспекцію містобудування — наглядати і контролювати будівництво.

Ще одна зміна стосується ліцензування в будівництві: у рамках реформи його замінюють сертифікатом Відповідального виконавця робіт (виконроб). Видавати такий документ стало завданням Мінрегіон. З позиції уряду, саме це дозволяє прибрати корупційну складову, що мала місце під час ліцензування. І ще такий крок повинен зробити виконробів більш відповідальними, адже вони підтверджують рішення персональним електронним підписом.

Наступний етап — внесення відповідних змін у законодавство. До закінчення реформи забудовникам повинні видавати дозволи на будівництво.

Діджиталізація в містобудуванні

Автоматизація системи державного регулювання в будівництві так само є частиною реформи. Це має бути втілено в Єдиній державній електронній системі, куди входитиме:

  1. Реєстр будівельної діяльності. Він потрібний, щоб створювати, збирати, накопичувати, обробляти, захищати, обліковувати інформацію про об’єкти й учасників будівництва та розуміти, в який спосіб вони пов’язані. За словами віце-прем'єр-міністра — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, новий реєстр повинен замінити корумпований — Реєстр дозвільних документів ДАБІ.
  2. Електронний кабінет забудовника на порталі «Дія».
  3. Публічний портал.

Завдяки тому, що кожен об’єкта будівництва матиме унікальний ідентифікатор, дані про новобудови стане шукати зручніше, а ще це дозволить зробити інформацію про будівництво більш прозорою.

Що з реформою містобудування зараз?

В урядовому повідомленні, яке анонсувало реформу, було зазначено, що вона відбудеться за рік. Початком мала стати ліквідація ДАБІ та заміна її сервісною службою. Далі:

  • перехідний період — із мораторієм на інспекційні перевірки;
  • червень 2020-го — старт роботи ДІМ і нового реєстру;
  • вересень 2020-го — початок роботи Державного агентства з питань технічного регулювання у містобудуванні.

Станом на кінець червня 2021 року учасники ринку нерухомості констатують поки що не дуже вдалі результати цієї реформи. За словами забудовників, торік вони не змогли вчасно здати чимало новобудов, оскільки застрягли на процедурі видачі сертифікатів готовності. Виявилося, що замість викоренення корупції відбулося зворотне — отримати потрібні документи пропонували за певну оплату, що надходила не в державну скарбницю, а в кишені окремим особам. Завдяки публічності й участі представників забудовників у вирішенні зазначеної проблеми, наприкінці 2020-го ситуацію вдалося зрушити з місця. Проте навіть зараз щоб отримати сертифікат, більший потрібен час, ніж передбачала реформа. Відповідно, це позначилося на кількості нових проєктів і ринку нерухомості загалом — за підсумками 2020-го він просів на понад 30% (порівняно з 2019-м).

Що зараз відбувається з новобудовами в столиці, слідкуйте в нашому рейтингу ЖК Києва. Ми висвітлюємо корисну, актуальну й перевірену інформацію.