Ситуація у світі з пандемією прискорила зростання популярності мобільних ігор: мільйони людей на ізоляції тепер проводять більше часу у смартфонах. 

1El1G0DGV_VETuWFrbACDJtSJZgFGqjaWoSd4-akFRRhnVSLpNa18oDhPGyyDto3ix9-NToyRx_u-3V-ZM9Lmfr4Mama1zt3SA-JEbaI2rCU9pBLChMj7_3Zh6EyRIBQgn9dfo-E

Розробники, орієнтуючись на споживчий попит, намагаються випускати нові продукти, які відповідатимуть запитам користувачів. Це вже вдалося зробити студії Voki Games, яка запропонувала захопливий сюжет у грі в жанрі Hidden Object. На сайті https://vokigames.com/uk/ можна детальніше дізнатись про всесвіт Манор Матерс. 

Розглянемо п'ять найпопулярніших жанрів мобільних ігор за результатами дослідження компанії Newzoo.

MOBA (multiplayer Online Battle Arena)

Ігрова лінія цього жанру побудована на командних боях за ресурси, карту та об'єкти. Кожен гравець обирає свого персонажа, наділеного власними скілами, які можна прокачувати. Злагоджена взаємодія всіх учасників та грамотно підібрані герої надають перевагу над суперниками. Попри те, що мобільні розробки в жанрі MOBA обмежені в потужності, на відміну від десктопних форматів, їх популярність залишається на високому рівні та буде такою у 2021–2022 році. Найвідомішими на сьогодні вважаються Mobile Legends та Arena of Valor.

MMORPG (масова багатокористувацька рольова гра)

Масова, розрахована на багато користувачів, гра відноситься до «старожилів» геймінгової індустрії та впевнено утримує провідні позиції вже багато років. Це величезний відкритий всесвіт, де персонаж не пов'язаний з героями навколо, а діє на власний розсуд. Подорожуючи у віртуальному світі, гравець прокачує скіли, знаходить амуніцію, артефакти та інші фічі, щоб проходити квести та виконувати завдання. Найбільший попит мають Adventure Quest, Dungeon Hunter 5.

Battle Royale

Жанр Королівської битви став популярним завдяки творінню китайської Tencent — грі PUBG mobile, з щоденним відвідуванням близько 50 млн користувачів. Ігри цього напрямку передбачають певне число геймерів, залучених в одній сесії, які борються один проти одного. Це реальна гра на виживання, з пошуком зброї та укриттів.

Карткові ігри

h6JQktVFec5h_Z9-HG92rwyV9YCzHBhK8q7UOu3rN-8iRikHvu12jyPbdEqJ549_B9fJja7D1cYi3ToHgkpkqFA_t5eG63LuJX-rAcVsZHS4HBII8J4QYOFPJnjuKeHg9LiRHBuh

Ще називаються TCG. Мета ігор цього жанру — зібрати колекцію карток, якомога більшого рівня та сили. Від гравця потрібно сформувати набір карт для конкретної гри, а далі бій відбувається у рандомному порядку. Така механіка розпалює азарт, а короткі сесії дозволяють запускати процес буквально на ходу. Найпопулярнішими іграми жанру є Hearthstone, Eternal, Shadowverse.

Головоломки

Присутні практично в кожному смартфоні, дозволяючи розслабитися та поміркувати над вирішенням завдання. Найпоширеніший вид — «три в ряд». Щоб перемогти, необхідно долучити логіку, кмітливість та винахідливість. Відомими вважаються розробки: Cut the rope, Rusty Lake, Roll the ball.