Салат російської кухні «оселедець під шубою» готується з дрібно нарізаного маринованого оселедця, яєць, буряка, моркви, картоплі та майонезної заправки. Ця стаття стане корисною для тих, хто не знає, як приготувати оселедець під шубою, але хоче навчитися.

смачна закуска з рибою до свята

Традиційний салат із багатьма прошарками, відомий як «шуба» або «оселедець під шубою», отримав свою назву через зовнішній шар, який повністю покриває салат. Деякі люди обирають майонез для заправки, щоб промащувати прошарки, інші щось більш корисне – сметану або грецький йогурт.

За цим рецептом приготуйте страву як мінімум за 6 годин до подачі на стіл, щоб її можна було правильно охолодити та красиво нарізати. Тоді шари будуть добре проглядатися, що додасть страві святковості та гарного вигляду.

Інгредієнти

Для приготування оселедця під шубою вам знадобляться наступні продукти:

  • великі цукрові буряки - 3 шт.;
  • картопля – 3 шт.;
  • солодка морква – 4 шт.;
  • столовий майонез 67% жирності – 350 г;
  • ріпчаста цибуля – 1 голівка середнього розміру, дрібно нарізана;
  • філе маринованого оселедця в олії – 4 шт.;
  • зварені круто курячі яйця – 4 шт., дрібно нарізані;
  • сіль, чорний мелений перець за смаком.

Додатково відваріть круто і наріжте 2 курячих яйця. Кількість складових розрахована на 8 порцій. Для прикраси прекрасно підійде свіжий кріп або петрушка.

Покроковий рецепт з фото

Відварювати овочі потрібно в мундирі, попередньо промивши їх під проточною водою від крупинок бруду і землі. У великій каструлі доведіть до кипіння 3 літри води. Додайте туди буряк і варіть протягом 20 хвилин. Через цей час додайте в цю ж каструлю картоплю і варіть ще 20 хвилин. Потім закиньте туди моркву і продовжуйте готувати ще протягом півгодини на слабкому вогні. При необхідності підливайте окріп, щоб овочі були покриті водою та добре проварилися.

з чого готують салат "шуба"

Злийте гарячу воду з овочів і дайте їм охолонути протягом 10 хвилин, перш ніж брати їх в руки. Поки коренеплоди ще теплі, треба очистити картоплю, моркву і буряк. Після чого відкладіть їх в сторону, щоб дати повністю охолонути. Коли овочі охололи, натріть їх на тертці. Розкладіть по окремих ємностях.

На гарне, святкове блюдо для сервування помістіть кільцеву форму для випічки. Цей салат також можна зібрати довільної форми – квадратної, прямокутної або овальної. Але за традиційним рецептом салат повинен бути круглим.

Перший шар – шматочки оселедця. Викладіть їх так, щоб вони тісно прилягали один до одного. Зверху на оселедець помістіть нарізану цибулю. Видавіть трохи майонезу з упаковки та за допомогою столової ложки розподіліть його по поверхні рівним шаром.

Наступний шар – натерта картопля. Викладіть її та обережно розрівняйте ложкою. Потім знову промажте майонезом.

Зверху тонким шаром викладіть всю моркву, а поверх її – яйця. Шар з яйцями знову заправте майонезом.

Фінальний шар – буряк. Викладіть його та приправте салат сіллю й чорним перцем за смаком.

По верхівці салату розподіліть залишки майонезу, який відразу забарвиться у фіолетовий колір. Деякі кухарі прикрашають салат зверху натертими курячими жовтками, але робити це необов'язково – на смак салату ніяк не впливає.

Поставте готову страву до холодильника не менш ніж на 6 годин. Коли прийшов час подавати, обережно зніміть кільце, якщо ви його використовували. За традицією господині прикрашають салат зеленню, поміщаючи паростки петрушки в центрі страви та навкруги неї.

як приготувати оселедця під шубою

Подавайте і насолоджуйтеся. Бажаємо смачного!