Досвід багатьох людей доводить: якщо ви хочете домогтися успіху, вам необхідно вийти із зони комфорту. Експерти стверджують, що найкраще людина працює в умовах помірного дискомфорту.

Якщо ви відчуваєте себе повністю комфортно, то рано чи пізно робота почне здаватися вам нудною. У міру виходу із зони комфорту буде зростати й ваш інтерес до подій. Але важливо не перестаратися. Якщо вийти за межі зони комфорту занадто далеко, зростання рівня стресу почне негативно позначатися на ваших успіхах.

Вихід із зони комфорту

Що ж потрібно робити, щоб опинитися в шуканій зоні максимальної продуктивності? Ось кілька конкретних кроків, які допоможуть вам вийти із зони комфорту і дізнатись, як бути соціально успішним, щоб почати рухатися до успіху.

Почніть вставати раніше

Якщо ви від природи не жайворонок, то раннє пробудження доставить вам масу негативних емоцій. Але воно того варте.

Додаткова година вільного часу вранці дозволить вам краще підготуватися до робочого дня, зібратися з думками та, можливо, відкрити для себе щось зовсім нове.

Намагайтеся досягти «недосяжного»

Ніщо вас так не надихне, як досягнення мети, яку раніше ви порахували для себе недосяжною. Для одного це може бути, наприклад, участь в марафоні. Для іншого – вивчення складної екзотичної мови.

Якщо раніше вам здавалося, що зробити це неможливо, а потім ви все ж це зробили, ви вже не будете сумніватися у своїх силах надалі.

Почніть медитувати

Легко застрягти в зоні комфорту, коли ви весь час займаєте чимось свій мозок. Зламайте свій звичний ритм, почавши медитувати. Крім того, це корисно для мозку.

Дівчина медитує щоб зняти стрес

Нейробіолог Гарварда Сара Лазар з'ясувала, що від медитації в мозку відбуваються позитивні зміни. Саме вони покращують роботу центрів самоконтролю та концентрації.

Зосереджуйте увагу на чомусь одному

Якщо ви уявляєте себе «мультизадачною» людиною, вам може бути дуже непросто відмовитися від згубної звички хапатися за кілька справ одночасно. Проте, відмовитися від цього необхідно.

Мультизадачність – це міф. Люди, які вважають, що прискорюють роботу, хапаючись за кілька завдань одночасно, насправді працюють повільніше тих, хто сконцентрований на одній справі за раз.

Станьте волонтером

Що, якщо вам доведеться змушувати себе йти допомагати комусь безкоштовно після звичайного робочого дня?

Це можливо й буде непросто, але волонтерство може стати дуже корисним досвідом, який розширить ваше коло знайомств і навчить чомусь новому.

Практикуйте публічні виступи

Дуже багато людей бояться публічних виступів. За деякими даними, глософобія (страх говорити перед публікою) в тій чи іншій формі зустрічається у 74% населення.

Публічний виступ

Якщо ви входите в число таких людей, то почніть боротися зі своїм страхом. Одного разу ви можете стати відмінним оратором.

Говоріть з незнайомцями

Якщо ви – не крайній прояв екстраверта, то розмова з незнайомцем може бути для вас проблемою. Дуже багато людей відчувають легкий дискомфорт при необхідності поговорити з чужою людиною.

Переступіть через себе. Нові соціальні взаємодії дадуть вам нові можливості для зростання.

Навчіться стримуватися

Безсумнівно, може бути приємно висловити людині все, що ви про неї думаєте. Часом стриматися набагато складніше, але й набагато корисніше.

Якщо ви імпульсивна людина, то вчіться контролювати свої емоції та тримати думки при собі. Спочатку думайте, потім – говоріть.

Вчіться відмовляти

Для багатьох людей сказати «ні» у відповідь на будь-яке прохання – справжня проблема. Проте, відмовляти корисно.

Вчіться казати "ні"

Дослідження, проведене в Каліфорнійському університеті Сан-Франциско, показало, що люди, які відчувають труднощі з відмовами, схильні до стресів, перенапруження та професійного вигорання. Якщо ви навчитеся виважено й розсудливо управляти своїм «ні», то станете набагато вільнішою та щасливішою людиною.

Перестаньте відкладати «на завтра»

Це може бути дуже важко. Нам всім властиво відкладати важкі завдання наостанок, але це помилка. Дуже часто «завтра» стає нескінченним. Навчіться розривати це порочне коло, просто починаючи робити важкі справи одразу.