Всім час від часу хочеться змін.  Швидкий і ефективний спосіб його змінити - поміняти чохли на м'яких меблях і подушках, а на вікна повісити нові штори.  І ось кантрі перетворюється в англійський стиль, класика стає модерном, а набридлеві важкі велюрові чохли поступаються місцем легким - з модного барвистого жаккарда або яскравого льону.

Вибираємо тканину

Сучасні виробники інтер'єрного текстилю пропонують величезний вибір оббивних тканин самих різних кольорів, малюнків і фактур.  Як же вибрати матеріали у всьому цьому різноманітті?

Головна складова всіх меблевих тканин - це їх «стресостійкість».  Кожна така тканина має певний набір характеристик, і чим він більший, тим тканина дорожче:

  • стійкість до стирання;
  • стійкість до деформації;
  • стійкість до вигорання;
  • повітропроникність;
  • гігроскопічність;
  • грязе- або водооталкивающє покриття;
  • вогнетривкість.

Багато з цих якостей тканина набуває вже після того, як вона зійшла з верстата, - за допомогою різних додаткових обробок.  Наприклад, для захисту бавовняних тканин матеріал покривається спеціальним захисним шаром - скотчгард.  Саме з цієї причини зовні однакові тканини можуть мати різну вартість, тому дивлячись каталог тканин ви не повинні дивуватися розбіжності цін.

Найдорожчі - вогнетривкі, або негорючі матеріали, які використовуються в основному для декорування громадських приміщень: готелів, барів, ресторанів, бібліотек, лікарень і т.п. Щоб дізнатися, якими характеристиками наділили тканину, виробники створили спеціальну таблицю відповідностей і придумали зручне маркування.  Вам достатньо подивитися на супроводжуючу бірку - і багато що стане зрозумілим.

  • «Стілець» - дуже витривала тканину;
  • «Крісло» - підійде для м'яких меблів;
  • «Крісло і штори» - добре драпірується;
  • «Перекреслений вогонь» - вогнетривка, але краще уточнити у продавця-консультанта.

Тому перед тим як вибрати оббивну тканину для будинку, в першу чергу необхідно враховувати рівень функціонального навантаження того предмета меблів, який ви збираєтеся декорувати.  Так, якщо диван або крісло буде розташовуватися в дитячій, то краще підбирати натуральні тканини, стійкі до забруднення, із спеціальним водовідштовхувальним просоченням і максимально прості в догляді.  Те саме можна сказати і до кухні.

Для вітальні варто зробити акцент на тканинах з підвищеним рівнем стирання, стійких до деформації.  Якщо ж ви декоруєте меблі в кімнатах, де практично ніхто не буває, або ж вам приносить задоволення часта зміна декорацій, то в якості оббивки можна використовувати будь-які тканини, навіть портьєрні.  Але при цьому не дивуйтеся, якщо шовковий чохол «розповзеться» після того, як на ньому хтось посидить. Для любителів всього натурального відзначимо, що лляні та бавовняні тканини складні в догляді.