На сьогодні процедура оцінки нерухомості відіграє важливу роль при будь-яких угодах, пов'язаних з купівлею або продажем нерухомості.  Необхідна оцінка квартири й для отримання банківських кредитів, в судових розглядах і аналізі ринку.  З огляду на постійне зростання угод з продажу та купівлі квартир, який спостерігається в останні кілька років, переоцінити важливість оцінки об'єктів складно.

Для яких цілей потрібна оцінка?

Сьогодні отримати експертну оцінку вашої нерухомості зайвим не буде. Це необхідна послуга при самих різних угодах. Це стосується і купівлі-продажу житла, укладення договору на іпотеку або на кредит.  Не обійтися без цієї процедури при оформленні договору дарування або успадкування нерухомості.

Крім того, така експертна оцінка квартири необхідна для судових розглядів, наприклад, при розділі майна або процедурі банкрутства.  І в цих випадках, як раз, оцінки квартири може бути недостатньо.  Буває, що дізнатися вартість необхідно тільки для частини об'єкта, наприклад, кімнати.  Це актуально для власників нерухомості в комуні.  Такі послуги сьогодні теж надаються.  Причому експертна оцінка вартості частини квартири більш трудомістка і вимагає більш ретельного опрацювання.

У чому плюси експертної оцінки?

Головний позитивний момент оцінки квартири — це наявність підтвердних документів з експертною оцінкою.  Такі підтверджуючі документи видає тільки офіційно ліцензована фірма. Вартість даної послуги порівняно невелика, враховуючи користь, яку отримує власник нерухомості.

Процедура оцінки нерухомості

Послугами оцінювачів найчастіше користуються в разі придбання житла, щоб перевірити наскільки встановлена ціна відповідає стану нерухомості.  Користуються послугами оцінки і при оформленні іпотечного позики.  Зазвичай банки самостійно проводять оцінку, але іноді, при перевірці земельних ділянок залучають сторонніх фахівців.

Подібні процедури необхідні банку для того, щоб точно розрахувати суму кредиту.  Розмір застави буде впливати на кінцеву суму, яку видасть банк клієнту.  Якщо при перевірці нерухомості виявляться незаконні перепланування, то банк просто відмовить у видачі позики.

Для різних видів нерухомості застосовуються різні способи оцінки. При оцінці нерухомості житлового фонду, фахівці аналізують ринок, порівнюють різні варіанти і на підставі даних формують оптимальну вартість житла. На оцінку комерційної нерухомості впливає ще цілий ряд факторів, наявність конкуренції, площа приміщення, його розташування.

Залежно від цілей отримання експертної оцінки, клієнтові можуть видавати не тільки дані про вартість квартири, але і більш детальну довідку з описом ринку.  Такі довідки необхідні при отриманні кредитів.