В медицині такий міждисциплінарний напрямок як вертебрологія з’явився відносно недавно: трохи більше ніж пів століття тому. Однак він досить швидко завоював визнання спеціалістів. А все тому, що для лікування різноманітних захворювань хребта вертебрологія вивчає й застосовує у комплексі напрацювання ортопедії, неврології та нейрохірургії. Завдяки цьому лікар-вертебролог у своїй практиці має змогу використовувати широкий спектр мануальних, фізичних, медикаментозних, фізіотерапевтичних, інвазивних технік та процедур, що значно полегшує діагностику причин болю у спині та їхнє лікування.

Хто такі вертебрологи?

Оскільки для вирішення проблем патології хребта вертебрологія послуговується базою знань кількох розділів медицини, то потребує залучення багатьох вузьких фахівців. В Інституті вертебрології та реабілітації https://ivr.ua/ua/ на різних етапах до лікування пацієнтів долучаються ортопеди-травматологи, фізіотерапевти, реабілітологи, неврологи. Кожен з лікарів використовує сучасні методи лікування, які дають якісні результати та допомагають у процесі одужання:

  • мануальна терапія, до якої належать різні види технік ручного впливу на м'язи, зв'язки та суглоби, а також масажу;

  • фізіопроцедури, до арсеналу яких зараховують, електро-, магніто-, лазеро-, карбоксі-, ударно-хвильову терапію та ін.;

  • лікувальна фізкультура, до якої належить ціла низка реабілітаційних заходів для відновлення і зміцнення здоров’я пацієнтів після травм та хірургічного втручання, у тому числі кінезіотерапія, спеціальні дихальні техніки та психогімнастика. Крім класичних методів ЛФК, клініка вертебрології IVR застосовує інноваційну методику David. Це комплекс занять на високотехнологічних медичних тренажерах за спеціально розробленою лікувальною програмою, яка враховує фізичні особливості кожного пацієнта;

  • медикаментозний курс для зняття больових симптомів та загального покращення самопочуття пацієнта.

Комплексний підхід у вертебрології

Монотерапія, тобто застосування лише одного методу лікування, цілком слушно не має підтримки серед вертебрологів. Натомість вміла комбінація різноманітних технік та прийомів дозволяє підібрати таку схему лікування, яка найбільше відповідає потребам пацієнта. Це підсилює лікувальний ефект, пришвидшує одужання та дає стійкі довготривалі результати. Окрім того, вчасно та вдало підібраний комплекс консервативних методів дозволяє вилікувати захворювання спини без хірургічного втручання.

Сьогодні вертебрологія розвивається паралельно з усією медичною наукою. Це також дає змогу використовувати сучасні методи діагностики:

  • магнітно-резонансну томографію;

  • комп’ютерну томографію;

  • УЗД;

  • рентгенографію та ін.

Інститут вертебрології та реабілітації, філії якого розташовано у Києві, Львові та Івано-Франківську, має найкраще сучасне обладнання, яке допомагає поставити точний діагноз, а також підібрати й застосувати найліпші методи лікування пацієнтів по всій Україні.