Підготовка до ЗНО - відповідальний процес, котрий вимагає від вчителів та учнів багато зусиль. Незалежне тестування було впроваджене в Україні з 2007 р. на обов’язковій основі. Наразі результати ЗНО вважаються результатами підсумкової атестації і вступних іспитів до вишів. Математика - один з обов’язкових предметів, який входить до списку атестаційних дисциплін. Завдання з математики представлені чотирьох типів: тести; завдання, які потребують розв'язання; знаходження відповідності; задачі з розширеною відповіддю.

Для ефективної підготовки до Зовнішнього незалежного тестування вчителям та учням випускних класів портал Всеосвіта пропонує ознайомитись з завданнями та розв’язаннями до них, які були присутні у ЗНО минулих років. За посиланням https://vseosvita.ua/library/rozvaznik-zavdan-zovnisnogo-nezaleznogo-ocinuvanna-z-matematitiki-progresii-3461.html Ви можете завантажити “Розв’язник завдань ЗНО з математики. Прогресії” автора Кінаша М.В..

У розв’язнику представлена добірка задач та завдань різних типів, котрі пропонувались до розв’язання учням 2010-2017 випускних років.

У розв’язнику присутні задачі з теми “арифметичні та геометричні прогресії”. Посібник може використовуватись учнями для самостійного позашкільного вивчення матеріалу з метою поглиблення або набуття знань з математики. Після ознайомлення з наведеними прикладами розв’язання певних типів завдань, учень може за аналогічною схемою вирішити подібні задачі.

Матеріал у посібнику викладений таким чином, щоб учень міг самостійно зрозуміти тему та не користуватися допомогою вчителя без нагальної потреби. Також використання посібника буде корисним для тих, хто закінчив школу багато років тому, але прагне вступити у вищий навчальний заклад на новий навчальний рік.

У Розв’язнику наведені основні поняття, означення та формули, які використовуються у розв’язуванні запропонованих завдань.

Рекомендуємо, керуючись власними знаннями та теоретичним матеріалом, наведеним у відповідному розділі посібника, спробувати вирішити задачі, аналізуючи власні помилки та порівнюючи з правильним розв’язанням.

Результати ЗНО залежать лише від прикладених учнем зусиль для вивчення дисципліни. Теоретичні та практичні знання повинні знаходитись у гармонічному співвідношенні для коректного вирішення завдань.