В своєму житті мі повсякчас стикаємось з різними вірусами. Кількість і види їх не зчисленні. Деякі проходять для нас непоміченими, бо наш організм легко подолав їх ще на вході, а деякі змушують нас занедужати чи серйозно захворіти. І тому не дивно, що кожна людина хоч раз вжитті шукала для себе лікарський засіб, який би допомагав їй ефективно боротися з вірусами.

Сьогодні вже мабуть всі знають про противірусний препарат гропринозин. Це препарат для системного застосування, який призваний пригнічувати діяльність вірусів і зміцнювати імунітет. В ролі діючої речовини в цих таблетках виступає інозин пранобекс, у кількості 500 мг в одній таблетці. Серед допоміжних речовин можна виділити повідон, картопляний крохмаль, магнію стеарат.

Противірусна дія цього препарату забезпечена тим, що інозин вміщує інозин-оротову кислоту в полірибосоми зараженої клітини, і цим самим пригнічує синтез вірусів. Адже тоді вірус вже не може приєднатися до здорової клітини людини. Крім цього даний препарат призводить дисфункцію клітинного імунітету до норми, шляхом стимулювання дозрівання Т1-хелперів та Т-лімфоцитів. Також він значно підвищує показник імуноглобуліну G, та покращує синтез інтерлейкіну-1 і інтерлейкіну-2. Все це дає змогу організму вбивати віруси.

Приймати ці таблетки слід перорально, запиваючи невеликою кількістю чистої води. Про  дозування і тривалість лікування можна дізнатися, якщо уважно прочитати гропринозин інструкцію. Також, дуже вірним рішенням буде навідати свого лікаря, який, враховуючи ваш стан та симптоми, призначить точні дози гропринозину для скорішого одужання. Якщо черпати інформацію з інструкції, то можна дізнатися, що даний препарат слід приймати в розрахунку 50 мг на кілограм маси тіла. Це стосується як дорослих, так і дітей від року до 12. Тобто на 10 кг ваги тіла дитини, наприклад, потрібно випити одну таблетку (500 мг) за день, можна розподілити цей прийом на 3 рази.

Або, приміром, доросла людина важить 60 кг. Значить їй потрібно випити за добу (день) 6 таблеток гропринозину (50 мг*60 кг=3000 мг препарату, 3000мг/500 мг (одна таблетка)=6 таблеток). Прийом теж слід розділити на 3-4 рази. Тобто цій людині потрібно буде пити гропринозин по 2 таблетки тричі на день.

Що ж конкретно вказано в інструкції щодо показань цього препарату? Це такі вірусні прояви:

·         Простий герпес типів 1 і 2;

·         Вітряна віспа;

·         Респіраторні вірусні інфекції;

·         Папіломавіруси;

·         Вірусні гепатити;

·         Цитомегаловірус, кор, паротит, вірус Енштейн-Барра;

·         Склерозивний паненцефаліт;

·         Імунодефіцитні стани.

Що стосується взаємодії цього препарату з іншими ліками, то не слід його приймати разом з засобами, що призвані виводити сечову кислоту з сечею. Це всі види сечогінних препаратів, петльові та тіазидні діуретики. Також не рекомендується вживати гропринозин разом з імунодепресантами, інгібіторами ксантиноксидази та азидотимідинами. Останній препарат буде стимулювати підвищення росту нуклеотиду, що призведе до накопичення внутрішньоклітинного фосфорилювання у моноцитах.

Додаткову корисну інформацію про гропринозин ви можете знайти на сайті promedic. Там детально розписані різні характеристики і особливості різних лікарських засобів. Наприклад, якщо прочитати в інструкції до гропринозину, як він виводиться, то стає зрозумілим, чому в протипоказаннях відмічені сечогінні препарати. Справа в тому, що даний препарат виводиться саме з сечею, а будь-яке втручання в цей процес може призвести до порушення виведення продуктів розпаду гропринозину, що може нанести вагому шкоду організму людини.

Тому не слід ризикувати своїм власним здоров’ям, а тим більше здоров’ям своїх дітей – краще точно дотримуватися рекомендацій лікаря і медичної інструкції до препарату.