Памʼятники радянської доби на Львівщині: скільки вже знесли і навіщо це роблять

Від січня 2023 року на Львівщині демонтували вже понад 190 обʼєктів комуністичної пропаганди ворога. Наразі ще менше ста. Усі комуністичні пам’ятки, у тому числі – меморіальні дошки, в області мають демонтувати до кінця цього року.

"Сьогодні опрацьовуємо об'єкти, які підлягають декомунізації у Львівському районі. На території району загалом нарахували 75 об’єктів радянської пропаганди ворога, вже демонтували - 50, з них 17 - частково, адже на місцях ще залишаються плити чи стели з таблицями", - розповів перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик.

Журналістка 032.ua розповідає, скільки памʼятників вже знесли, де їх найбільше, і для чого це роблять.

У коментарі журналістці 032.ua член обласної робочої групи з питань декомунізації Олег Радик каже, що ці всі памʼятники - це не "наша історія", це символи окупації, російського колоніалізму, який намагається гнобити Україну кілька столітть.

“Ці памʼятники - це символи держави агресора, яка зараз здійснює вторгнення. У нападі беруть участь насильно і ненасильно мобілізовані українці з окупованих регіонів. То після нашої Перемоги що робити з обелісками в їх честь? Статуї - знести, або в музей. Стели з написами - українізувати і на кладовище. Загиблих і померлих - перепоховати на кладовищі. З написом “жертви другої світової”, чи щось таке”, - зазначив він.

Загалом станом на серпень 66% памʼятників радянської доби знищено. Як відомо, повністю декомунізувалися 4 громади. Йдеться про Пустомитівську, Жовтанецьку, Підберізцівську та Новояричівську громади.

Проте найгірший показник наразі у Рава-Руській громаді. Тут нарахували вже 9 обʼєктів, з яких на сьогодні жоден не демонтували.

"Інколи виникає ситуація, коли ми говоримо, що громада очистилася повністю, а згодом зʼясовуємо, що десь знайшли ще якийсь обʼєкт, тому це дуже динамічний процес і ми закликаємо зголошуватись по тих обʼєктах, які все ще не були внесені до переліку обʼєктів монументальної пропаганди ворога В межах наради з головами громад проговорили по кожному такому об’єкті та окреслили чіткі дедлайни", - додає Андрій Годик, перший заступник голови Львівської ОВА.

Нещодавно стало відомо, що у Жовківській громаді завершили повністю декомунізацію. Жовківська громада стала однією з лідерів в Україні у процесі завершення декомунізації та очищення від радянських маркерів.

Памʼятники радянської доби на Львівщині

"Декомунізація Жовківської громади завершена. В цьому процесі ми серед лідерів в Україні. Ще минулого року перейменували усі вулиці, які мали комуністичні назви. Також, минулого року, розпочали повалення пам’ятників і обелісків – маркерів окупації. Щойно все дійшло до логічного фіналу", – повідомив голова Жовківської громади Олег Вольський.

У Самбірському районі демонтували 29 об’єктів комуністичної доби із 43, ще 4 об’єкти демонтували частково – там залишаються поховання, які необхідно перенести на кладовища.

"Декомунізація – це вимога закону. Ми повинні позбуватися спадку радянщини і розвивати свою українську культуру та вшановувати своїх героїв. Ми не воюємо з пам’яттю людей, не протидіємо родинним зв’язкам, і не кажемо знищувати пам’ятники, але вони однозначно не мають бути місцем вшанувань. Засобами пропаганди вважаються не лише пам’ятники радянським солдатам, а й пам’ятники, на яких зображені жінки, діти, колгоспниці, які звеличують політику колективізації, а відповідно експлуатації українського народу. Написи на пам’ятниках пропагують викривлення історії про Другу світову війну і роль радянського союзу у боротьбі проти нацизму", – додав перший заступник начальника Львівської ОВА.

На Золочівщині також триває процес декомунізації. На сьогодні понад 80% памʼяток комуністичного минулого вже демонтували, а загалом у районі їх залишилось 9. Спільно з громадами і Львівською обласною та  районною групами з декомунізації на Золочівщині демонтували  40 памʼятників комуністичному режиму. Зокрема, демонтували один з найбільших на Золочівщині меморіальний комплекс «Вічний вогонь», який знаходився у Золочеві на місцевому кладовищі.

Зазначимо, процес декомунізації на Львівщині активно триває вже другий рік. Перше засідання робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА провели наприкінці минулого року. Тоді вирішили створити відповідні робочі групи при районних військових адміністраціях. 

Їх завдання – збір інформації про наявність на території району пам'ятників і таблиць радянської доби (присвячених солдатам радянської армії, колгоспникам, радянським космонавтам та діячам, подіям, які прославляють срср чи російську імперію тощо), з обов'язковою фотофіксацією, а також радянських топонімів, які підлягають декомунізації, відповідно до чинного законодавства або потреб часу. 

Читайте також: Що важливого відбулося на Львівщині за добу – Козицький