Історія вулиці Львова, яку перейменували на честь багаторічного ректора Франкового вишу Івана Вакарчука

У рамках редакційного спецпроєкту "Історія старого Львова" кореспондентка 032.ua пропонує дізнатися про вулицю міста, яку перейменували на честь доктора фізико-математичних наук, багаторічного ректора Львівського університету Івана Вакарчука.

У Львові триває перейменування вулиць, названих на честь російських діячів чи тих, які мають назви, що асоціюються з рф. Так у місті, в рамках дерусифікації, замість вулиці Рилєєва з'явилася вулиця у пам'ять про Івана Вакарчукаукраїнського фізика, багаторічного ректора Франкового вишу та колишнього міністра освіти і науки України. 

Вулиця Івана Вакарчука розташована у центральній частині міста неподалік парку ім. Івана Франка. Далі - розповідаємо про неї детальніше. 

Від Баденіх до Івана Вакарчука: як змінювалася назва 

За всю історію вулиці її назва змінювала декілька разів. Спочатку це була - Баденіх, на честь польської графської родини Бадені. У січень - серпні 1941 року - Полтавська, на честь міста Полтава. Після цього повернули її історичну назву.

У листопаді 1941 - липні 1944 років це була вулиця на честь німецького поета та композитора - Ганс Захсштрассе. Згодом знову повернули "Баденіх". У 1946 році вулиця отримала назву на честь російського поета Кіндрата Рилєєва, яка існувала до серпня цьогоріч. 

Зараз - це вулиця з сучасною назвою на пошану українського фізика, політика та громадського діяча Івана Вакарчука. 

Про Івана Вакарчука 

Іван Вакарчук народився у Молдові. Навчався на фізичному факультеті Львівського університету ім. Франка. У 1980 роках керував відділом квантової статистики у Львівському відділі статистичної теорії конденсованого стану Інституту теоретичної фізики АН УРСР, а згодом став професором кафедри теоретичної фізики Львівського університету. 

У 1989 - 1991 роках  був народним депутат СРСР від територіального виборчого округу, член КПРС. У 1999 році був довіреною особою Леоніда Кучми на виборах президента України. 

Він став цілою епохою для Львівського університету, який очолював понад 20 років. Впродовж 2007 – 2010 років був міністром освіти і науки України. За його керівництва в Україні ввели зовнішнє незалежне оцінювання.

Іван Вакарчук впродовж життя також створив понад 240 наукових праць та його відзначили низкою нагород. У 2005 році отримав орден "За заслуги" ІІ ст., а у 2007 році - звання "Герой України".

Помер Іван Вакарчук у квітні 2020 року на 74-му році життя у Львові. На його честь відкрили меморіальну дошку в одному з приміщень фізичного факультету ЛНУ імені Івана Франка на вулиці Драгоманова.

Іван Вакарчук

Як забудована вулиця Івана Вакарчука 

Протяжність вулиці Івана Вакарчука у Львові становить 147 метрів. Попри те, що вона невелика, там розташовано досить багато будинків, більшість з них внесені до реєстру пам'яток архітектури місцевого значення та мають цікавий фасад. 

Зокрема, на вулиці Івана Вакарчука, 3 можна побачити триповерховий житловий будинок. Його збудували ще на початку XX століття на замовлення власників ділянки Еміля та Фані Клейнерів. 

Вулиця Івана Вакарчука у Львові

На вулиці Івана Вакарчука будинки №5, №8 та №10 - це пам'ятки архітектури місцевого значення:  

За адресою Івана Вакарчука, 7 розташований житловий будинок, якому близько 125 років. За Польщі в одному з приміщень  був приватний медичний кабінет на екстрені випадки. 

Вулиця Івана Вакарчука у Львові

Поруч можна побачити триповерховий житловий будинок, що теж споруджений у 1896 - 1897 роках. У міжвоєнний період в будинку була бібліотека Еви Пейгорт. 

Вулиця Івана Вакарчука у Львові

На вулиці Івана Вакарчука, 12 - чотириповерховий 100-річний житловий будинок. Там мешкав відомий український письменник, літературознавець, педагог Денис Лукіянович. Також там жили український вчений-правознавець, доктор права, професор римського та цивільного права Львівського університету Олександр Надрага та його дружина Теодозія з Тунів - доктор медицини, лікар-педіатр. 

Вулиця Івана Вакарчука у Львові

Читайте також: Замість Некрасова - Юрія Руфа. Історія вулиці Львова, яку перейменували на честь захисника України, - ФОТО

Фото на головній: 032.ua