75% працюючих мам скаржаться на нерозуміння з боку роботодавця

Більшість працюючих батьків часто стикаються з труднощами на роботі через необхідність іноді вирішувати «дитячі» проблеми, у тому числі, в робочий час. На складнощі з роботодавцем скаржаться 75% працюючих мам. Про це говорять дані дослідження надані Міжнародним кадровим порталом hh.ua.

 У татусів подібні ситуації виникають значно рідше (39%). Половина з них чесно зізналася: дитиною займається інший з батьків, і тому ніяких труднощів у вихованні особисто вони не відчувають. Оскільки «труднощі» у тат трапляються нечасто, то й роботодавці більш лояльні до них, ніж до мам. У чверті чоловіків начальство спокійно реагує на сімейні проблеми, у той час як у жінок таких розуміючих шефів майже на 10% менше.

Доцентка кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Тамара Марценюк зазначає, що розв’язання проблеми поєднання сімейних і робочих обов’язків знаходиться у сфері обов'язків суспільства. Якщо суспільство визнає дітей за цінність і поважає репродуктивну працю, яка часто закріплена за жінками, то повинно розподіляти обов’язки між жінкою та чоловіком, а також роботодавці та держава загалом зобов’язані підтримувати працюючих жінок. Саме таке комплексне вирішення питання розуміється як відповідальне батьківство.

Мами часто скаржаться на незручний графік роботи і на труднощі в ситуаціях, коли треба піти на лікарняний через хворобу дитини. Батьки найчастіше страждають від того, що їх затримують на роботі, через що їм ніколи спілкуватися з малюком. На серйозну нестачу спілкування скаржаться лише 20% батьків.