Львівські поети оголосили війну гендерним насильникам

Поки непідкупні суди випускають ландиків на свободу, а діти високопоставлених чиновників безкарно гвалтують і заживо спалюють вісімнадцятирічних дівчат, в Україні виходить антологія жіночої поезії проти гендерного насильства «З жертв в ліквідатори».

За словами організаторів - Добропільського центру молоді «Добро», літературного угруповання «СТАН» та правозахисного центру «Поступ», вихід антології «З жертв в ліквідатори» - це відповідь на побиття і приниження жінок публічними негідниками, сексуальне, фізичне, економічне і психологічне насильство по відношенню до жінок, і небажання української влади системно вирішувати цю проблему.

До книги увійшли есе і тексти 7 авторів з різних регіонів країни - Києва, Донецька, Львова, Луганська, Харкова та Ялти. Літератори підготували антологію, здатну зламати усталені стереотипи по відношенню до жінок в Україну і показати їх у ролі ліквідаторів гендерного насильства, а не безмовних жертв відсталості та байдужості.

Ідея створення антології належить луганської поетесі і борцю проти гендерної нерівності Олені Заславської. Книга побачила світ завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження» та проекту ЄС «Права жінок і дітей в Україні - комунікаційний компонент».

«До антології увійшли есе і поезія семи авторів, чиї тексти розповідають про любов і зраду, вагітності і дітей, жінок та їх мучителів. Тут мова йде про гендерної проблематики, а точніше - гендерну насильство. Часом тексти переходять межі пристойності, але такі кроки завжди обумовлені увагою до іншого - іншому погляду, іншої історії, іншому підлозі. Ця увага до відмінностей є загальним місцем в текстах авторів антології «З жертв в ліквідатори», назва якої має присмак аварії на атомній станції », - пише в анотації до книги її редактор Любов Якимчук.

Після видання антології «З жертв в ліквідатори» літератори відправляться в тижневий тур по Донбасу, в рамках якого проведуть зустрічі з читачами в Донецьку, Луганську, Добропілля, Маріуполі, Горлівці, Макіївці.