• Головна
  • Як змінився наш край за роки Незалежності України: 24 думки очільників Львівщини
Cуботня розмова
15:40, 22 серпня 2015 р.

Як змінився наш край за роки Незалежності України: 24 думки очільників Львівщини

Cуботня розмова

В ці передсвяткові дні, напередодні Дня Незалежності нашої держави, мабуть кожен перебуває у передчутті свята, дивлячись із вірою та надією на майбутнє. І хоча зараз на Сході нашої держави йдуть бойові дії, ми із впевненістю можемо сказати, що ми єдина нація, якій не байдужий розвиток нашої держави.

Сьогодні у нашій суботній розмові 032.ua публікує 24 думки очільників галузей Львівщини про те, як змінився наш край за роки Незалежної України.

1. Pidlisnyj1.  Юрій Підлісний, заступник голови Львівської облдержадміністрації

«Львівщина стала культурною меккою для інших регіонів України»

Львівщина найбільше сприйняла те, що відбулась одна із найважливіших реформ, яка полягала у вступі до вищих навчальних закладів – це зовнішнє незалежне оцінювання. Також, за роки незалежності, з’явилися успішні культурні проекти, фестивалі та й саме місто Львів стало привітним для туристів.

Зараз найважливішим кроком є початок роботи патрульної поліції. Поряд із цим, варто зазначити, що й інші галузі Львівщини зазнали змін. Зокрема, в сільському господарстві, показники врожаю в минулому році були найбільшими за останні роки.

Менше пустують землі. Практично немає необроблених земель. В нас є свобода слова, вільне сповідання релігії, зберігається та розвивається історична пам'ять.

Тому із впевненістю можна сказати, що Львівщина стала меккою для інших регіонів України. Євромайдан засвідчив, що Львівщина надзвичайно націоналістична та свідома. Тобто розвинулось громадянське суспільство, і це є здобутки незалежності.

2. Pyatak

2. Валерій П'ятак, заступник голови Львівської обласної ради

«В нас частково відібрали віру, і ми її зараз повертаємо назад»

 Львівщина очевидно, що змінилася за роки незалежності. На жаль, 2015 рік ми зустріли із зброєю в руках. Це найтрагічніше… І ми переконані, що подолаємо це. Ми стали сильніші, але в нас частково відібрали віру, і ми її зараз повертаємо назад.

На жаль, в часи різного уряду часто зупинялись реформи, як в області, так і в Україні в цілому. Проте сьогодні для того, щоб змінити систему необхідно змінитися самим. Змінимось самі — зміниться суспільство. Це стосується усіх галузей соціальної, культурної, економічної та ін., також це стосується влади та державних установ.

Сьогодні потрібно менше заяв і популізму, а конкретних справ. Багато було зроблено на Львівщині у період «Євро-2012», зокрема, модернізація інфраструктури — стадіон, аеропорт тощо. Але найбільшою проблемою є дія закону на території держави. Очевидно, що в цьому напрямку мають відбуватись зміни на рівні держави.

3. Kosiv3. Косів Василь, радник міського голови Львова

«Поволі цей радянський «совок» стирається, і ми повертаємося до Європи»

«Найважливіше за роки незалежності – це те, що Львів повертається «додому», він на дорозі «повернення» до Європи. І дуже важливо, що це робиться з усією країною. Поволі цей радянський «совок» стирається, і ми повертаємося до Європи.

Львів – європейське місто від заснування і впродовж багатьох століть. Місто органічно не сприймало радянську владу. І як починались зачатки руху до незалежності, Львів був першим, хто до нього долучився.

4. Demkiv4. Олег Демків, директор Департаменту фінансів Львівської облдержадміністрації

«Прийняття бюджетного кодексу України узаконило відхід від радянської бюджетної «матрьошки»

За роки незалежності в Україні відбулася своя власна бюджетна система. Етапним моментом цього процесу було прийняття бюджетного кодексу, який остаточно узаконив відхід від «радянської бюджетної матрьошки».

Сьогодні ми знаходимося ще на одному етапі бюджетної децентралізації. І сподіваюсь, що цей етап ми пройдемо швидше та ефективніше ніж у минулому.

5. Hmyz

5. Наталія Хмиз, директор Департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації  

«На Львівщині 40 % земель, які використовувались колективними господарствами перемістились у приватний сектор»

Впродовж усіх років самостійності української держави аграрний сектор зазнав значних структурних змін. Зокрема, змінилася форма власності на основний засіб виробництва – землю. В області розпайовано біля 600 тис.га земель, власниками яких стали понад 300 тис. громадян. В результаті розпаювання 40 % земель, які використовувались колективними господарствами перемістились у приватний сектор. На Львівщині у особистих селянських господарствах закріпилось переважаюче у загальних обсягах виробництво картоплі, овочів, плодів і ягід, молока та яєць.

Сільськогосподарські підприємства, застосовуючи інноваційні технології виробництва, досягають високих врожаїв зернових та технічних культур. За роки самостійності нашої держави (1991-2014) на 40 % збільшено обсяги виробництва зерна, на 28 % - картоплі, у 2,6 разів – овочів. У тваринництві позитивну динаміку розвитку забезпечила галузь птахівництва – на 50 % порівняно з 1990 роком збільшилися обсяги виробництва м’яса птиці.

Залишається багато невирішених питань у розвитку м'ясо-молочного скотарства, яке є збитковим або низькорентабельним, а відтак інвестиційно непривабливим. Для виведення галузі з кризи необхідна суттєва довготривала підтримка з бюджетів усіх рівнів та проектів міжнародної технічної допомоги.

В галузі харчової промисловості створюються нові види продукції, локальні бренди. Впровадження на 35% підприємств міжнародних систем якості та безпечності харчових продуктів забезпечило вихід продукції харчової галузі Львівщини на зовнішні ринки.

6. Yakovec

6. Яковець Оксана, заступник директора Департаменту соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації

«Система соціального захисту стала відкритішою до людей»

Соціальна сфера зазнала значних змін насамперед у частині вдосконалення підходів до надання державної підтримки населенню, зокрема, мінімізація кількості довідок для отримання допомоги. Система соціального захисту стала відкритішою до людей: щоденне обслуговування мешканців, організовано громадські приймальні, що підвищує права людей на соціальні пільги.

Водночас, урізноманітнились програми соцзахисту, значно розширилась робота з дітьми та людьми із особливими потребами, якими колись ніхто не займався. Тепер це на першому місці.

За 10-15 років розвинулась мережа центрів реабілітації, як для дітей з порушенням зору, так і для інших нозологій. За співпраці з громадськими організаціями реалізуємо різноманітні проекти для цієї категорії осіб.

Також ми створили базу даних пільговиків, з актуальною і дієвою інформацією про них. Це допомагає забезпечувати реалізацію їх прав на пільги. Колись це ніхто не моніторив.

Також напрацьовані механізми реагування в технологічних ситуаціях та нові підходи, для надання допомоги особам, які опинились в складних життєвих обставинах.

7. Zaharchyshyn

7. Лев Захарчишин, директор Департаменту  міжнародного співробітництва та туризму Львівської облдержадміністрації

«Львівщина має унікальний природний потенціал для розвитку туризму»

Міжнародне співробітництво у радянські часи напевно було, але воно мало обмежений характер з Європейськими країнами. Можна сказати, що з часів незалежності найбільш фундаментальні речі, які відбулись у цій галузі – це те, що відбулося в останні два роки. Зокрема, підписання Угоди про асоціацію і визначення Україною свого стратегічного вектору. Коли після революції Гідності Україна на кінець, за всі свої 24 роки незалежності, здійснила якийсь геополітичний вибір, і сказала, що вона є Європейською країною, і йде у Європу.

Львівщина у сфері міжнародного співробітництва є активною та реалізує різноманітні туристичні проекти. Ми ведемо співпрацю з партнерами різних країн світу. Зокрема, маємо підписано із ними близько 40 угод. Серед них Угорщина, Австрія, Німеччина, Чехія. Також зараз налагоджуємо співпрацю з нашими східними партнерами з Китаю та деякими із колишніх республік радянського союзу.

Основним напрямком над яким ми працюємо -  це є підвищення можливостей в нашому регіоні в сфері активного туризму. Також працюємо над розвитком, промоцією оздоровчого туризму, адже Львівщина має для цього унікальний природний потенціал.

Окремим напрямком є пам’ятковий туризм для людей, які цікавляться історією, культуро. Загальна ідея у тому, щоб використовувати розвиток туристичного потенціалу нашого регіону.

8. Grechyn

8. Галина Гречин, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Львівської облдержадміністрації

«Соціально-інформаційні кампанії на Львівщині відбуваються з урахуванням сучасних викликів часу»

 Найважливішим нашим здобутком є те, що ми змінили підхід до відзначення державних свят, відійшли від так званого офіціозу. Наприклад, у цьому році, замість покладання квітів з нагоди 25-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України, діти спільно із очільниками області розфарбовували карту України, як символу соборності та суверенності нашої держави.

Також зібрано новий склад громадської ради. Змінили формат співпраці з головою громадської ради, з головами комісій, а також залучили експертів при розробці програмних рішень.

Окрім цього, в рамках програми «Громадянське суспільство» дофінансовуємо проекти громадських організації для реалізації їх статутної діяльності, ведемо супровід соціально-інформаційних кампаній щодо роз’яснення принципів нарахування субсидій, а також підтримуємо сучасне книговидання.

9. Borysenko

9. Віктор Борисенко, в.о. директора Департаменту з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації

«На Львівщині немає таких зон, куди б не могли зреагувати фахівці цивільного захисту»

В області створена дієва регіональна підсистема з реагування на надзвичайні ситуації, яка дозволяє залучати до реагування достатню кількість органів, управлінь, сил цивільного захисту та ресурсів щодо попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій. Це дозволяє уникати соціальної напруги серед населення, яке опосередковано чи прямо може постраждати у тій чи іншій надзвичайній ситуації.

Лише те, що створено службу “112”, дозволяє будь-якому мешканцю вийти на телефон чергового та повідомити про негаразди як в побуті, так і за інших обставин. Фактично в нас немає таких зон, де б ми не могли зреагувати.

Також є достатнє фінансування для реагування і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

10. Sereda

10. Орест Середа, заступник Директора департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації

«Медична галузь Львівщини очікує на реформи»

Для кожного справжнього українця День незалежності – це безперечно величезне свято. І, мабуть, чи не найбільше у нашій державі.

Що стосується медицини, то зараз ми із нетерпінням чекаємо на реформу та очікуємо суттєвих змін. Щоб нарешті відійти від пострадянської охорони здоров’я до радикальних змін – системного підходу.

Сучасна система охорони здоров’я потребує запровадження страхової медицини. Потрібно, щоб Верховна рада України прийняла зміни до законодавства. І, навіть, якщо на шляху медичної реформи щось йтиме неправильно, все одно необхідно це робити, а далі крок за кроком коригувати та вдосконалювати.

11. Balytskyy

11. Олексій Балицький, директор Департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації

«Природно-заповідний фонд Львівщини поповнився новими об’єктами»

На Львівщині успіхом в галузі екології є те, що ми зробили прозору та просту схему надання документів дозвільного характеру. Вона стосується як подання, так і отримання документації.

З ініціативи нашого департаменту у 2014 році, природно-заповідний фонд Львівської області поповнився ще трьома об’єктами. Зокрема, Львівською обласною радою за нашим поданням прийнято рішення про створення: парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк 7-ої міської комунальної лікарні м. Львова» у смт Брюховичі; ботанічної пам’ятки природи «Франковий дуб» у Львові та регіонального ландшафтного парку «Стільське Горбогір»я» в межах Миколаївського, Пустомитівського, Перемишлянського районів.

Спільно з науковцями області розробили проект програми «Охорони, відтворення та раціонального використання тваринного світу» до 2020 року. Також розроблено «Програму стабілізації рівноваги на гірничо-хімічних підприємствах області на 2015-2019 роки», яку 17 березня 2015 року затвердила облрада.

Зараз ще дооблаштовуємо національні парки: «Бойківщина» у Турківському районі та «Чайковичі» – у Самбірському районі.

Також співпрацюємо із польськими колегами щодо спільних екологічних проектів.

12. Оксана Ткачук, заступник начальника Управління архітектури, містобудування та інфраструктурних проектів Львівської облдержадміністрації

«Кожен населений пункт Львівщини має неповторну архітектуру»

На сьогодні ми розробили значно менше містобудівної документації ніж у радянські часи. Але якщо ми подивимось на міста, села, то вони змінюються в позитивному проєвропейському напрямку. Оскільки, зараз є більше можливостей в свободі думки архітектора. Відтак, кожен образ села, міста чи селища – неповторний, коли один не повторює інший.

Зараз думка архітектора стала важливою. Адже, не було колись професійного свята архітектора, лише – будівельника. Вважалося, що це буржуазна спеціальність. Тепер думку архітектора завжди враховують та ставляться з пошаною.

13. Nebozhuk

13. Олександра Небожук, директор Департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації

«Зараз ми вчимо дітей мислити критично і не бути рабом ідеології»

За роки Незалежності відбулись стратегічні речі: декомунізація і деідеологізація. Ми відходили від них, щоб дитина була самодостатня.

Зараз ми дитині показуємо світ, і вчимо мислити критично і не бути рабом ідеології. Бо колись освіта була такою тоталітарною. Адже загальновідомо, що радянська влада приділяла багато уваги саме молоді. І ця проблема була не лише учнів, але й вчителів. Наприклад, неможливість вибору навчальних матеріалів. Зараз ми хочемо, щоб і сама професія вчителя була самодостатньою».

14. Taciy

14. Юрій Тацій, в. о. директора Департаменту житлово-комунального господарства Львівської облдержадміністрації

«Галузь житлово-комунального господарства України, як і Львівщини потребує реформи»

Відповідно до ст. 30 закону «Про місцеве самоврядування в Україні” держава передала органам сільських, селищних та міських рад повноваження в галузі житлово-комунального господарства, для того, щоб вони на місці надавали якісні послуги.

Також, за роки незалежності, державою розроблено різноманітні програми щодо підтримки ЖКГ з питань модернізації, енергоефективності і спецзабезпечення, які діють і на території Львівщини.

Варто зазначити, що галузь житлово-комунального господарства України, як і Львівщини потребує реформування, оскільки, перебуває зараз не у найкращому стані. Щоб органи на місцевому рівні бачили, що покращити в комунальному, господарському і житловому фонду”.

15. Zrazhevskyi

15. Владислав Зражевський, директор Департаменту інформаційних технологій та господарського обслуговування Львівської облдержадміністрації

«Через Інтернет-портал мешканці області отримують вичерпну інформацію про адмінпослуги»

Чималим здобутком нашого департаменту є запровадження на Львівщині Інтернет-порталу «Галерея послуг» http://e-services.loda.gov.ua. Завдяки цьому мешканці усіх районів та міст обласного значення області мають можливість отримати вичерпну інформацію про адміністративні послуги в їхньому регіоні, звернутися за отриманням електронної он-лайн консультації та здійснити попередній запис на прийом в центр надання адміністративних послуг.

Серед електронних послуг на цьому порталі: видача витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки; висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на діючий об‘єкт; надання довідки з державної статистичної звітності про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями; присвоєння поштової адреси будівлям і спорудам тощо.

16. Levyk

16. Андрій Левик, начальник Відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської облдержадміністрації

«Чимала кількість культурних об’єктів Львівщини входить до спадщини ЮНЕСКО»

За роки незалежності України, галузь охорони культурної спадщини Львівщини забезпечила належний рівень збереження та використання об’єктів культурної спадщини регіону.

До прикладу, впродовж 2007-2009 рр., із державного бюджету на реставрацію пам’яток використано 16 млн. грн. І зараз ще завершується використання ґранту вартістю 1,5 млн.євро. на реставрацію Жовківського замку передбачених транскордонною співпрацею з Євросоюзом.

Зазначу, що у червні 2013 року до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, внесено 4 пам’ятки національного значення Львівської області: дерев’яна церква св. Юрія в м.Дрогобичі, дерев’яна церква Пресвятої Трійці в м.Жовкві, дерев’яна церква Зіслання Святого Духа в с.Потелич Жовківського району та дерев’яна церква Собору Пресвятої Богородиці в с.Матків Турківського району.

Також, у 2014 році, розпочали видання  науково-популярного журналу  «Наша спадщина».

17. Beregovska

17. Береговська Христина Олександрівна, в. о. директора департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації

«Львівщина застосовує інноваційні методи для промоції культури»

Місія культури сьогодні - створити гідний промоції мистецький продукт, в якому буде прочитуватися українська ідентичність, західні модерністичні тенденції та беззаперечне авторське право. А далі, маючи такий український шедевр (чи то пісня, танець, вистава або живопис) знайти вдалий інноваційний метод для його популяризації, як в українському, так і в світовому середовищах. 

Маємо організувати такий культурно-мистецький процес, щоб в нього легко входили і адаптовувалися різні соціально-вікові категорії населення. Культура, релігія, полінаціональності - мають стати головними інструментами для виховання здорового національно свідомого суспільства. 

 

18. Maiboroda

18. Юрій Майборода, начальник Управління молоді та спорту Львівської облдержадміністрації

«Досягнення спортсменів Львівщини є візитною карткою України на міжнародній арені»

Галузь фізичної культури і спорту Львівщини, за роки відновлення незалежності України, поповнилася славними іменами Олімпійських чемпіонів: Ірина Мерлені (вільна боротьба, Афіни, 2004), Олександр Петрів (кульова стрільба, Пекін, 2008); Яна Шемякіна (фехтування, Лондон, 2012), Олександр Усік (бокс, Лондон, 2012).

В області успішно розвиваються: стрільба кульова, стендова, з лука, вільна боротьба, бокс, фехтування, важка атлетика, велоспорт-трек, веслування на байдарках і каное, сучасне п’ятиборство, біатлон, санний спорт, футбол, футзал, водне поло, настільний теніс, акробатика, карате, шахи; успіхи окремих галузей є візитною карткою України.

Флагманом вищої фізкультурної освіти в Україні є Львівський державний університет фізичної культури.

Гордістю не тільки Львівщини, але й загалом українського спорту є видатні досягнення спортсменів області на міжнародній арені: зокрема Марія Музичук (шахи), Андрій Котельник (бокс), Михайло Слівінський, Роман Бундз (веслування), Ярослав Попович, Леся Калітовська (велоспорт), Андрій Стаднік, Юлія Остапчук (вільна боротьба), Дмитро Грачов, Маркіян Івашшко, Катерина Палеха (стрільба з лука) та чимало чимало ін. 

19. Chajko

19. Віктор Чайко, заступник директора департаменту розвитку інфраструктури, дорожнього господарства та паливно-енергетичного комплексу Львівської облдержадміністрації

«В області спостерігається тенденція до ремонту доріг»

Якщо говорити про зміни у транспортній сфері, то ми пережили часи, коли їздили на вживаних автобусах. Зараз на 95% маємо автобуси вітчизняного виробника. Не львівського, але українського.

За останні роки спостерігається тенденція до ремонту доріг, виділяються кошти. Варто зазначити, що центральна магістраль відремонтована якісно за європейськими стандартами ще в часи «Євро-2012». 

Проте не найкращі часи переживає енергетична галузь через проблему із вугіллям. Зараз в Україні йде реорганізація вугільної галузі, зокрема, й Львівщини.

20. Lys

20. Володимир Лис, начальник Служби у справах дітей Львівської облдержадміністрації

«Завдяки будинкам сімейного типу фактично подолана дитяча бездоглядність»

Перш за все, за роки незалежності, на Львівщині фактично подолана дитяча бездоглядність. Коли почали влаштовувати дітей до дитячих будинків сімейного типу. Ми фактично витягнули дітей із вулиць, і тепер багато із них перебувають у сімейних формах виховання. І це є найбільший успіх. Адже найкраще середовище для виховання дитини – це сім’я.

21. Kordiyaka

21. Галина Кордіяка, заступник директора Державного архіву Львівської області

«Дослідники все більше цікавляться документами під грифом «Секретно»

За роки незалежності змінились теми запитів громадян. Зокрема, стосуються праці остарбайтерів, запити громадян про переселенців на територію Польщі, тодішньої Австро-Угорщини. Змінились теми досліджень, адже спершу була лише комуністична тематика. В міжвоєнні роки дослідження стосувались ОУН-УПА, а зараз дослідники збирають документи щодо Євромайдану. Архів – це відображення суспільно-політичного життя країни. Всі соціальні процеси завжди відображаються на діяльності архіву.

Теми докторських, кандидатських, публікації в газетах – це все те, що зараз також запитується в контексті розбудови держави.

Варто зазначити, що колись була забута тема суспільно-політичних і національних рухів. Вона не досліджувалася і була під грифом «Секретно». Зараз цим цікавляться як українські, так і іноземні дослідники.

У 1999 приймали частину справ репресованих архівно-кримінальних справ. Люди шукали знайомих, родичів. Окрім цього, досліджують дисидентство за документами партійних органів.

22. Dmitrovskij

22. Сергій Дмитровський, генерал-майор служби цивільного захисту, начальник Головного управління ДСНС України у Львівській області 

«Рятувальники використовують модернізовані спеціалізовані засоби радіаційного та хімічного захисту»

Ці 24 роки не минули для рятувальників безслідно. За цей період львівський гарнізон поповнив свій автопарк сучасними пожежно-рятувальними автомобілями. Зокрема, тепер надзвичайники використовують у своїй роботі автодрабину, яка дозволяє рятувати людей з висоти до 50 м (а це на 20 м більше, ніж автодрабини старішого зразка).

Важливо зазначити, що сучасні рятувальники можуть бути у безпеці під час ліквідації небезпечних хімічних аварій, адже отримали модернізовані спеціалізовані засоби радіаційного та хімічного захисту: захисні шоломи та одяг, хімічно стійкі костюми й обладнання, різноманітні детектори та газоаналізатори.

Звичайно, важливим досягненням за роки незалежності є поглиблення міжнародної співпраці із колегами з інших країн. Обмін досвідом, застосування міжнародних перевірених методик при здійсненні рятувальних операцій суттєво покращило роботу Служби порятунку. А доказом цього є те, що довіра населення до рятувальників, за результатами соціологічних опитувань, складає більш як 80 %.

23. Kondro

23. Ігор Кондро, начальник Головного управління ДФС у Львівській області 

«Львівщина посідає перше місце по Україні з податку на доходи фізичних осіб»

Історію податкової служби області започатковано у 1990 році. Не чекаючи вказівок зверху, на Львівщині відразу провели суттєві зміни організаційної структури. З врахуванням найбільш ефективних форм роботи вдалося змоделювати оптимальну структуру, яку було запроваджено з січня 1994 року у всіх регіонах держави.

Зараз в області зареєстровано понад 58 643 юридичних осіб та 110 671 фізичних осіб приватних підприємців. За підсумками І півріччя 2015 року Львівщина посідає перше місце по Україні з податку на доходи фізичних осіб, третє загальнодержавне місце із плати за землю, шосте – з надходження податку на нерухоме майно, четверте – з надходження акцизного податку. На сьогодні ГУ ДФС у Львівській області перебуває на одному із етапів модернізації, яка покликана створити умови для залучення інвестицій в економіку України, для розвитку підприємництва, зниження податкового тиску на бізнес-середовище, підвищення надходжень, сплачених на добровільній основі податків, зборів та обов’язкових платежів тощо. 

24. Zagariya

24.Дмитро Загарія, начальник ГУМВС України у Львівській області

«Міліція почала працювати більш прозоро за співпраці з громадськими активістами»

На Львівщині за часи незалежності, особливо після революції гідності, міліція почала працювати більш прозоро, налагодилась добра співпраця з громадськими активістами та організаціями. Адже з ними правоохоронці вирішують надзвичайно важливі питання щодо забезпечення громадського порядку на теренах області.

23 серпня приступає до несення служби патрульна служба поліції у Львові. Ліквідується ДАІ, УБОЗ, реформуються також інші служби та підрозділи міліції. Водночас, можу констатувати, що з реформою правоохоронної системи ми запізнись рівно на 24 роки, на жаль.

Україно незабаром тобі 24! Тож нехай щира, чесна та віддана праця кожного нашого регіону, буде не лише поштовхом для твого нового розвитку, а й набуде шанобливого змісту на теренах геополітичної карти світу.

Автор: Ольга Мельник

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032_ua #День_Незалежності_України #зміни_на_Львівщині
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,72
39,82
EUR
42,75
42,84
PLN
9,82
9,87
Оголошення
live comments feed...