• Головна
  • В рамках шостої черги часткової мобілізації військомати роздають повістки у поїздах
13:36, 31 липня 2015 р.

В рамках шостої черги часткової мобілізації військомати роздають повістки у поїздах

Свідком подібного випадку став голова Громадської Ради Ужгорода Олександр Пересоляк. Йому вдалося зафіксувати на відео, як двоє людей у військовій формі вручали пасажирам повістки у поїзді "Київ - Ужгород".

На відео чітко видно, як у вагоні поїзда з’явилися двоє людей у військовій формі, та почали вручати пасажирам повістки, пропонували їх підписати. Головне, щоб люди мали при собі документи. У разі відмови ставити свій підпис у документі, військові складали відповідний акт. 

Військові комісари Львівщини зазначають, що вручати повістки подібним чином — цілком нормальна практика. Адже місце вручення таких документів не визначено в Законі “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Таким чином, військкомати мають змогу вручати повістки на вулицях або у громадському транспорті.

Водночас, подібні дії військовиків подобаються не всім. За словами правозахисника Дмитра Гудими, відповідний наказ про вручення повісток, військові комісаріати розсилають житлово-експлуатаційним організаціям, домовласникам, відповідним виконавчим органам сільських, селищних і міських рад, на підприємства, в установи та організації, навчальні заклади.

Інших способів вручення повісток цим Положенням не передбачено

“Положенням про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України передбачено, що оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за наказами районних військових комісарів і повістками, врученими призовникам через: житлово-експлуатаційні організації, домовласників, відповідні виконавчі органи сільських, селищних і міських рад, де немає військових комісаріатів керівників підприємств, установ, організацій, навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форми власності. Інших способів вручення повісток цим Положенням не передбачено”, - розповів Дмитро Гудима.

До речі, військові комісаріати придумали ще один цікавий спосіб виконати умови часткової мобілізації. На шпальтах однієї із районних газет Львівщини військкомат надрукував імена призовників, яким із різних причин не вдалося вручити повістки. 

Та от є одне “але”. Як розповів 032.ua правозахисник Дмитро Гудима, такі дії комісаріатів є незаконними, адже повідомлення про проведення призову через засоби масової інформації не є тотожним оповіщенню про призов.

Без вручення повістки призовнику ніяке повідомлення через ЗМІ не може вважатися оповіщенням імен, по батькові та місць проживання тих призовників, яким не вдається вручити повістки

“Останнє здійснюється лише за наказами районних військових комісарів і повістками. Натомість, повідомлення про проведення призову через засоби масової інформації передбачає можливість опублікування таких наказів і Указу Президента України про звільнення в запас військовослужбовців та черговий призов громадян України на строкову військову службу.

Таким чином, без вручення повістки призовнику ніяке повідомлення через ЗМІ не може вважатися оповіщенням імен, по батькові та місць проживання тих призовників, яким не вдається вручити повістки.

Вказане підтверджується тим, що у Положенні про військові комісаріати, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України чітко визначені обов’язки військових комісаріатів. І такого обов’язку як оголошувати ім’я, прізвище та по-батькові осіб-військовозобов’язаних, які не були оповіщені з різних причин про призов, немає. А відтак, взяття військовими комісарами на себе обов’язку, не передбаченого Положенням про військові комісаріати та Положенням про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом є перевищенням службових повноважень, за яке мала би наставати дисциплінарна відповідальність. про призов. Крім того, саме таке повідомлення не може передбачати розголошення прізвищ”, - зазначив Дмитро Гудима.

Водночас, за зрив часткової мобілізації на Львівщині засудили двох військових комісарів. Так, 12 травня цього року, суд визнав винними двох військових комісарів і наклав на них адміністративне стягнення у вигляді арешту з утриманням на гауптвахті строком на 6 та 7 діб відповідно.

Нагадаємо, що із 19-го червня до 17 серпня в України триває шостий етап часткової мобілізації. Першочергове завдання мобілізації — провести демобілізацію. Аби ті бійці, яких призвали під час третьої хвилі у  2014 році змогли повернутись додому. А під час призову до лав ЗСУ в рамках часткової мобілізації, працівникам одного із автопідприємств у Львові прийшло близько 65 повісток.

Як саме у поїзді "Ужгород - Київ" вручали повістки можна дізнатись, переглянувши відео:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032_ua #військові_комісаріати #вручення_повісток
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...