10:10, 12 липня 2015 р.

Реформа МВС – бути або не бути

Можна довго розмірковувати про причини Революції, назавжди змінила історію України. Але безперечним залишається факт, що прогнила система МВС зіграла найважливішу роль в народженні протесту. Першим тривожним дзвіночком для цієї системи стала Врадіївка, коли місцеві активісти влаштували справжній бунт проти свавілля міліціонерів-садистів. Конфронтація між суспільством і силовиками досягла свого апогею 20 лютого 2014, коли з автоматичного і снайперської зброї було вбито понад 70 беззбройних мітингувальників.

Таким чином, серед іншого, перемога Майдану означала перемогу над свавіллям міліції. Політики які прийшли до влади  обіцяли кардинально змінити правоохоронну систему з радянською, каральної моделі на європейську, сервісну.

ЖурналистыCitySites проаналізували, як проходить реформа МВС в регіонах України, через півтора року після перемоги Революції.

Київська поліція – байка во язицех

Перший реальний крок у реформуванні силового блоку був зроблений в Києві. Рівно тиждень тому – 4 липня тут прийняли присягу 2 тис. патрульних поліцейських. Даний підрозділ візьме на себе функції ППС та ДАІ. Формуванням нової служби займалася перший заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе, яка свого часу провела аналогічну реформу в Грузії. Щоб залучити претендентів для роботи в поліції їхня зарплата була збільшена в декілька разів – до 10 тис. грн. Разом з тим, була змінена система відбору, яка включала в себе безліч тестів, іспитів і нормативів. У кінцевому рахунку, з 30 тис. претендентів присягу прийняли лише 2 тис. осіб, серед яких близько 30% - дівчата. Віковий ценз поліцейських – 35 років, більша частина з них ніколи не служили в органах і не мали корупційну історію. Таким чином Київ постійно патрулює 500 поліцейських: 200 екіпажів на авто і 50 піших патрулів.

Про фундаментальних результати поки говорити рано. Одне можна стверджувати точно – незважаючи на тотальний скепсис киян (в частині ставлення до чиновників і госаппарату), нову поліцію зустріли "на ура": Facebook повниться постами про чемних і професійних поліцейських, які допомагають водіям міняти колеса, що буксують їх авто, надають першу медичну допомогу, затримують п'яних, штрафують депутатів і т. д.

За словами міністра МВС Арсена Авакова, новіі міста, в яких з'явиться нова патрульна служба – Одеса та Львів.

"Кінець літа, на рівні 20 серпня - це Одеса і Львів. Через три-чотири тижні - Харків. Потім у нас Хмельницький, Луцьк, Миколаїв, Дніпропетровськ, а далі ми будемо дивитися, як буде йти набір, і наскільки у нас буде вистачати коштів", - повідомив Аваков.

В Одесі на МВС впливає губернатор-реформатор

З приходом до Одеси губернатора Міхеїла Саакашвілі, змінилося і керівництво міліції. Головою облувс був призначений грузин Георгій Лорткіпанідзе. Він не дає коментарі журналістам, попросив не запитувати про результати роботи за перші 100 днів. Крім Лорткіпанідзе, замінив більшу частину керівників місцевого ГУМВС на "десантників" з Грузії.

На думку місцевого журналіста Дмитра Бакаєва, ключовою умовою для реальних змін в МВС є рівень заробітної плати.

“Якщо буде фінансування від США, то з них можна вимагати. Якщо зарплата 2000 гривень, то ми вже заздалегідь прирікаємо міліцію на корупцію. І вимагати з правоохоронців нічого не можна", - упевнений журналіст.

У Миколаєві силовики задоволені змінами після Революції Гідності

Начальник міліції громадської безпеки Миколаєва, полковник міліції Валерій Коба вважає, що після Революції Гідності правоохоронна система стала більш прозорою та відкритою.Також, на його думку, виховну роль у змінах міліції зіграла АТО.

"Дуже багато міліціонерів, зокрема з Миколаївської області, побували в зоні АТО, відповідно, виконували свій обов'язок. І мені здається, це набагато більше їх загартувало і характеризує виключно як патріотів країни. Змушена була міліція не лише сидіти і розгрібати проблеми на місцях, але і пройти вогонь і воду. І це, мені здається, загартувало і згуртувало хлопців", - вважає Коба.

Начальник міліції вважає, що до реформи МВС сьогодні залишається багато питань та ризиків.

"Якщо говорити відверто, то на даному етапі ми не знаємо всіх умов реформування, оскільки Закон прийнятий, але ще не вступив у дію...Як у всякої реформи, завжди є ризики, і, в принципі, жодна реформа не обходилася без яких-небудь недоліків", - говорить Коба.

У Львові вважають створення патрульної поліції – першими реальними кроками в реформі МВС

Ще одним містом, де незабаром з'явиться нова поліція став Львів. На думку експерта-правозахисника, члена ради Асоціації правників України у Львівській області Дмитра Гудими, проривом у реформуванні системи МВС стало прийняття Закону про Національної поліції.

“Суспільство має бути готове до того, що перші патрульні не будуть ідеальними підготовленими фахівцями. Вийшовши на вулиці, їм ще належить засвоїти багато нового. Однак, при наявності інтересу до нової роботи, бажання вчитися, самовдосконалюватися, а також підтримки патрульних державою, є надія на те, що нові поліцейські наберуться необхідних навичок для роботи", - упевнений правозахисник.

Крім того, на його думку, залишається ризик призначення в керівництво нових правоохоронців с кадрів, які скомпрометували себе.

"Певною проблемою, яка може негативно вплинути на громадську думку, щодо поліції, є те, що Закон допускає прийняття "старих" міліціонерів на службу в Національній поліції не тільки з-за проходження конкурсу, але і шляхом видання наказів про призначення на будь-які посади...На жаль, не можна виключати випадки, коли із-за видання таких наказів у Національну поліцію будуть потрапляти міліціонери не з найкращою репутацією", - каже правозахисник.

У Запоріжжі "все йде за планом"

Незважаючи на те, що Запоріжжя – прифронтова область. Незважаючи на те, що це регіон, який прославився на всю Україну завдяки "інституту Наглядача", тут не відбулося суттєвих змін у системі МВС. Місцевий політолог Роман П'ятигорець зазначає, що в правоохоронних органах Запоріжжя нічого не змінилося.

“Журналісти провели безліч розслідувань і привели купу прикладів корупції в Запоріжжі, на комунальних підприємствах і у владі, - говорить він. – Але міліція і прокуратура навіть після перемоги Майдану не поспішає давати цим фактам хід, проводити власні розслідування. І навіть ті, на кого заведені кримінальні справи, знаходяться на волі і нічого не бояться. Зараз у Запорізькому СІЗО сидять тільки наркомани і зовсім жебраки, у яких немає навіть 300 гривень, щоб заплатити за свій вихід на волю. А всі, хто міг, вже відкупився", - упевнений експерт.

П'ятигорець вважає, що вина за це лежить на прокурорі області і губернатора. Перший, хоч і був активістом Майдану, але нічого не робить для того, щоб покарати корупціонерів, а другий закриває на це очі, хоча повинен координувати роботу правоохоронних органів.

У Харкові готуються до створення поліції за прикладом Києва

За словами члена комісії з відбору претендентів в патрульну поліцію Харкова "Сестра милосердя" Ярини Чаговець, більша частина претендентом мотивовані високою зарплатою.

“Здебільшого це хлопці, яких підкупила велика зарплата. Є хлопці, які взагалі не розуміють, навіщо вони прийшли. Деякі йдуть, тому що це престижно, не дивлячись на те, що ми намагаємося переконати їх, що люди ненавидять міліцію. Деякі готові пожертвувати абсолютно всім, щоб працювати поліцейським, хоча робота буде досить складна, - розповідає Чаговець. - Хотілося б, звичайно, вірити, що ми не помилилися і дійсно взяли тих людей, які будуть працювати добре", - говорить Ярина Чеговец.

У Кривому Розі більшість проблем МВС зберігається

У Кривому Розі, якщо говорити про силовиків, за півтора року нічого принципово не змінилося.

“На жаль, ті проблеми, які були в Кривому Розі, вони ще поки залишаються. Це пов'язано, насамперед, із застосуванням нових законодавчих актів, зокрема КПК, де міліція не може самостійно проводити якісь дії, без контролю прокуратури", - каже голова Громадської ради при Криворізькому УВС Валерій Романов, за півтора року не вдалося вирішити проблеми, пов'язані зі старою системою в місцевому МВС Романів.

Правозахисник упевнений, що реформа поліції не зможе переламати ситуацію.

“На превеликий моє переконання, все залишиться так, як було. Тобто поліція буде все одно працювати під прокуратурою і зайвий кроки вчинятися ними не буде. Те, що зараз в Києві - це поки все кіно. Насправді правова база поки що не дозволяє тим самим поліцейським більшої самостійності, ніж необхідно. Поки міліція або поліція буде працювати під прокуратурою, у нас великих зрушень в роботі міліції або поліції, у всякому разі, ми не побачимо", - вважає Романів.

В УМВС Донецької області проблеми з кадрами і бойовий досвід

За інформацією глави УМВС в Донецькій області В'ячеслава Аброськіна, на початку АТО в регіоні було 15 тис. атестованих співробітників міліції, разом з неатестованими — 18 тис. В даний час залишилося лише 6 тис. міліціонерів на всю територію Донецької області. Зрозуміло, мова йде тільки про тій території, яка підконтрольна Україні.

“Хочу зазначити, що не всі співробітники міліції Донецької області були зрадниками. Це показало життя. Приклад тому Дебальцеве. Міліція цього міста вже перебуваючи в оточенні чинила збройний опір бойовикам. Захищаючи місто загинув начальник міліції Євген Юханов. Важко були поранено і інші міліціонери, які залишилися вірними українському народу. Зараз можна сміливо сказати, що міліція Донецької області — це та міліція, яка вже відновлена і може чинити гідний опір ворогові", - розповів Аброськін.

На думку правозахисника, старшого партнера юридичної фірми "ULC Group" Дмитра Остапенка, реформи МВС у Донецькій області немає.

“Незважаючи на більш, ніж вдалий запуск патрульної поліції в Києві, на місцевих рівнях ситуація в органах МВС мало нагадує стан реформування. З плюсів можна однозначно виділити ліквідацію Убозу і т. н. ДАІцид, проводиться Аваковим останнім часом. Разом з тим, сьогоднішня міліція - це авгієві стайні, все ще наповнені корупціонерами і потенційними зрадниками, які зі страхом чекають змін і критично налаштовані швидше, ніж продуктивно", - каже Остапенко.

Замість епілогу

Незважаючи на те, що "злочинної влади" немає в Україні вже півтора року, реформа силовиків тільки стартувала. І незважаючи на вдалий старт в Києві, її тріумф в регіонах залишається під питанням. До того ж, поліція – це лише вершина айсберга. Адже вулична міліція завжди була пов'язана з мінімальними фінансовими спокусами. Швидше за все, реформа фіскальних органів, які володіють істотними інструментами впливу на бізнес, зустріне куди більш серйозний опір.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Реформа МВС #нова поліція #Згуладзе
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,80
39,84
EUR
42,82
42,88
PLN
9,82
9,87
Оголошення
live comments feed...