09:47, 21 листопада 2014 р.

Хто був на Майдані?

21 листопада 2013 року на вулиці Києва, Львова та інших обласних центрів вийшли активісти, які незгодні з рішенням Кабінету Міністрів призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. 

З того часу в Україні відбулось чимало подій, які змінили світогляд та життя українців: непорушний, здавалося б, режим Януковича впав, Україна підписала асоціацію з ЄС - той документ, з якого почалося це масштабне протистояння; розстріл понад сотні маніфестантів, яких назвали "Небесної сотня", обрання нового президента України, анексія Криму, АТО, війна та позачергові вибори до парламенту.  

Сьогодні, 21 листопада 2014 року ми відзначаємо річницю з дня створення Євромайдану. Саме час згадати з чого все починалося, де було найбільше акцій протесту і хто ж був на Майдані.

Протести 

Соціологи Центру дослідження суспільства встановили, що за період з 21 листопада 2013 р. по 23 лютого 2014 р. було зафіксовано щонайменше 3950 протестних подій.

Серед 3950 протестів за період 3235 були напряму пов’язані з Майданом та відбувалися на його підтримку, а 365 можна віднести до Антимайдану.

Не зважаючи на те, що про київський Майдан у ЗМІ повідомляли найчастіше, частка його протестів склала лише 13% від усього Майдану. Натомість лідером за кількістю протестів Майдану визнали Західний регіон. Там було зафіксовано не менш, ніж 1218 протестів.


Найпомітніші учасники Майдану 
Участь партій та політиків була вищою на початкових стадіях Майдану (до 19 січня) – вище 40% - однак, різко впала під час протестних подій останньої фази Майдану (з 18 по 23 лютого) – до 20%.

Серед непартійних учасників та ініціатив найбільш помітною була участь Автомайдану (6%), Правого сектору (6%), Самооборони Майдану (4%). Загалом участь громадських організацій була зафіксована в 13% протестних подій Майдану.


Насильство та репресії
На Майдані було зафіксовано 24% конфронтаційних протестів (порівняно з 19% протестів у 2013 році до початку Майдану), а також 12% насильницьких (порівняно з 8% до початку Майдану у 2013 році). Однак, все одно, майже дві третини протестів Майдану (64%) відбувалися у мирний конвенційний спосіб у формі мітингів, пікетів, наметових містечок тощо.
Аналіз соціологів вказує на те, що насильство з боку протестувальників було відповіддю на насильство влади, а не навпаки. Якщо лише 12% протестів на майданах країни були насильницькими, то репресій зазнавав кожен третій протест.

Хто був на Майдані?, фото-1

Довідка
Моніторинг протестів, репресій і поступок проводиться Центром дослідження суспільства з жовтня 2009 року. Це унікальний проект з систематичного збору інформації про всі (незалежно від тематики та чисельності) протести, репресії та поступки у відповідь на протести, що відбуваються в реальному часі на всій території України на основі моніторингу більше 190 національних, обласних і активістських веб-медіа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...