• Головна
  • Хто сяде у головне крісло очільника Львівщини і як живеться нашим губернаторам
суботня розмова
13:18, 14 червня 2014 р.

Хто сяде у головне крісло очільника Львівщини і як живеться нашим губернаторам

суботня розмова

У політичних колах Львівщини часто говорять: «Тільки-но до нас призначають губернатора, одразу починаються розмови про його відставку». На жаль, чи, на щастя, у цьому жарті є доля правди — губернатори на Львівщині довго не затримуються.

За 12 місяців 2013 року на Львівщині «правило» аж три губернатори. Спершу був Михайло Костюк, який протримався на посаді очільника Львівської ОДА з 2011 до березня 2013 року.

Його наступником став Віктор Вікторович Шемчук, якого в жовтні 2013 четвертий президент України – Віктор Янукович підвищив до свого радника і звільнив з посади керманича області. Останніми губернаторами Львівщини стали: Олег Сало та Ірина Сех.

Перший виявився «найдорожчим» головою ОДА. За 4 місяці він заробив шістдесят вісім тисяч вісімдесят дві гривні 06 копійок. І поки на Майдані народ виборював свободу та демократичне майбутнє країни, екс-голова ОДА отримував майже по 23 тисячі гривень заробітної платні на місяць. 

Не дарма, громада Львівщини йому не довіряла і вперше зустріла із вигуками: «Ганьба!» та «Сала на нари!».  На нари пан Олег не пішов, але протримавшись чотири місяці, після втечі екс-президента з Києва, 22 лютого він подав у відставку.

Все, що від нього залишилось у пам’яті львів’ян -  це спроби депутатів відправити його у відставку, заклики не проводити акцій протесту в підтримку Євромайдану та примусове звільнення активістами, яке згодом він визнав не легітимним, оскільки писав під тиском громади.

Непереливки прийшлось і наступнику Сала – свободівці Ірині Сех. Громада Львівщини її не злюбила. За іронією долі під час її представлення на Львівському Євромайдані  4 березня її також вітали вигуками:  «Фу!» та «Ганьба». 

Дійшло навіть до того, що невдовзі після її призначення активісти створили спільноту у соцмережі Facebook «Проти Сех» де всіляко висміювали свободівку. А далі почались пікети. Щотижня! Жінку довели навіть до того, що одного разу вона спеціально принесла свою шубу до стін Львівської ОДА і ладна була пошматувати її на дрібні клаптики, аби усі могли пересвідчитись у тому, що вона не натуральна, а штучна, як стверджували протисехівці.

«Це не норкова шуба, і не оббріхуйте мене. Ця шуба куплена в одному з Тернопільських торгових центрів «Орнава» за 2500 українських гривень», - переконувала вона усіх.

Але, істерика Білявки не задовольнила громаду і вона вкотре виставила її на посміховисько. 19 травня під стінами Львівської ОДА з’явилося опудало одягнуте у шубу і з фотографією Ірини Ігорівни. А згодом у Львові з’явилась і «стіна ганьби» Ірини Сех.

Обіцянка від Петра Порошенка.

Минуло 100 днів правління Ірини Сех на посаді очільника області і вона у вівторок, 10 червня написала заяву на звільнення. Тепер коли Петро Порошенко повинен призначити нового голову Львівської ОДА доцільно згадати про його обіцянки, які він давав коли перебував у Львові ще кандидатом у президенти.

За словами Петра Олексійовича у середньостроковій перспективі після проведення конституційних змін питання призначення голів ОДА взагалі буде не актуальним, оскільки їх замінить обраний громадою глава виконкому. А усі призначення у так званий перехідний період керівників ОДА і РДА буде відбуватися обов’язково із врахуванням думок територіальної громади.

«Ніяких партійних квот більше не буде. У нас є багато механізмів, яким чином перешкодити політичним технологіям і врахувати той реальний авторитет, ту реальну надію, підтримку, яку майбутній керівник може і має отримати від громади. Саме так це і буде зроблено», - запевнив Петро Порошенко.

Зустрінуть з хлібом-сіллю лише Рущишина

Вперше громада Львівщини заявила кого вона хоче бачити у кріслі голови Львівської ОДА у березні 2014 року. Тоді вона просила призначити Ярослава Рущишина керманичем ЛОДА. Втім в.о. президента Олександр Турчинов 100 днів тому проігнорував їхнє прохання і активісти звернулись вже до Петра Порошенка.

За словами активістів Ярослав Рущишин є управлінцем нового типу, який критично потрібен нашій державі для того, щоб вимоги змін, висловлені на Майдані, були реалізовані:

«Ярослав Рущишин є управлінцем нового типу, який критично потрібен нашій державі для того, щоб вимоги змін, висловлені на Майдані, були реалізовані. Ярослав Рущишин має значний досвід керівництва та багато років поспіль віддано служить місцевій громаді з власної доброї волі. Він має добру репутацію кризового менеджера і громадського діяча. Важливо зазначити, що кандидатура Ярослава Рущишина є рівновіддаленою від усіх політичних партій. Тому таке рішення здатне розблокувати нечесний і непрофесійний «квотний» принцип призначень на важливі посади. У планах Ярослава Рущишина − створення експериментального району місцевого самоврядування в Україні, перехід на електронне самоврядування, максимальне впровадження на території області радикальної адміністративної реформи, скорочення чиновницького апарату й інше. Ми цілком підтримуємо ці наміри та хочемо, аби Ваше призначення враховувало думку громади Львівщини», - написала громада Львівщини у своєму відкритому листі.   

Інтрига перед завісою

Наразі Львівщина в очікувані. Адже відповіді на відкритий лист не було. У стані очікування довго залишатись спокійними ніхто не може, тому журналісти і політики мізкують над тим, хто буде потенційними наступником Сех.

Серед претендентів називають: «ударівця» Віталія Ломаковича, нардепа Ярослава Дубневича,  Андрія Кота, а також керівника виборчого штабу Петра Порошенка на Львівщині Олега Мандюка. 

Водночас міський голова Львова Андрій Садовий на зустрічі з журналістами, яка відбулась напередодні Дня журналіста розповів, що не боїться нового очільника області: «я працював з вісьмома головами ОДА. Скажу, що гірше вже не буде».

Також він запевнив журналістів, що на усіх чекає сюрприз: «ви навіть не можете здогадатися, хто це такий. Це буде неочікуване призначення», - зазначив Садовий.

Отже, «битва» за крісло Голови Львівської ОДА триває. Але кожен, хто захоче сісти у це крісло повинен зважати на думку громади. Думаю, у цьому вже встигли пересвідчитись на прикладі правління Олега Сала та Ірини Сех. Нам ж залишається чекати рішення нового президента Петра Порошенка, яке буде яскравим показником того, як глава держави починає будувати свою політику, на яких принципах та яким людям він довіряє свої повноваження на території Львівської області.

Сподіваємося цього разу ми обійдемося без пікетів і протестів, а Львівщина таки буде жити по новому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #ЛОДА
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...