• Головна
  • Від Ланоса до Тойоти: на чому їздять львівські чиновники
11:07, 10 січня 2014 р.

Від Ланоса до Тойоти: на чому їздять львівські чиновники

Чиновники завжди любили їздити на хороших автомобілях. Насамперед тому, що імідж – їхній, а гроші – з державного чи міського бюджету.

Після того, як центральна влада заборонила купувати дорогі автомобілі, місцеві чиновники почали їх орендувати. Причому, інколи за такі суми, що ліпше б вже купили.

У березні цього року «Ні корупції!» розповідав про суми коштів, на які львівські чиновники замовили собі службового автотранспорту.

Нині покажемо, які марки автомобілів імпонують місцевим урядникам, а також розкриємо традиційну для усього чиновництва схему посередництва при замовлянні собі автотранспортних послуг.

Міський автопарк

У 2006 році мер Львова Андрій Садовий їздив на службовому «Део Ланосі». У 2011-му році він покращив своє робоче авто до «Тойота Авенсіс». Нині міський голова їздить на чому прийдеться. Принаймні саме це випливає з офіційної відповіді Львівської міської ради на запит «Ні корупції» стосовно автопарку ЛМР.

«Міський голова, його заступники та працівники виконавчого комітету Львівської міської ради користуються транспортними засобами на підставі цивільно-правових угод, до істотних умов яких не належать закріплення транспортного засобу за визначеним службовцем», – зазначено у відповіді виконкому ЛМР.

Так, на балансі виконавчого комітету Львівської міської ради станом на 1 листопада 2013 року перебуває 8 автомобілів, які обслуговують працівників виконкому ЛМР. Це автомобілі марок «Тойота Кемрі» (2007-2008 років випуску); «Тойота Авенсіс» (2007 р. в.); «Тойота Корола Седан» (2007 р. в.); «Мерседес – Спринтер» (2006 р. в.).

При цьому, восьми автомобілів, що вже є на балансі виконкому ЛМР, чиновникам катастрофічно не вистачає на всіх, тому цього року вони ще більше, ніж мають, щоб таки «возитися» по-людськи. Зокрема, виконком ЛМР уклав договори про надання послуг щодо «експлуатування таксі за наслідками проведеної процедури державних закупівель на 10 автомобілів, а саме: «Тойота Кемрі», «Тойота Авенсіс», «Тойота Корола Седан», «Мерседес – Спринтер», «Мазда Кседокс», «ГАЗ 33023», «ГАЗ 31029», «ГАЗ 3110 інж.», рік випуску яких відповідає документації конкурсних торгів».

Видатки виконкому Львівської міської ради на обслуговування автотранспорту фінансуються з міського бюджету. Ця сума становить 1 440,0 тис. грн. (в т.ч. на покриття кредиторської заборгованості за минулий 2012 рік) і з них станом на 1 листопад 2013 р. виділено 619,4 тис. грн.

Так ось, майже півтора мільйона гривень, які виконком ЛМР потратить на службові поїздки з міського бюджету – це вже, за словами чиновників, суцільна економія. Мали б змогу – тратили б більше. А так «з метою заощадження бюджетних коштів виконавчий комітет Львівської міської ради не набував у власність на підставі договорів купівлі-продажу транспортних засобів останні сім років».

А тепер про класичне посередництво, без якого не обходиться жодне замовлення послуг за бюджетні гроші. На початку року усі департаменти та управління Львівської міської ради провели тендери на постачання автотранспортних послуг, оренду автомобілів. Переможцями торгів у всіх випадках оголошено Львівське комунальне підприємство «Ратуша-сервіс», яке, як з’ясував «Ні корупції!», має на своєму балансі лише 2 автомобілі.

Від Ланоса до Тойоти: на чому їздять львівські чиновники, фото-1

Офіційна відповідь ЛКП “Ратуша-сервіс”

Тобто, щоб здавати в оренду чиновникам автомобілі, ЛКП «Ратуша-сервіс» повинне їх теж орендувати. Для прикладу подамо лише дві відповіді управлінь ЛМР, які вже орендують цього року більше автомобілів, ніж їх є на балансі ЛКП.

Від Ланоса до Тойоти: на чому їздять львівські чиновники, фото-2
Від Ланоса до Тойоти: на чому їздять львівські чиновники, фото-3

Варто зазначити, що Львівська міська рада у своїх відповідях на запити про доступ до публічної інформації – орган унікальний. Скажімо, «Ні корупції!» запитував у ЛМР про наявність власного автопарку та оренди автомобілів, фінансове забезпечення службових поїздок та на яких авто їздять мер і його заступники.

Так ось, замість того, щоб надіслати одну узагальнену відповідь від виконкому та всіх управлінь, міська рада зобов’язала кожне управління (та ще й чомусь районні адміністрації міста, про які у запиті не було ні слова – авт.) надіслати кожен свою відповідь на одне питання. В результаті, паперів і листів ми отримали багато, але реальні відповіді – лише від кожного другого. Однак потішило те, що департаменти містобудування і управління архітектури ЛМР так скрупульозно підійшли до цього питання, що на повному серйозі на запитання, на яких автомобілях їздять мер і заступники, відповіли, що мера Садового у їхньому штаті немає.

Від Ланоса до Тойоти: на чому їздять львівські чиновники, фото-4

А тепер просто для прикладу подача відповіді на аналогічний запит щодо власного та орендованого автотранспорту від Луцької міської ради. Там не пишуть, що мер в управлінні архітектури не працює, зате пишуть, що за ним закріплений автомобіль нижчої марки, на відміну від тих,  які мають на балансі львівські виконкомівці.

56

7

дод3

Обласний автопарк

Згідно з розпорядженням голови Львівської  обласної державної адміністрації від 16.08.2013 № 5/0/9-13 «Про встановлення ліміту легкових автомобілів, що обслуговують державні органи», апарат та структурні підрозділи обласної державної адміністрації обслуговує 18 автомобілів.

Фінансування апарату обласної державної адміністрації та його структурних підрозділів відповідно до вимог Бюджетного кодексу України і законів України «Про місцеві державні адміністрації» та «Про Державний бюджет України на 2013 рік» здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Упродовж цього року чиновники ЛОДА не орендували жодне авто. Востаннє три автомобілі марки СHEVROLET купувались у 2008 році.

Перелік легкових автомобілів, закріплених за структурними підрозділами обласної державної адміністрації

11

Перелік легкових автомобілів, закріплених за посадовими особами та апаратом обласної державної адміністрації, департаментом інформаційних технологій та господарського обслуговування ЛОДА

12

 

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...