• Головна
  • У день «Радянської армії» львів’яни святкують день чоловіків
Суботня розмова
18:01, 23 лютого 2013 р.

У день «Радянської армії» львів’яни святкують день чоловіків

Суботня розмова

Свято 23 лютого в нас люблять і гучно відзначають! А цього року це святкування майже ювілейне. Ніби виповнюється 95 років із часу створення Радянської армії. Бо 23 лютого в часи СРСР трактувалося як день Радянської армії. Зараз воно в нас, як і в деяких державах пострадянського простору, відзначається як «день захисника вітчизни». Правда, виникає питаннячко, яка вітчизна мається на увазі? 

Журналісти 032.ua під час опитування у Львові сильної половини людства з’ясували, що більше 50% чоловіків вважають 23 лютого – святом мужчин.

«У жінок 8 березня, а у нас 23 лютого. Як нас сьогодні привітають, так і ми їх (ред..-тобто мається на увазі жінок)» -  каже Володимир Михальчук.

Правда більшість чоловіків забувають , що згідно указу президента день Української армії 6 грудня. tortbig

  23 лютого і 6 грудня- що ми святкуємо?

Кореспонденти ВВС Україна у Севастополі, Чернігові , Ужгороді і Львова  запитали людей на вулицях, чи стало 6 грудня,  День Збройних Сил України, всенародним святом. Як зясувалось, багато осіб були неготові відповісти на таке запитання.

У радянські часи відзначення 23 лютого, як дня Радянської армії, стало своєрідним аналогом "дня чоловіків". Пізніше президент України Леонід Кучма за прикладом Росії своїм указом перейменував це свято у День захисників Вітчизни. Відтак в українців є аж два "військові" свята.

6 грудня, ми відсвяткуємо День української армії. Звідки ж це свято і що було в нашій історії таке, що спонукало нас саме у цей день його святкувати? Погодьтеся, для людини, котра вважає себе українцем, запитання досить логічне й закономірне. Ну, до прикладу, якщо б це було 14 жовтня на Покрову, то зрозуміло, що цей день вшановувався українським козацтвом та вояками ОУН-УПА, які дійсно були оборонцями українського народу і є славою українських військових традицій, хоча, на превеликий жаль, до сьогодні нами належно не вшановані. Якщо б це було 2 серпня на Іллі, який з прийняттям християнства заступив громовержця Перуна і якому поклонялися воїни древньо-княжої Русі-України, також зрозуміло. А що ж було 6 грудня? –пише buknews.com.ua

Цього дня у 1991 році Верховна рада ухвалила закони "Про оборону України", "Про Збройнi сили України", якими проголошено створення Збройних сил України. Того ж дня було затверджено текст військової присяги. А ще... А ще 6 грудня 1240 року після триденної облоги та кровопролитних боїв Батий здобув Київ.

В Україні є багато свят, які не мають жодного відношення до України серед них і 23 лютого, і 8 березня і 14 лютого - День святого Валентина, переконаний краєзнавець Микола Рубанець

 8590decf68_176324

  Який день Армії без армії?

Призовна кампанія «Весна-2013» цього річ матиме свої особливості. Юнаки тепер будуть відбувати військову службу недалеко від рідного дому, але і потрапити в армію стало складніше. Про це розповів обласний військовий комісар полковник Володимир Щур.

 За його словами, основною особливістю призову юнаків на строкову військову службу цієї  весни можна назвати територіальний принцип комплектування військових частин та підрозділів. Це означає, що мешканці Львівщини служитимуть у Західному регіоні України. Або на території самої Львівської області, або у сусідніх із нею. Така ж картина й для інших територіальних утворень країни.

 Окрім того, на військову службу зможе тепер потрапити лише один з 25 призовників. Загалом призовний ресурс області складає понад 20 тисяч юнаків. Проте з цієї кількості юнаків доведеться відібрати лише 800 придатних до військової служби кандидатів. Зважаючи на незначні обсяги призову, можна стверджувати, що в теперішню та наступні призовні кампанії до війська підуть практично ті юнаки, які особисто виявили бажання служити та мають до цього хист.

 Полковник Володимир Щур розповів також, кого не братимуть на військову службу. Відтак, на укомплектування військ не скеровуватимуться призовники, які не мають базової загальної середньої освіти, мають низькі морально-ділові якості, перебувають на обліку в органах внутрішніх справ за антигромадську поведінку, зловживання алкоголем чи вживання наркотичних речовин та яким під час призову встановлено захворювання за двома і більше статтями згідно з рекомендаціями Центральної військово-лікарської комісії Збройних Сил України.

 Стартує цьогорічна призовна кампанія 1 квітня. А вже 7-8 квітня до війська будуть відправлені перші партії новобранців. Завершиться комплектування військ молодим поповненням 25-28 травня.

 Справжні мужчини зійшлись у лицарському поєдинку

Сьогодні у Львові справжні лицарі зійшлись в двобої. Лицарський бій проходить в рамках Чемпіонату України з Історичного Середньовічного Бою в Палаці спорту "Україна". Сьогодні та завтра у місті гостюють найкращі команди з інших міст України.

У день «Радянської армії» львів’яни святкують день чоловіків, фото-1

 Львів'янин Фелікс Рябовол разом із історичним реконструктором Георгієм Мелеметєвим у спеціальних обладунках продемонстрували лицарський бій. Біля входу до Ратуші хлопці показово воювали, тримаючи у руках зброю часів Київської Русі. Поспостерігати над видовищем долучилося чимало охочих.

«На мені обладунки степового воїна. Шолом знайдений на теренах України. Уся зброя є затуплена, щоб не покалічити один одного. Звичайно, що ризик травмуватися є, утім не надто великий. Ми намагаємось реконструювати не лише бої, а також побут та історію. Стараємось відновлювати культуру нашого регіону,» – зауважив Фелікс Рябовол, кандидат у бійці збірної України з Історичного Середньовічного Бою.

Чемпіонат України з Історичного Середньовічного Бою відбувається у місті Лева вперше. Позмагатися за титул найкращих приїхали близько сотні бійців із Києва, Харкова, Одеси, Хмельницького та інших міст України. Організовує дійство історичний клуб "Чорна Галич".- інформує 20minut.ua

 «У Львові змагань такого плану ще не було. Цим дійством ми хочемо популяризувати нашу історію. Загалом бійці змагатимуться у двох номінаціях – "тріатлон" та "5х5". Завдання полягає у тому, аби покласти команду супротивника на землю,» – зазначив Ярема Іванців, голова оргкомітету Чемпіонату України з Історичного Середньовічного Бою.

Переможці змагань увійдуть до складу Національної збірної України і вже на початку травня виборюватимуть світову першість на міжнародному фестивалі "Битва Націй" у Франції.

 Бойовий гопак не тільки для мужчин?

У день «Радянської армії» львів’яни святкують день чоловіків, фото-2

   Минулого тижня у Львові відбувся чемпіонат з бойового гопака. На змагання прибуло багато хлопців і навіть дівчат з різних куточків України, щоб продемонструвати свою спритність і вміння в бойовому гопаці. Були і гості з Польщі, що додає чемпіонату міжнародного інтересу.

Як розповів дослідника бойових мистецтв львів'янин Володимира Пилат, українське бойове мистецтво, відтворене на основі елементів традиційного козацького бою, що збереглися в народних танцях.

Перш ніж почати роботу над відродженням бойового гопака, Володимир Пилат впродовж сімнадцяти років вивчав кьокусін карате, з них вісім років був сенсеєм. Паралельно з кьокусіном вивчав годзю-рю, соне, сьтокан карате,кікбоксинг, дзюдзюцу та айкідо.

З початку 80-х років почав досліджувати та систематизувати знання про бойову культуру українців. Взявшись за дослідження народних танців, Володимир Пилат звернув увагу на багатсво і різноманітність їх рухів. Він виявив, що українські танці, особливо популярні серед козацтва Гопак та Метелиця, містять у собі дуже багато елементів, не поширених у інших народів і схожих на бойову техніку — удари ногами в стрибку, присядці чи «павучку», різноманітні кроки, відбивання, підсікання, «повзунці», «присядки», «тинки», «копняки» і т.ін. Пізніше ці рухи, належним чином трансформовані до вимог сучасного бойового мистецтва, склали основу технічного арсеналу Бойового Гопака.

Таку назву відтворене бойове мистецтво предків отримало через те, що значну частину техніки вдалося розшифрувати завдяки дослідженню народних танців, перш за все Гопака.

У день «Радянської армії» львів’яни святкують день чоловіків, фото-3

 У 1985 році було зібрано матеріал по дослідженню лицарського мистецтва українців і у Львові Володимир Пилат відкрив експериментальну школу по дослідженню Гопака, як бойового мистецтва. У 1987 році офіційно засновано «Школу Бойового Гопака».

Сьогодні Бойовий Гопак виходить за межі звичайних уявлень про вид спорту чи бойове мистецтво.  Бойовий Гопак, як давнє козацьке лицарське мистецтво, є невід’ємною часткою загальної культури України, яка вже сьогодні вражає.

 «У наших школах бойового гопака займаються не лише хлопці, але й дівчата. Деякі вчителі не залучають до навчань слабку половину людства, але я гадаю у наш час дівчата просто змушені вміти себе захистити і бойовий гопак цьому навчає» - каже Володимир Пилат

 Крім цього пан Володимир зауважив, що Львівщина ще й досі ставиться скептично до бойового гопака. Дивує той факт, що на  сході України та за кордоном цим видом займається значно більше дітей та дорослих, ніж тут. 

IMG_9233

 Чоловік – це дія, Жінка – це відчуття.

Про це пише Анатолій Некрасов у своїй книзі «Проектуємо сім'ю».

Принцип «бути-діяти-володіти» лежить в основі нашого життя. І часто відповідь на найголовніше питання: «хто я?» - так і не знаходиться... Починати потрібно з головного: усвідомити себе чоловіком чи жінкою. І зрозуміти, що Жінка прийшла в цей Світ бути Жінкою і дарувати Любов.
Чоловік же створює світи і змінює навколишню реальність через дію, реалізовуючи себе активно і цілеспрямовано. 

У день «Радянської армії» львів’яни святкують день чоловіків, фото-4

 Отож, зі святом Вас ЧОЛОВІКИ?!.

 

 

 

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...