• Головна
  • Націоналізація Приватбанку: головне, що потрібно знати
23:29, 19 грудня 2016 р.

Націоналізація Приватбанку: головне, що потрібно знати

Приватбанк став на 100% державним. Повідомлення про це з'явилося на сайті уряду близько опівночі 18 грудня. Прес-служба Кабміну заявила, що приватні акціонери Приватбанку самі звернулися до уряду з пропозицією, щоб держава в інтересах клієнтів банку стало його власником. І Кабмін прийняв це важке, але дуже важливе рішення.

Кілька фактів про Приватбанк.

Основними акціонерами ПриватБанку до моменту націоналізації були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов.

ПриватБанк вважається найбільшим банком країни як за обсягом активів, так і за кількістю клієнтів. Згідно з даними finance.liga.net, активи банку станом на початок листопада становили 271 млрд грн. За 9 місяців 2016 року банк отримав 590 млн грн прибутку. Зобов'язання банку оцінюються в 241 млрд грн. Сумарно кошти клієнтів становлять 195 млрд грн, з них 40 млрд грн - кошти юридичних осіб, все інше - 155 млрд грн - кошти, розміщені фізичними особами. Банк володіє найбільшим портфелем позичальників і станом на 1 листопада він перебував на рівні 180 млрд грн, при цьому 155 млрд грн - кредити, видані компаніям, і лише 24 млрд грн - кредити, які були видані населенню. З звітності НБУ виходить, що резерви ПриватБанку під такий великий кредитний портфель  юридичних осіб становили всього 20,4 млрд грн.

Чому вирішили націоналізувати Приватбанк.

Справа в тому, що Приватбанк, як і багато інших банків, накопичив величезні борги. Звідки вони взялися? Вони утворилися через багатомільярдні кредити, які роздавались акціонерам компанії. Тобто власники банку відверто виводили гроші, ризикуючи грошима дрібних вкладників.

«Дуже часто, якщо не завжди, кредити бралися на нікому не відомих ТОВ "Іванов, Петров, Коваленко ", яке вже кредитувало робочий актив групи. Таким ТОВ нічого не коштує зникнути в одну ніч, що робило портфель банку вкрай ризиковим. А сам портфель до моменту націоналізації досяг 182 млрд грн. Усе інше, як то кажуть, підрахуйте самі », - пояснює Фокусу Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital.

Заради справедливості варто сказати, що схожа ситуація склалася не тільки в Приватбанку. Практично всі українські банки мали борги і в більшій чи меншій мірі потребували збільшення свого капіталу - тобто докапіталізації.

Національний Банк уклав з усіма банками в Україні угоду. Він обіцяв банкам підтримку в ліквідності, що забезпечувало їхню поточну роботу, у відповідь власники банків зобов'язувалися компенсувати втрати капіталу, тобто збільшити свої резерви.

Ті, хто не виконували програму, виводилися з ринку. Так в Україні не стало більше 80 банків.

Приватбанку також була запропонована програма виходу з кризи, через яку Нацбанк гарантував підтримку Привату, а той натомість зобов'язаний був поступово, мільярд за мільярдом, збільшити свій капітал на 166 млрд грн. Саме в таку величезну суму оцінюється борг Приватбанку.

Тобто мета Нацбанку була проста і зрозуміла: домогтися, щоб капітал - або іншими словами банківський резерв - становив 100% від суми виданих кредитів. Власник Приватбанку зробити це не зміг.

У такій ситуації у Нацбанку було тільки два варіанти розвитку подій: або нічого не робити і чекати, коли Приватбанк впаде сам і потягне за собою в безодню всю фінансову систему країни, або націоналізувати.

Що буде далі.

Після націоналізації Приватбанк очолив екс-міністр фінансів Олександр Шлапак. Він вже працював раніше в системі Привату, очолюючи львівський філіал банку. Зараз Шлапак формує нову команду.

І в Кабміні, і в самому Приватбанку запевняють: у зв'язку зі зміною власника, клієнтам банку не загрожують ризики. Банк буде продовжувати роботу в своєму звичайному режимі. При цьому всі вклади клієнтів банку тепер будуть по-справжньому захищені, оскільки гарантію вкладів забезпечує держава.

Система Приват24 також тепер належить державі.

Для того, щоб управління банком було успішним, Нацбанк залучив до роботи досвідчених банкірів зі світовим ім'ям. Свою допомогу в управлінні націоналізованим активом запропонував і Європейський банк реконструкції та розвитку.

Загалом наразі обіцянки уряду і фінансистів справджуються. Всі відділення Приватбанку сьогодні працювали в штатному режимі. Були невеликі перебої з переказом коштів юридичних осіб, але про це банк заздалегідь повідомив своїм клієнтам.

Операції з банківськими картками фізичних осіб проводилися без будь-яких обмежень.

Реакція європейської спільноти на рішення про націоналізацію Приватбанку

Націоналізацію Приватбанку вітали в Міжнародному валютному фонді. Рішення проблем банку було однією з умов, що висував МВФ Україні.

Високий Високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні також заявила про підтримку рішення уряду України про націоналізацію Приватбанку.

Про це вона заявила після завершення Ради асоціації Україна-ЄС, передає "Європейська правда".

"Це рішення має привести до того, що всі банки в Україні будуть працювати в однакових умовах", - заявила вона.

Федеріка Могеріні також нагадала, що в останньому звіті ЄК щодо прогресу України Європейська комісія схвалила хід банківської реформи.

"Україна проводить реформи для очищення банківської системи", - зазначила вона.

За матеріалами Ліга.Фінанси, Справа, Фокус, Європейська правда.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032ua
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...