• Головна
  • Міносвіти погрожує вчителям, які використовують львівські посібники з історії
09:21, 31 жовтня 2012 р.

Міносвіти погрожує вчителям, які використовують львівські посібники з історії

Львівське обласне та міське управління освіти отримали від Міністерства освіти й науки, молоді та спорту листа, яким їм фактично заборонили використовувати два львівські посібники з історії – для 5-х та 11-х класів

Якщо ж ці посібники й далі лежатимуть на учнівських партах, директори навчальних закладів нестимуть персональну відповідальність за такі порушення, йдеться у листі. Використовувати ці книжки можна, лише якщо вони матимуть гриф Міністерства освіти. Міські ж посадовці пояснюють: це додаткова література, нею можна користуватися.

Історики припускають, що львівські підручники не сподобалися міністрові Табачнику через їх проукраїнський зміст. Адже на цих сторінках немає «білих плям», які були у міністерській книжці. Ідеться про Голодомор, УПА, український визвольний рух, Помаранчеву революцію та події сучасної України, такі як прийняття «мовного закону».

Попри міністерські листи, вчителі обіцяють: навчатимуть дітей «правильної» історії, навіть якщо ці уроки будуть «підпільними». «Якщо справді заборонятимуть користуватися цими підручниками, то ми такі уроки проводитимемо в суботу, у парках, лісах, будь-де, але діти те, що мають знати, знатимуть», – каже вчитель історії та автор посібника для 5-х класів Андрій Закалюк.

За словами фахівців, такий лист нагадує радянську цензуру. «У мене відразу виникла асоціація з коротким вступом до історії ВКП(б), в якому не можна було ні одної букви написати, ні одного слова додати. Повинен бути авторський посібник, котрий реалізовує програму, яку тут затвердило міністерство», – каже декан історичного факультету ЛНУ ім. І. Франка Роман Шуст.

В обласному управлінні освіти кажуть, що львівські книжки з історії відстоюватимуть горою. «Ми підтримуємо львівську ініціативу. Ідеться про посібник з історії України. Він має право використовуватись у робочому процесі», – пояснює заступник начальника Головного управління освіти й науки Львівщини Богдана Біляк. Та, попри все, львів’яни вже готують документи, аби надіслати цей підручник на аналіз у Міністерство освіти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...