Суд відновив слідство у справі екс-мера Винник, якого засудили до 8 років тюрми

Апеляційний суд Львівської області додатково вивчатиме кримінальну справу проти екс-мера Винник Теодора Гудзяка та маклера Любомира Леськіва, яких вироком Шевченківського районного суду Львова визнано винними у вчиненні злочинів за ч. 2 ст. 15 (замах на злочин) та ч. 3 ст. 368 ККУ (одержання хабара).

Рішення про проведення судового слідства у кримінальній справі 18 листопада прийняв суддя Апеляційного суду Львівської області Василь Ревер під час попереднього розгляду справи за поданими апеляціями.

Нагадаємо, вироком Шевченківського районного суду Львова у серпні 2011 року екс-мера Винник визнано винним у хабарництві й засуджено до 8 років позбавлення волі. На сьогодні вирок не набрав законної сили, і Гудзяк перебуває на волі, оскільки подані апеляції на рішення суду першої інстанції.

Вирок Шевченківського районного суду Львова оскаржив в апеляційному порядку сам Гудзяк та прокуратура Львівської області.

Як повідомила у коментарі ЗІКу прокурор Наталія Стефанів, прокуратура внесла апеляцію у частині неправильного нарахування судових витрат. За її словами, в апеляційному суді прокуратура підтримує вирок суду першої інстанції – про те, що Гудзяк має бути за ґратами.

У той час, як повідомив адвокат Теодора Гудзяка Володимир Коваленко, захист подав апеляцію з проханням виправдати екс-мера Винник. «Немає складу злочину в його діях», – вважає адвокат.

За його словами, відновлення судового слідства в апеляційному суді «означає, що суд безпосередньо хоче дослідити обставини справи, додатково буде розглядати окремі моменти, до яких у нього багато запитань».

«Справа розслідувана дуже неякісно. Це приклад для студентів – як не можна працювати в боротьбі зі злочинністю», – вважає Коваленко.

Нагадаємо, 10 лютого 2010 року при отриманні хабара міліція затримала мера міста Винники Теодора Гудзяка та помічника одного із депутатів Винниківської міськради. Йшлося про суму хабара у кілька десятків тисяч доларів за виділення земельної ділянки площею 0,07 га. Затримання відбулося в ресторані «Гетьман» у Винниках.

Наступного дня львівська міліція передала матеріали щодо затримання мера Винник Теодора Гудзяка у прокуратуру.

Прокуратура Львівської області порушила кримінальну справу проти мера міста Винники Теодора Гудзяка за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 «Одержання хабара» Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Після цього прокуратура Львівської області пропонувала тримати під арештом підозрюваного в отриманні хабара мера Винник Теодора Гудзяка. Про це 3 березня 2010 року на прес-конференції повідомив прокурор Львівської області Олексій Баганець.

З його слів, справу за рішенням Генпрокуратури України було передано у провадження слідчого з особливо важливих справ ГПУ, який прийняв інше рішення. «З нашим поданням щодо посередника він погодився, і суд його заарештував. Щодо іншої особи, слідчий цю людину на арешт до суду не представив, а сам виніс постанову і застосував іншу міру запобіжного заходу – заставу», – розповів Баганець.

Прокоментувати дії представників ГПУ прокурор Львівщини відмовився. Баганець зазначив, що обвинувачення у вчиненні злочину пред’явлене обом – меру Винник Теодору Гудзяку та помічнику депутата Винниківської міськради.

Нагадаємо, слідчі Генпрокуратури визнали недоцільним тримати мера Винник Теодора Гудзяка під вартою і випустили його під заставу. Розмір застави – близько 100 тис. грн.

Нагадаємо, 19 лютого Шевченківський районний суд міста Львова залишив під вартою помічника депутата Винниківської міської ради, якого затримали разом із мером Винник Теодором Гудзяком. У цей же день «справу Гудзяка» було передано для розслідування у Генпрокуратуру.

А раніше, 13 лютого, Шевченківський районний суд міста Львова залишив мера Винник Теодора Гудзяка під вартою на 10 діб.