У Львові відбувся круглий стіл на тему «Ідентичність Галичини: актуальність для сучасної України» (ФОТО)

14-15 серпня 2014 року у Львові та Івано-Франківську відбулися круглі столи на тему «Ідентичність Галичини: актуальність для сучасної України».

Організатором виступила фундація «Вища школа професійної політики»

Цей круглий стіл був частиною більшого проекту під назвою «Ідентичність Галичини», який включає проведення наукового аналізу та соціологічних опитувань, а також презентації висновків цих досліджень для мас-медіа. У круглому столі у Львові взяло участь 27 активістів політичного та громадського середовища Львівщини ( Андрій Холявка, Олег Баган, Тарас Коляндрук, Андріан Фітьо), а у Івано-Франківську 15 учасників, серед яких були Юрій Соловей, Руслан Кацаба, Роман Островський та інші впливі особи регіону.

Проблема специфічних рис галичан, які відрізняють їх від жителів інших регіонів України; їхня провідна роль у процесі будівництва нації; сприйняття галичанами особливостей та відмінностей жителів інших регіонів України та пошук шляхів порозуміння з метою безконфліктного консолідування нації і здійснення європейського вектору розвитку держави були основними темами обговорень та викликали жваву дискусію.

Учасники круглих столів згадували історичні передумови формування так званого «галицького менталітету» та розглядали різноманітні теорії щодо цього феномену – зокрема, А. Квятковського, В. Расевича, Ю. Прохазько, Т. Возняка, В. Костирко, Я. Грицака та інших. Вони висловлювали різні думки з цього приводу, але погоджувалися у тому, що умови формування і навіть існування сучасної української нації дуже складні. Існує певний цивілізаційний конфлікт, відмінності між Сходом і Заходом країни. З другого боку ідея єдиної України та європейського вектору її розвитку стали дуже популярними після «революції гідності».

Учасники круглого столу у Львові запропонували створити спеціальні культурно-просвітницькі центри, які б слугували певним містком між Східною Україною та Європою, де Галичина відігравала б об’єднуючу роль, тим більше що однією з складових частин галицького світосприйняття є ліберальні ідеї та європейські цінності. Провідне місце у цих процесах мають відіграти інтелектуали.

Учасники круглого столу в Івано-Франківську, натомість, висунули ідею про створення державної інформаційної політики просування української національної ідеї, яка б стала модною і популярною серед більшості населення нашої держави, і, таким чином, до певної міри «зняла» б цивілізаційні розбіжності.