Львівське міське управління Держсанепідслужби у Львівській області провело аналіз інфекційної та паразитарної захворюваності за 2013 рік по м. Львову, який свідчить про зростання захворюваності кишковими інфекціями, в порівнянні з 2012 роком.
№ п/п
Нозологія
2013р
2012р
(+) ріст
(-) зниження
%
1
Сальмонельоз
122
89
+ 33
(+) 27,2%
2
Гастроентероколіти
2248
1664
+ 584
(+) 26%
3
Дизентерія
10
3
+ 7
(+) 70%
4
Вірусні гепатити
244
221
+23
(+) 9,5%
в т.ч. «А»
33
24
+ 7
(+)27,3%
Перебіг епідпроцесу з групи кишкових інфекцій в основному характеризується спорадичною захворюваністю, проте, в порівнянні з 2012 р., спостерігається збільшення кількості спалахів ГКІ, ГЕК.
Серед інфекційних захворювань особливе місце займають гострі кишкові інфекції: дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і В, холера, харчові токсикоінфекції та ін. інфекційні хвороби цієї групи, які спричиняються різними збудниками: найпростішими, бактеріями, вірусами, передає прес-служба ЛМР.
Довідка 032.ua
Кишкові інфекції — це група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з такими клінічними проявами, як підвищення температури тіла, пронос, блювання.
Ці захворювання виникають внаслідок вживання недоброякісних продуктів або води, які проникають в організм людини. Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості харчів. Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2—3 діб.
Фактором передачі кишкових інфекцій можуть бути продукти харчування, вода забруднена виділеннями хворого чи носія інфекції.
Потрапляючи у молочні продукти, м’ясо, рибу, бульйони - деякі хвороботворні мікроби розвиваються дуже швидко і досягають такої кількості, яка без проблем «прориває» захисні бар’єри шлунково-кишкового тракту. У деяких випадках небезпеку становлять не самі мікроби, а продукти їх життєдіяльності - токсини. Потрапивши до шлунку, а потім у кишківник, токсини здатні призвести до симптомів важкої хвороби.